Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 48 051
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
Еа_ е дала линкове за чудесни статии. Който иска, може да се възползва.
Който не иска, от 100 кладенеца вода ще донесе, за да обясни колко е полезно виното и бирата с пържени картофи.
Дъщеря ми (типичен млад лекар-зубър, който вярва само на дебелите учебници) до скоро ми даваше да ям и пия каквото искам, така са я учили,  преди време се зарови в линкове, пратени от Еа_, също и в източници на френски. Резултат? Вече съм на стриктна диета, ако ме види с бял хляб, го изхвърля директно.
Всеки има свободата да прави информиран избор.

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 12:17 от Малечка Палечка

# 586
The Iron Lady, как си?

# 587
Мили дами, чета ви постоянно и редовно и продължавам да се уча от вас! 🤗 Може ли малко помощ и консултация пак? На майка вчера и махнаха конците и дренажа. Доста е зачервено около шевовете заради лепенките, които бяха там, както и е леко възпалено около мястото на което беше дренажа. Доктора каза след 3 дни да махнем превръзката. Питах с какво да мажем или пръскаме за бързо заздравяване на раните, може ли с Цикатридина, защото мисля, че тук бях прочела, че я използвате, но той каза нищо да не използваме. Е как ще зарастне така? Тази гадна дупка от дренажа сама ли ще си затвори? Наболява я, дърпа и. Ох, а шевовете, приплака ми се като ги видях. Толкова дълъг, голям шев, грозен, като на животно. Може би така трябва да е, а може би не.... Подкрепям я с всичко, но е депресирана. Най - важното, което искам да ви питам е нормално ли е след 6 вливки ХТ, намален тумор с 2 см, радикална мастектомия на дясната гърда, изчистване до дъно както казаха в момента отново да и назначават неадювантна следоперативна ХТ? Мислехме, че е приключила с нея, защото нали уж всичко е премахнато и мислехме, че ще следва само лъчетерапия, а то и двете. Тъкмо започна да и расте и коса и тя се радва и сега на нова сметка. Какъв беше смисъла от цялостно премахване на гърдата като след това пак назначават ХТ? Много странен и бил тумора. Ще приложа снимки на епикризата, някои ако може да ми я разясни. Не разбирам от нея и колко лимфни възли има премахнати, много ли са? Комисията е назначила и хормонална, но доктора каза само ХТ, лъче, прицелна и една година лекуване с Херцептин. Това инжекции ли са? Извинявам се за многото и объркани въпроси, малко съм в шок заради новата ХТ. Дано поне е по - лека.

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 22:54 от stefani^

# 588
  • Варна
Мога да се включа относно Херцептин.
Да, инжекции са на 3 седмици.
Няма странични ефекти, косата расте на воля.
Макар, че в Сити клиник Младост където направих ЛТ и съвпадаше с една от датите за Херцептин, там го вляха.
В залата за химиотерапия.
Сестрата каза, че при тях бил на вливка и лекарството, не се казваше Херцептин, а нещо друго, но в момента не се сещам, та....явно има тук там разлика по болниците.

# 589
stefani^, не се плаши от шева, ще се оправи( и моя беше страшен и изглеждах като Франкенщайн, сега даже не го забелязвам). За ХТ- да, нормално е. Аз имах предоперативна, смалихме тумора, махнахме го, след което и аз си мислех, че съм приключила, ама не би- назначиха си ми датите и си минах и след операционната ХТ( и понеже бях направила една остра алергична реакция към Досетакцела, ми пуснаха и един Ендоксан бонус, за всеки случай). И да, от тая химия ми окапа пак косата, ама после пък каква хубава и къдрава ми порасна.....Чудна! След като си минах по реда с останалите ХТ, минах през 25 лъче( в КОЦ Пловдив- в база 2, но може и в другата база- даже казват, че там бил по-добър апарата). Там, също като при Мис-чето ми са се застъпвали лъчетата с Херцептина, но не е било проблем. Херцептина го продължих повече от година( на три седмици се слага инжекция в крака- не боли, само трябва да се ходи по-често на кардиолог, за да се следи сърцето). И тамън го свърших и се оказах с рецедив в оперираната и облъчвана гърда. Това последното, не ти го пиша за да те плаша, а за да разбереш, че нищо не се прави просто ей така, без причина( както казваше онкологът ми: Ние сме длъжни да си минем по протоколите, защото ако нещо не направим и има последствия, после ще кажеш- ей, затова така стана!"). И тогава разбрах, че нищо не е било излишно...даже съжалих, че не съм минала още някой курс. Щото после се наложи да мина наново биопсия, после операция, после 6 ХТ( други) и почти две години още Херцептин, защото изкарах и тежък Ковид, баш след химиите  и заради прекъсването от три месеца, го почнахме наново...И чак, като свърших с Херцептина( и двата пъти) ми пуснаха хормонална терапия. Така че, слушайте и действайте по плана на онкокомисията. А пък, за Цикатридината- ако решите, се направете, че не сте го чули Иванов...аз мажех крем с невен и с Контратубекс май, първия път( като се затвори раната, естествено).....но, честно- вече не помня....

# 590
stefani^, моят съвет е да маже/пръска раната с Цикатридина. Дупките от дренажа намаляват, но белег при мама ще остане. В началато е най-плашещ разреза, при вас е още много прясно. Мама ходеше при хирурга всяка седмица в продължение на два месеца за смяна превръзката и аз гледах как обработват раната и слагаха водоустойчива лепенка, както и не трябваше да се мокри мястото.
Трябва добре да се грижи за раната, за да не се инфектира. А и предстои ЛТ и трябва да е напълно зарастнала раната. Да, шевът е голям и дълъг, предполагам като на мама, внимавайте в жегите сега, защото шевът в подмишницата не трябва да се травмира и претрива. Нека да си прави упражненията. Мама пиеше и Ендотелон, по препоръка на хирурга.
Доколкото виждам от епикризата, туморите са два вида, и това може би налага и следоперативна химия. В някои от ЛВ на първо ниво са метастатични /заразени/. Точно като на мама - от 6 бр. в 4 има мети.

# 591
  • Русе
Стеф, егати говедото дето има майка ти. Два съвсем различни тумора са и се третират по два различни начина. Затова ще има от всичко Sad
И аз съм за Цикатридината. И аз пръсках, и аз бях като Франкенщайн. Това да ми е кусура, нали съм жива.

# 592
Да напиша отново какво се прави за шевовете в шведско
Седмица след операцията ми махнаха хирургическата превръзка и сложиха лепенка по дължина на целия шев
Първо бе обикновена, после смениха със силиконова

Тази лепенка се сменя всяка седмица и така 3-6 месеца - различните хирурзи казваха различен срок и аз държах моята 4.5 месеца

След това поне година се маже с крем с урея или глицерол - аз ги редувам
Сутрин след душ слагам силиконов гел за белези

Скоро става година от последната операция
Белегът е незабележим, а точно там ме рязаха три пъти

От дупката на дренажа се вижда една точка и толкова

За мокренето казаха, че може още след ден-два да се взима душ без да се сваля лепенката
Мен ме беше страх и се миех с бебешки кърпи - сухи, мокрех ги с вода и минавах тялото

Успех с терапиите и бързо възстановяване
Раната трябва да е зарастнала много добре преди ХТ
Поне 3 седмици след операцията трябва да са минали
Може да предпишат антибиотик ако не зараства добре
Аз ходих 3 седмици с вакуумна превръзка с помпа след третата операция за да зарастне бързо

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 18:52 от valkyrian

# 593
А, да последните пъти хирургът /жена е д-р Ваня Митова Purple Heart/ слагаше "течна превръзка", която запечатваше някак си раната. Но винаги ни казваше да внимаваме, нанасяне на спрея, без мокрене.

# 594
Здравейте, момичета! Наминавам да кажа, че съм точно по средата на ЛТ и засега върви добре. Нямам оплаквания. Остават още 12 процедури. С нищо не се мажа, нямам изгаряне. Дано все така да е. Месец преди ЛТ мазах с Bio Oil по препоръка на д-р Николай Недев от Аджибадем Сити клиник Младост.
Относно заличаването на белези след операция, д-р Хатър в Панагюрище изписва това: https://kelo-cote.bg/?gclid=Cj0KCQjwk96lBhDHARIsAEKO4xb0vcKUJzgg … gM4QaAiY8EALw_wcB
Искам да благодаря за съветите за моя познат, които ми дадохте. След консулт с Гаврилова и Щерев, които са на едно мнение, започва имунотерапия.
Благодаря и на Вела за линка за уебинара днес от 17:30 "Напреднал рак на гърдата: Животът продължава". Може да се гледа и на запис, който не е успял: https://www.facebook.com/NovartisBG/videos/238155825743945

Последна редакция: ср, 19 юли 2023, 20:54 от Alik

# 595
За всички, които са на лъчетерапия - опита ни със свекърва ми /по препоръка на приятелка минала по този път/ приемаше Кръвен здравец и високи дози Фолиева киселина. Идеални кръвни резултати за цялата лъчетерапия.

# 596
Благодаря на всички отново! Не знаете какъв кураж и сила ни давате на двете с мама 🤗
С новата ХТ се примирихме и разбираме, че е за хубаво. Щом трябва, ще се направи. Аз много слушам и вас и ви вярвам. Само наистина съм объркана за шевовете и превръзката и сега мисля как да запазя раната до заздравяване преди ХТ. Чета, че някои от вас, даже май всички са правили превръзки доста след операцията, месеци. Никой не е оставал по голи шевове. Последни въпроси по темата и повече няма да ви занимавам с това, просто го мисля. Може ли след 3 дни да махнем превръзката, и на шева, и на мястото, където беше дренажа, да се изкъпе, само с вода, без да търка ( или изобщо да не го мокрим ), и после аз да намажа и двете места с йодасепт ( с това я мажеха при смяна ), и да сложа марли и лепенки? Или задължително това да го направи сестра и отново да търся такава? И това да го правим през няколко дни до първата вливка. Или наистина да остане без никаква превръзка, ама вие не сте били така. С Цикатридината пишете след зарастване. Но кога е това зарастване, как да преценя? Тя е зачервена сега от лепенките. И се сетих, че сестрата каза следното - " Слагам 4 марли върху дупката от дренажа, възможно е да продължи да изтича по малко, трябва да следите марлите да не се намокрят. Намокрят ли се, веднага ги сменяте ". Но върху марлите има лепенки и аз не мога да разбера дали са мокри. Сигурно са ви досадни тези подробности, но аз съм перфекционист и супер хигиенична. Искам да запазя и раните чисти и просто всичко да е наред до първата ХТ.
И да, голяма гад се беше настанила в майка, но ще се борим. Както и всички вие. Здраве на всички желая от цялото си сърце!

Последна редакция: чт, 20 юли 2023, 00:36 от stefani^

# 597
  • Русе
Аз ходих през два дена да ми сменят превръзките в отделението и не ми даваха да ги мокря, докато не ми махнаха конците. Чак тогава почнах Цикатридина на спрей. Аз, след конците не съм слагала лепенки. Започнах да се къпя нормално и след баня пръсках.

# 598
stefani, оперативните рани в началото изглеждат страховито. Съветът ми е да следвате стриктно лекарите и сестрите. Колкото казват да не се мокри, спазвайте! Като кажат, махни превръзката сама, тогава я махате! Кажат ли да не се маже, недейте! Може и невероятно да изглежда сега, но с времето ще мине. Моят шев също изглеждаше потресаващо в началото, но лека-полека заздравява. Относно химията, мен ме отложиха със седмица-две, защото на онколозите не им хареса доколко е заздравяла оперативната рана. Нищо не съм мазала първите месеци. След като минах всички терапии, включително лъче, което отне повече от шест-осем месеца, и изчаках 2 месеца след лъчето започнах с крем за белези от оперативни рани на своя глава - има много бърз ефект за белега. Но, това е вече белег, а не рана. Следете раната за подуване, зачервяване, гной и т.н. - това е важното. Другото само минава. Simple Smile))

# 599
  • София
Stefani, моят съвет е все още да не рискувате с къпането “на голо”. Опасно е. Има превръзки, които са водоустойчиви, слагайте от тях. Ще се оправят шевовете и раната, време трябва. Но задължително наблюдавайте за промени - почервеняване, оток, секрети, почерняване (не дай Боже). Прави снимки, че очите забравят.

Общи условия

Активация на акаунт