Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 49 753
  • 740
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Момичета, да Ви питам за мен, тъй като от Таксола ми опадоха миглите а веждите също са на път. Ако ползвам молив за вежди, ще трябва ли да го свалям вечер преди лягане. Също така за миглите от къде мога да намеря серума на Revitalash в Пловдив, тъй като съм от там и се очертава да имам един месц почивка след химиотерапията и операция и ще гледам да се прибера да се видя с близките ми.
Аз криво ляво рисувах вежди. Вечер с миенето на лицето падаше.

Аз ползвах Бонилаш, което е същото като Ревиталаш.

Бонилаш може да поръчаш от сайта му. До скоро имаше промоция с 30% отсъпка, но гледам, че е свършила.
Също го продават в аптеки Софармаси.

Имай предвид, че ефектът се вижда след 6 седмици.
Аз започнах 2 дни след последната вливка и не вярвах, че ще чакам 6 седмици, но така стана.
Миглите ми станаха като на кукла
Веждите ми много хубави, но това се задържа около 2 месеца и сега миглите ми започнаха усилено да падат и все едно се връщат към естествения вид на миглите.
То преди беше...Много мигли, много нещо. Чак неестесъвено дълги и гъсти бяха.
Веждите ми също придобиват по натурален вид.

Не знам до кога ще падат така главоломно мигли. Надявам се да не оплешивея отново от към мигли, както беше в края на химията.

Бонилаш слагах и на веждите в началото.

# 286
[quote author=Вела

Според вас, какво трябва да разбирам под "терапия първи курс" с евентуална тридневна хоспитализация?

Привет, Вела! Според мен е химиотерапия. Аз се лекувах в ИСУЛ и за всяко вливане влизах в болницата. Първият ден сутринта ме чекират и приемат, после е вливката, а на третия ден ме отчекирват и изписват. Това е по клинична пътека. Моето мнение е да не се отказваш от химиотерапията, не бива да се отказваш и предаваш. Аз минах през осем вливания преди операция(жертвах едната си гърда) и две след операция,преживява се. После лъчетерапия и сега съм на хормонална, пия хапчета у дома. Имам си къса къдрева прическа, слагам подплънка в сутиена и продължавам напред. Нали си имам ръце, крака, очи, уши, какво повече му трябва на човек... Това изпитание (така го приех) ме направи по-силна и благодарна. Не се отказвай, ще се справиш!

# 287
  • ПЛОВДИВ
Момичета, да Ви питам за мен, тъй като от Таксола ми опадоха миглите а веждите също са на път. Ако ползвам молив за вежди, ще трябва ли да го свалям вечер преди лягане. Също така за миглите от къде мога да намеря серума на Revitalash в Пловдив, тъй като съм от там и се очертава да имам един месц почивка след химиотерапията и операция и ще гледам да се прибера да се видя с близките ми.

Бонилаш може да поръчаш от сайта му. До скоро имаше промоция с 30% отсъпка, но гледам, че е свършила.

Аз започнах 2 дни след последната вливка и не вярвах, че ще чакам 6 седмици, но така стана.
Веждите ми много хубави, но това се задържа около 2 месеца и сега миглите ми започнаха усилено да падат и все едно се връщат към естествения вид на миглите.

Не знам до кога ще падат така главоломно мигли. Надявам се да не оплешивея отново от към мигли, както беше в края на химията.

Благодаря ти много за информацията! Тук ще се опитам да намеря молив за веждите и няколко дни преди да се прибера в България, ще поръчам серума за милите. За това че трябва да чакам да поникнат нови мигли, ще чакам колко трябва. От както чух диагнозата съм готова да чакам колкото трябва. Само малко ме е страх от операцията, защото не съм минала през такава. По-другата седмица ми е срещата с хирурга и, ще се подготвя с въпроси.

# 288
Скрит текст:

Благодаря ти много за информацията! Тук ще се опитам да намеря молив за веждите и няколко дни преди да се прибера в България, ще поръчам серума за милите. За това че трябва да чакам да поникнат нови мигли, ще чакам колко трябва. От както чух диагнозата съм готова да чакам колкото трябва. Само малко ме е страх от операцията, защото не съм минала през такава. По-другата седмица ми е срещата с хирурга и, ще се подготвя с въпроси.[/spoiler]
Толкова ме беше страх от операцията, а тя мина най-лесно и безболезно от всичко Stuck Out Tongue Closed Eyes
Моята дъщеря ми беше купила от Лили или ДМ не си спомням на Мейбилин за вежди Tattoo Brow pomade, която все още ползвам и съм много много доволна, почти не пада и от вода. На мен така и до момента не ми се възстановха веждите близо две години след химията, миглите горе-долу. За миглите си бях взела на Eveline  за подхранване с арган, слагах и на веждите, успех Flowers Four Leaf Clover

# 289
  • Добрич
Вела, да те питам нещо във връзка ЛВ.
Ти си била на контраст, нали?
До колкото разбрах от Вълкан, по време на самото изследване "светват" три потенциално съмнителни ЛВ? Така е при всяка жена или съм в грешка?
При майка ми два от трите са разположени във гръдната кост и това е възпрепятствало премахването им, той е поставил някакви "пластини", за да ги отбележи и да насочи къде да облъчват при лъчетерапия.
Има ли други случаи такива?

kitty007, при мен и на ЯМР и на КТ (и двете с контраст) лимфните възли са чисти.
Това за пластините (мисля, че бяха титаниеви, но може да греша) д-р Вълкан Иванов ми го каза, когато попитах информативно каква точно зона се облъчва. За да не облъчват голям участък, с пластините насочват към "точното" място.

Благодаря Ви момичета за съветите и загрижеността!
Ще се аргументирам възможно най-кратко за своя избор.

През последните седмици се запознах с различни публикации на лекари по темата. Проведох и консултации лично за моя тумор.

Най-общо в страни от западна Европа и САЩ, когато туморът е естроген/прогестерон позитивен и HER2 негативен обикновено химията не се прилага, защото е неефективна. Затова в такива случаи там задължително се прави Ендопредикт. Отделно, че при ниска стойност на ki67 химията също няма ефект.

Аз съм разумен човек, с логическо мислене и след операцията, мога да променя отношението си към евентуална химия, ако преценя, че е достатъчно аргументирана. В момента не е така.

Аргументът на онколозите за неоадювантната химиотерапия е мултифокален тумор и размер над 2 см.

Според ЯМР и КТ лимфните възли са чисти. Амин. Би трябвало всичко да е в гърдата. А тя ще бъде отстранена. Говорила съм за двустранна мастектомия и сентинелна биопсия. Размерът има голямо значение за отстраняване само на тумора, но за мастектомия разлика 1 или 2 см...

Интересувах се и за теста Ендопредикт, но при мултифокален тумор, за да отчете за клетки от всички "находки", трябва да се направи след операцията. Цената му е такава, че трудно се плаща веднъж, а какво да говорим за няколко пъти...

Винаги съм се стремяла за важните неща да направя възможно най-добрия информиран избор.
След операцията, като се запозная с новите "доказателства/аргументи" пак ще избирам.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 11:53 от Вела

# 290
Благодаря ви момичета, за включването!

Sisalber  и  Just_mee, а лимфните възли как бяха при вас?

При мен за сега са чисти. Ако след операцията излезе нещо друго, мога да си сменя мнението. Но за момента, не съм склонна на "химия".

Аз имах 2-3 заразени лимфни възела и махнаха общо 12. Не знам как лекуват лобуларния, но наистина както казва The Iron lady малко е игра на руска рулетка да откажеш химия. Ако бях в твоя случай и имах възможност да откажа може би и аз щях да мисля като теб. Но предполагам при теб химията ще е по-лека.

# 291
  • Добрич

При мен за сега са чисти. Ако след операцията излезе нещо друго, мога да си сменя мнението. Но за момента, не съм склонна на "химия".

Аз имах 2-3 заразени лимфни възела и махнаха общо 12. Не знам как лекуват лобуларния, но наистина както казва The Iron lady малко е игра на руска рулетка да откажеш химия. Ако бях в твоя случай и имах възможност да откажа може би и аз щях да мисля като теб. Но предполагам при теб химията ще е по-лека.

Отказвам неоадювантна химия. За следоперативната ще решавам после, според изследванията/резултатите след операцията.

Just_mee, това при сентинелна биопсия ли? Искам да кажа, след, като установиха заразените, тогава ли махнаха другите?

# 292
Вела, голяма каша ми е в главата.
Ако правилно разбирам ти не си правила сентинелна биопсия? При ЯМР на мама също възлите изглеждаха чисти, но сега съм в тих ужас и страх да не открият разсейки.
Всъщност, какво определя състоянието на лимфните възли- образните или биопсията?

# 293

Отказвам неоадювантна химия. За следоперативната ще решавам после, според изследванията/резултатите след операцията.

Just_mee, това при сентинелна биопсия ли? Искам да кажа, след, като установиха заразените, тогава ли махнаха другите?

Аз минах неоадювантна химиотерапия  точно заради мултифокален тумор като основния беше 2х2. След 3тата химия нито той се напипваше, нито лимфните възли. Когато ме диагностицираха взеха биопсия от лимфен възел, понеже кърмех и гърдата беше пълна и имаше възможност да не се вземе хубав материал. И тъй като лекарката е била наясно с какво си има работа взе биопсия направо от там. След това хирурга реши направо лимфна дисекция да правим, след като съм имала заразени лимфни възли.

# 294
  • Добрич
Вела, голяма каша ми е в главата.
Ако правилно разбирам ти не си правила сентинелна биопсия? При ЯМР на мама също възлите изглеждаха чисти, но сега съм в тих ужас и страх да не открият разсейки.
Всъщност, какво определя състоянието на лимфните възли- образните или биопсията?

Хистологията след биопсията е по-точна от образната диагностика.
Успокой се и бъди позитивна!
Сентинелна биопсия ще правя с мастектомията.
При нея се "осветяват" най-близките лимфни възли, за да могат да се извадят и да се изследват. Това, че са "осветени", не значи, че са с метастази. Осветяват се, за да се "видят" и да се извадят само те, а не наред. Едва след тяхната хистология ще се разбере дали са действително чисти.

Скрит текст:

Аз минах неоадювантна химиотерапия  точно заради мултифокален тумор като основния беше 2х2. След 3тата химия нито той се напипваше, нито лимфните възли. Когато ме диагностицираха взеха биопсия от лимфен възел, понеже кърмех и гърдата беше пълна и имаше възможност да не се вземе хубав материал. И тъй като лекарката е била наясно с какво си има работа взе биопсия направо от там. След това хирурга реши направо лимфна дисекция да правим, след като съм имала заразени лимфни възли.

Много съжалявам, че всичко това се е случило по време на кърмене!
Ако правилно съм разбрала,  въпреки неоадювантната терапия, пак се наложи мастектомия.

Скрит текст:
Вела, а казаха ли ти защо ще има мастектомия? Как се мотивираха?
С този тип рак и с тези показатели ми е малко странно това лечение. Вярно че е добре да се презастрахова човек, но все пак.
Имам някакви наблюдения тук в тази тема, за последните десет години. Съвсем неангажиращи и съвсем лаишки. Много е вероятно да са грешни изводите ми.
Правят мастектомия, без лъчетерапия, (щото уж нямало какво да се облъчва), с химия и има рецидив след години.
Без мастектомия, с лъче, без химия, няма рецидив, да чукам на дърво.

Показателите са много добри  но туморът е мултифокален. (Лобуларен).
Има един основен тумор 24х19 и 22х20 и още три фокуса по 5 мм. Единият е на 4 мм зад зърното, друг има на 5 мм преди големия гръден мускул. И още един. Туморът е дълбоко разположен, не се напипва по никакъв начин и го откриха случайно ( гърдите ми са големи и плътни). Имам и два доброкачествени фокуса. Всичките тези находки си живеят спокойно в едната гърда. В другата има един доброкачествен фокус.
Специално направих консултация с лъчетерапевт и думите му бяха "Вие сте за тотална мастектомия".
С две думи, хем имам лек и добър рак, хем мастектомия...

От 2015-та година съм в системата на онкоболните. И първия път бях с лобуларен ин ситу, лекуван само с хормонална терапия. От всичко, което съм чула, чела, видяла, при лобуларен, мулти фокален се препоръчва мастектомия. Защото много често лобуларния е мултифокален и не винаги на образно изследване може да видят всичко. Много е възможно по гърдата да има участъци с ин ситу рак, който рядко се вижда и ако не е премахнат след време задължително създава ядове!

Аз съм с дуктален инвазивен карцином също мултифокален. На хистологията след мастектомията изляза, че има карцином ин ситу, който ПЕТ скенера не хвана. Точно поради тази причина направих мастектомия, че ей такива миниатюрни работи да не ми създават ядове после.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 07:21 от Вела

# 295
Както каза Вълкан, мама е изтеглила късата клечка.
Два от трите ЛВ не подлежат на премахване- в гръдната кост се намират. Не знам какво да си мисля и Вълкан не е очаквал операцията да е толкова сложна.
Ако е заразен този предстояла нова операция...

# 296
Вела всичко имах аз 😀 понеже съм ХЕР положителна и бях на 30 тогава, пуснаха цял пакет - химия, операция, лъчетерапия, таргетна терапия.

# 297
  • Добрич
Just_mee, пълна програма, както се казва и то още на 30 години.
Ти ли пожела мастектомия, за да се презастраховаш или нямаше избор? Мислех, че след толкова терапии, поне мастектомията може да се размине.

kitty007, затова д-р Вълкан Иванов е сложил пластините, да облъчат лимфните възли, които са близки, но не могат да ги отстранят, за да ги изследват. Ако има нещо в тях, би трябвало да се повлияят от лъчетерапията. А за нова операция не мисли от сега. Ако изледваният лимфен възел е чист, ще се размине. Амин

# 298
  • София /Абсурдистан
Има готови шаблони за вежди, слагате и рисувате. Аз си бях купила едни от Ейвън, но не се наложи при мен.

# 299
  • София
Вела,
Във връзка с последните ти постове отново изчетох указанията на ESMO (Европейското дружество по медицинска онкология). При находка като твоята - луминален тип А карцином (ER+, Pro+, Her- и Ki76 под 10%), съчетано с мастектомия, химиотерапия не се прави, защото позитиви няма, а остават само негативите. Разбира се, за окончателни се считат данните от оперативната хистология. Ако се потвърдят характеристиките, би трябвало да останеш само на хормонална терапия. Аз съм по същата схема, бях на твоите години, когато ми откриха заболяването; подходът беше  сентинелна биопсия и мастектомия поради мултифокалност, с импланти, извършено в чужбина (не в Турция).
Впрочем, в гайдлайна на ESMO пише следното: "Обобщение на препоръките: Лечението трябва да се провежда от специализиран мултидисциплинарен екип  в специализирано звено и пациентите трябва да участват активно във всички управленски решения". На твое място бих питала защо не се придържат към указанията на европейската асоциация.

================

Момичета, имам един банален въпрос, но не ми се рови да търся.
Ползвате ли дезодоранти и ако да, какви?

Общи условия

Активация на акаунт