Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли начин да повтарям годината?

 • 1 741
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3
Здравейте , понеже аз съм ученик от 8-ми клас и обстоятелствата се получиха , така че поради проблеми със здравето ми се натрупаха много отсъствия 370 извинени естествено , но ме заплашват че ще повтарям годината , така се случи че тази година ми беше супер не късметлийска относно здравето ми и постоянно боледувах дали поради асматичните ми проблеми или най актуалния ми проблем с бъбреците. Исках да попитам дали ще повтарям годината защото реално не съм чувал нещо като "повтаряне на година" а съм чувал за изпити по даден предмет което зависи изцяло от учителя и дали той ще ме пусне. Аз съм почти оформен по всички предмети остават ми 2/3 оценки по география , 1 по физика и две по философия. Та да, понеже съм доста притеснен по тази тема и исках да попитам някой с повече опит като имам дори документи за последните ми здравословни проблеми порадо който не съм можел да присъствам , мен ме заплашиха и миналия срок че ще ме оставят на изпити но тогава не ме оставиха и ми създадоха излишен стрес който ме доведе до отвратителна депресия и социални проблеми. Но сега ме заплашват за цялата година? Изкарвам над средно добри оценки и ме оформиха първия срок без проблем, при положение че сега съм отново почти готов за приключване на годината класната ми казва това което реално ми каза за изпити миналия срок , но моля ви не ме критикувайте с целия този излишен стрес.

# 1
 • Мнения: 871
По принцип има задължителен брой часове, които един ученик трябва да е посещавал в училище, за да мине годината. На дали ще повтаряш, но ако наистина си превишил допустимия брой отсъствия може да те оставят на изпити. (Поправете ме, ако греша)

На дали на някой от учителите ще му се занимава да ти прави изпит, така че не мисля, че трябва да се притесняваш 😇 дано повече не боледуваш!

# 2
 • Мнения: 3
Благодаря много за милите думи. Иначе не можех да довърша първата публикация поради някаква причина , но исках да спомена че учителите ми найстина не са никак разбрани с мен поради това че отсъстват доста в техните часове което естествено не е нарочно и нямам нищо лично към никой , но класната ми започна да си го изкарва лично към мен заедно с госпожата ми по география при което класната първия срок каза цитирам "Ще направя всичко възможно , за да те оставя на изпити" което за дете на 15 с не здрава психика се надявам да може да разберете до какви състояния ме е довело , но тогава нещата някак се оправиха като майка ми също звъння на въпросната учителка и найстина я накара да се чувства зле по въпроса понеже дори заради такива неща ме доведе на доста срещи с психолог. Найстина благодаря отново за изслушването и за това успокоение Simple Smile

# 3
 • Мнения: X
Прати родителите си да говорят лично с класната, директор ако трябва. Все пак това не е някакво бягство с фалшиви бележки, а реален здравословен проблем, който е по-важен от всичко на света.
Може би заплахите са за да те накарат да учиш или нещо подобно, макар ужасен метод, все още се практикува.

Идеята ми е да се обясни на тези учители, че не си бягал от час и няма нужда да те нарочват, а си имал уважителна причина да отсъстваш толкова време.

# 4
 • Мнения: 11 629
Родителите ти не общуват ли с класната ти? Ако имаш действително истински документи, вече си ги представил. Защо да питаш по форуми, след като си имаш родители, запознати със здравословния проблем - стига да е истински, а не симулация, а документите фалшиви.
Или?

# 5
 • Мнения: 3
Както казах те са запознати , аз не съм. Класната има представени документи но постоянно се заяжда по темата

# 6
 • София
 • Мнения: 1 489
Моите наблюдения са, че когато тези отсъствия са подкрепени с епикризи, престой по болници учителите са снизходителни към детето с проблем. Тези разговори които водиш с класната, трябва да се водят между нея и твоите родители.  По груби сметки ти не си ходил на училище около 3 месеца, т.е. 1/3 от учебната година си пропуснал.
Имаш още един месец за да се справиш с проблемните предмети. Успех!

# 7
 • Мнения: 27 054
Класната има представени документи но постоянно се заяжда по темата

Това не го вярвам. При реален проблем, както са казали, който е подкрепен с документи, би получил подкрепа от учителите.
Говори с родителите си дали са ходили при директора, при учителите, какво са се уговорили.
От здравето няма по-важно и, когато проблемите са сериози и истински, учителите влизат в положение.

# 8
 • Мнения: 4 444
Марти, будалкаш ни нещо! А много ми е странно как съфорумците се връзват на историята ти. Ако въпросните отсъствия са вследствие на здравословни проблеми, няма начин да ти правят проблем. Още повече, че твърдиш колко добър ученик си. А родители нещо?!

Явно фалшивите болнични още вървят в училище.

# 9
 • Мнения: 2 243
Принципно при над определен брой отсъствия годината се повтаря, дори да са извинени. Но съм виждал и изключения, където минават с почти 100% отсъствие.
Обмислете варианта да минеш в индивидуална форма на обучение, тогава ще ходиш само за контролни и няма да има проблем с отсъствията. При продължително боледуване това е административно най-правилното.

# 10
 • Мнения: 10 575
При здравословни проблеми и ненавършени 16г може и индивидуална форма на обучение, но се свиква комисията, която да прецени нуждата от такова. При ИФО отиваш в училище по график при всеки учител и вземаш индивидуално 1/3 от предвидените за класа часове по предмета, пишат ти текущи оценки, правиш и тестове. Не полагаш изпити.
След 16г могат да ти предложат самостоятелна форма на обучение - готвиш се, ходиш на консултации и се явяваш на изпити. Имаш три сесии за годината, в които да си разпределиш изпитите ида се явиш.
При натрупани отсъствия и невъзможност да бъдеш оформен (изпитан достатъчно брой пъти) се прави изпит за оформяне на срочна/ годишна оценка. Ако оценката е слаб (2) се явяваш на поправителен изпит. Има две поправителни сесии - юли и септември. Дори и да не си вземеш поправката обикновено се дава шанс и се прави още един допълнителен изпит след началото на новата учебна година, около месец по-късно. Това е най-посляден шанс - оставаш временно в същия клас - вземеш ли изпита - преминаваш в следващия, не го ли вземеш - повтаряш годината.
През 80-те години е имало повтаряне по болест, но сега не знам дали го има като опция и дали се практикува.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 129
- Ако отсъствията на ученици, обучавани в дневна, във вечерна и в комбинирана форма през втория учебен срок надхвърлят 25 % от учебните часове по съответния предмет или модул, предвидени по училищния учебен план за съответната паралелка, и това не позволява да бъде осъществен минималният брой текущи изпитвания (посочен по-горе) годишна оценка не се формира. В този случай ученикът полага изпит за определяне на срочна оценка (чл. 23, ал. 6)- Когато ученик е отсъствал в повече от 25 % от часовете по учебния предмет в съответния вид училищна подготовка, срочна оценка не се формира без наличието на минималния брой текущи изпитвания по чл. 12, ал. 1, а именно:

1. две текущи изпитвания по учебни предмети или модули, изучавани по училищен учебен план с до два учебни часа седмично;

2. три текущи изпитвания по учебни предмети или модули, изучавани по училищен учебен план с 2,5 - 3,5 учебни часа седмично;

3. четири текущи изпитвания по учебни предмети или модули, изучавани по училищен учебен план с 4 и повече учебни часа седмично.

В този случай ученикът полага изпит за определяне на срочна оценка. (чл. 22, ал. 5)

- Ако отсъствията на ученици, обучавани в дневна, във вечерна и в комбинирана форма през втория учебен срок надхвърлят 25 % от учебните часове по съответния предмет или модул, предвидени по училищния учебен план за съответната паралелка, и това не позволява да бъде осъществен минималният брой текущи изпитвания (посочен по-горе) годишна оценка не се формира. В този случай ученикът полага изпит за определяне на срочна оценка (чл. 23, ал. 6)

- Учениците, обучавани в дневна, във вечерна, както и в комбинирана форма при обучението при условията и по реда на дневна форма, чиито отсъствия надхвърлят 25 % от учебните часове по отделен предмет или модул, предвидени по училищния учебен план за съответната паралелка през учебния срок, което не позволява да бъде формирана срочна оценка поради невъзможност да бъде осъществен минималният брой текущи изпитвания при спазване на принципа за ритмичност полагат изпити за определяне на срочна оценка по учебения предмет или модула. (чл. 37, ал. 1, т. 1)

# 12
 • София
 • Мнения: 3 315
Що се отнася за будалкането - не знам.
Но и в нашия клас има дете, което често боледува заради хронично заболяване и често ходи по състезания. Съответно носи доста пари за училището и награди. Но така се трупат много отсъствия. Що се отнася до взетия материал, детето не допуска пропуски. Учители започнаха да мрънкат заради отсъствията. Това силно настърви класната. Даже на РС се изказа толкова брутално обидно. И понеже в изказването не беше споменато име, веднага излетях да проверя дали не става дума за моето дете. Вече бях подготвила 10 листа за жалби и разписвах химикалката.

Друга тема е, че Мартин999 следва да обърне внимание на правопис и пункуация. А що се отнася до повтарянето на годината - най-вероятно е само заплаха. Но дори и да не е - не е някаква драма. Здравето е много по-важно от всичко. Щом трябва да се повтори годината, ще се повтори, ще се смени класната и нещата ще потъргнат.

# 13
 • Мнения: 613
...

Последна редакция: чт, 01 юни 2023, 14:05 от ROKI_MAKI

Общи условия

Активация на акаунт