Професия учител - 16

• 55 013
  • 738
  •   1
Отговори
# 480
  • Sofia
LaCumparsita, аз преподавам английски и немски, като първи език при мен е английски. В Софийското РУО има по-често обяви за учител по АЕ, но се появяват и много за НЕ. Добрите учители по НЕ са все по-малко. Препоръчвам Ви да специализирате в този език. Ако спешно се нуждаете от работа, започнете като учител по АЕ, но се оглеждайте за НЕ. Частните уроци по НЕ също са на двойна цена в сравнение с тези по АЕ.
Аз следя обявите, за да съм в час - най-активно търсене имаше през юли. Ръководствата предпочитат навреме да се обезпечат с кандидати. Сега повечето аднимистрации са в почивка. Очаквам отново да има повече обяви в началото на септември, когато всички се върнат на работа и се открият още нужди.
В Гьоте-институт обучават и наемат учители с НЕ.

# 481
На същото мнение съм. Учител по английски съм, но учители по немски качествени са рядкост. Търсят се. Ако говорим за София, разбира се. Не знам как е в другите населени места. Така че опцията немски е чудесна. Относно помощ от колегите, не разчитайте. Рядко се намира някой, който да реши да ви помогне. Но и сама ще се справите, стига наистина да решите, че училището е Вашето място. Септември ще има пак доста обяви. Успех!

# 482
  • Майничка
La Cumparsita, ако съответното методическо обединение или предметна комисия по езика имат утвърдена методика на оценяване, би следвало да ти я споделят. Ако не - в Наредбата за оценяване има критериите за устно изпитване, а за тези за писмено ние (ЕГ) ползваме старите за НВО за осми клас, за девети и десети -  тези за олимпиади, а за 11-12 - тези за ДЗИ.

# 483
Ние си качваме нашите критерии за оценяване директно в сайта на училището, да са на разположение на ученици и родители. Ъпдейтват се всички документи в началото на уч. година, ако има някакви промени, да са публични.

# 484
Има ли някаква подготовка или ментори в училищата за начинаещи учители? Аз умея да обяснявам доста добре, но ме притеснява самата организация на работата и схемата на оценяване.
Здравейте! Аз бях в подобна на вашата ситуция с преподаване на два езика. В края на годината разбрах, че съм имала назначен ментор. Нито веднъж през годината не ми предложи някакви съвети или да ме покани да присъствам в негов час.
Най-трудното не е нито организацията, нито оценяването, а дисциплината.

При мен  вторият език се пада трети учен. Имам педагогическа правоспособност само по английски, а приложна лингвистика с втори чужд език немски. Много обмислях дали да не запиша магистратура немски и да се развивам там, но след тази изкарана една година не съм сигурна, че бих могла да издържа на този стрес още дълго. Единият колега, с когото започнахме заедно, напусна още след първите месеци .
Преди това съм преподавала в малки групи и водех частни уроци, но там дисциплината не е проблем и човек може да се съсредоточи върху преподаването.
Другото, което ме спира за магистратура, е пътуването и отсъствията от работа. За съжаление намирам такава магистратура само във ВТУ задочно, а съм в София.
Ако някой от вас е срещал

# 485
Може ли и аз да попитам за съвет?
Завършила съм приложна лингвистика с първи език немски, и втори- английски. И за двата езика имам диплома за педагог. Не съм практикувала досега като учителка, а ми се иска от известно време да започна работа като такава. В момента има много обяви за учители по английски. Но по принцип с немския се чувствам по-сигурна. Въпросът е да изчакам ли да излезе учителско място с немски или да кандидатствам за учител по английски в някое ОУ или СОУ. Има ли някаква подготовка или ментори в училищата за начинаещи учители? Аз умея да обяснявам доста добре, но ме притеснява самата организация на работата и схемата на оценяване.
На начинаещите учители им назначават наставник(наскоро коментирахме тази тема тук). Наставникът се назначава за определен период. Освен това в училищата има много обучения, например за работа с електронния дневник, за новости в наредбите и т.н. Останалото го учиш в движение, питаш като не знаеш нещо.

# 486
Здравейте. Кой е по-добрият вариант - следдипмомна квалификация учител по история, следдипмомна квалификация учител по БЕЛ, или магистратура - учител по БЕЛ в средните училища?

# 487
  • Майничка
Магистратура учител по БЕЛ и СДК учител по история.

# 488
Ако магистратурата за учител по БЕЛ я придобивате в СУ, трябва да питате дали след това се изисква да се запишете и в СДК-то. При нас беше по този начин. Всички от магистратурата учеха и в СДК. Поинтересувайте се дали само магистратурата ще е достатъчна, за да преподавате.
Здравейте. Кой е по-добрият вариант - следдипмомна квалификация учител по история, следдипмомна квалификация учител по БЕЛ, или магистратура - учител по БЕЛ в средните училища?

# 489
Тази година ще бъда с първокласници на занималня. Искам да им подаря по нещо символично като за начало на учебната година.
Дайте ми някакви идеи, ще съм много благодарна. 😇

# 490
Във Фейсбук ми се върти една страница за чичко тревичковци по 4лв при над 10 бройки и много ми харесаха, ако напишете 'Чичко тревичко' сигурно ще ви излязат предложения. Като гледам не са и трудни за изработка, може и да си ги направите сама, ако ви се занимава.

# 491
Във Фейсбук ми се върти една страница за чичко тревичковци по 4лв при над 10 бройки и много ми харесаха, ако напишете 'Чичко тревичко' сигурно ще ви излязат предложения. Като гледам не са и трудни за изработка, може и да си ги направите сама, ако ви се занимава.
Потърсих го, но не го открих.

Друго, което искам да попитам е дали ни се полагат безплатни помагала или всяка година трябва да си купуваме нови и нови?

# 492
Вижте в групата в фейсбук Купи продукти от майки на деца с увреждания, има много идеи.🤗

# 493
Аз знам това: Ако се прави групова поръчка за помагалата на целия клас, на учителя се полага безплатен екземпляр от съответното издателство. Попитайте ги и те ще Ви насочат как да процедирате. Успех!

# 494
  • Майничка
Ако се поръчва директно от издателство, обаче.

Общи условия

Активация на акаунт