Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 80

• 48 064
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
Moonstone, доколкото знам, направлението важи 1 месец.

# 556
Потвърждавам- 1 месец е. Затова на мен ми издават вече зелен талон( за да се запиша с него), а направлението го взимам, като ми насрочат датата. Иначе трябва да се преиздава, а на докторите не им се занимава.

# 557
Момичета, много съм притеснена! Моля за мнениа от тези, които са на Золадекс. Започнах го преди месец и няколко дни. След първата инжекция цикъла ми дойде. Преди 2 дни сложих втората инжекция и днес имам течение на черна кръв. Без да трябва да съм в цикъл. Това нормално ли е? Защо се получава? Нали цикъла трябва да спре напълно след първата инжекция още. И какво е това течение сега без да трябва да съм в цикъл изобщо... На друг случвало ли се е нещо подобно?

# 558
  • ПЛОВДИВ
Момичета, много съм притеснена! Моля за мнениа от тези, които са на Золадекс. Започнах го преди месец и няколко дни. След първата инжекция цикъла ми дойде. Преди 2 дни сложих втората инжекция и днес имам течение на черна кръв. Без да трябва да съм в цикъл. Това нормално ли е? Защо се получава? Нали цикъла трябва да спре напълно след първата инжекция още. И какво е това течение сега без да трябва да съм в цикъл изобщо... На друг случвало ли се е нещо подобно?
Золадекса се слага на 28 дена. При мен след 1та инжекция ми дойде нормално и след 7 ден имах кафяво течение около 3/4 дена. От тогава нямам цикъл. След това онколошката ми предписа 2та по-рано а сега вече влизаме в ритъм със Золадекса. А аз да питам как да намаля боцкането по кожата, че само се чеша като крастава и с подутите стапала?

# 559
За пътуването в чужбина по време на отпуск поради болест - за екскурзия примерно,
Скрит текст:
не е разрешено и е в противоречие със закона, защото НОИ изплаща обезщетение за домашно лечение, а не за пътуване.
На никого не се "полага" автоматично 6 месеца болнични, първоначално се дава за престоя в болницата + 30 дни, и след това и по преценка на ЛКК може да се удължава до 6 месеца.
След като искате да пътувате по време на болнични на екскурзия в чужбина, това означава, че не се нуждаете от отпуск поради болест, може да се явите в болничното заведение пред съответната комисия, за да Ви прекратят болничния, след като преценят, че сте добре, и да си заявите ползването на платен годишен отпуск пред работодателя. Аз така бих направила.
Щяха да правят свързаност на регистрите на Гранична полиция и НОИ, но не знам какво стана.

# 560
Момичета, консултация, моля! Откакто започнаха жегите тези дни, оперативната рана някак се активизира - сърби, по-зачервена е от обикновено. Бях на мамолог контролно преди по-малко от месец - всичко точно. Да се притеснявам ли? Оперирана съм преди година и 3 месеца. После пълна програма - химия и лъче.

# 561
Calm, при мен така се получи с шева на хемопорта. Последно време все носих разни горнища, на които презрамката минава точно отгоре и прави триене. При последната вливка ме пратиха хирург да ме гледа дали всичко е ок - каза ок е, от жегите е и да си купя цикатридина маз или друго подобно. Мажа се и нося само 100% памучни и по-широки неща, които да не се трият в разреза и определено има подобрение.

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 00:00 от Ea_

# 562
И на мен ми спря цикъла чак след втората инжекция золадекс.
Получих си писмото от ТЕЛК 80 процента за една година.
С метастази в костите съм незнам дали не би трябвало да ми се полагат повече дали да обжалвам или не

# 563
  • ПЛОВДИВ
При мен само през зимата и когато е влажно ме наболява и имам лек сърбеж белега от белодробната операция през 2005. Моята физиотерапевка тогава и тя се беше оперирала гинекологично и се почесваше и тя.
Ае, на мен само 1/2 дена след ХТ ме наболява и леко предърпва порта преди да си махна превръзката. На мен утре ми е последната ХТ с Таксола и живи и здрави на 15 Септември ми е операцията, но на 7 Септември имам консултация с пластичния хирург и май ще е жена.

# 564
Благодаря, момичета! Формулировката "почесваше" на Мадам Фрапина много ми хареса. 😁

# 565
Момичета, бих искала да споделя с вас един сайт, който много старателно чета от няколко дни
https://foodforbreastcancer.com/

Тук може да се открие информация, базирана на наука и изледвания кои храни са препоръчителни и кои не при рак на гърда, по време на лечение и в ремисия.
Според мен не е лошо да се разгледа, бях много изненадана да видя, че авокадото например е в списъка с непрепоръчителните храни. Или пък да прочета, че алуминия в дезодорантите може да доведе до експресия на BRCA 1/2 гените. Виждам също, че при 3- диагнозата кофеина,тофу и соеви зърна са препоръчителни, докато при хормоналните диагнози и по време на лъчетерапия, не са,  а също и по време на химио с Таксол ( аз в момента съм така, тройнонегативна, но с Кработакс терапия.. и се оказва, че дори безкофеиновото кафе е проблем...както и лимоните - ефективността на терапията намаля от консумация на всякакви цитруси).. и така нататък.Може да го четете с google преводач. Hands V

Храни, които да се консумират и избягват при положителен HER2 -https://foodforbreastcancer.com/articles/foods-to-eat-and-avoid- … nts-and-survivors

Храни, които да се консумират и избягват при хормонален тип рак - https://foodforbreastcancer.com/articles/foods-to-eat-and-avoid- … nts-and-survivors

Храни, които да се консумират и избягват при тройно негативен рак - https://foodforbreastcancer.com/articles/foods-to-eat-%26-avoid- … %29-breast-cancer

Храни, които да се консумират и избягват при лобуларен тип рак - https://foodforbreastcancer.com/articles/foods-to-eat-and-avoid- … nts-%26-survivors

Храни, които да се консумират и избягват по време на лъчетерапия - https://foodforbreastcancer.com/articles/foods-to-eat-and-avoid- … diation-treatment

Храни, които да се консумират и избягват, ако сте на химиотерапия с Taxol (paclitaxel) или храни, които увеличават и съответно намалят ефекта на терапията - https://foodforbreastcancer.com/articles/foods-to-eat-and-avoid- … axol-chemotherapy

В последния линк има и пълен списък на добавките и витамините, които трябва да сте сигурни, че не приемате под никаква форма, ако сте на ХТ с TAXOL. Със сигурност всяка от вас ще намери полезна информация за собствения си специфичен случай, в този сайт всеки ден чета по нещо ново, а и ъпдейтват информацията постоянно. Flowers Hibiscus

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 13:42 от Ea_

# 566
  • Варна
Аз за себе си не мога да взема на този етап решение на кой да вярвам относно храненето.

Преди диагнозата се хранех здравословно, предимно постно, рядко месо, черен шоколад или фурми, пиех и все още пия алкална вода (имаме в къщи инсталиран йонизатор за вода), пия по 1 кафе сутрин и повече не, алкохол пия твърде рядко, цитрусови плодове само зимата и то от време на време, не пуша.

И на фона на всичко това ме споходи....

След като приключих химия и лъче питах и Консулова и в Турция - трябва ли да стана веган, да спра млечните продукти, да пия някакви специални добавки. И тя и турския професор казаха, че храната няма отношение към диагнозата.

# 567
Missi, 100% е вярно, че ракът е комплексно заболяване и има хора, които всякак ядат и живеят и рак нямат. Но ако храната няма отношение, защо е този бум, защо толкова много хора заболяват от това сега последните 20-30 години, времето на бързите вериги, супермаркетите пълни с всякакви пакетирани храни, плодове и зеленчуци с пестициди.. броя на заболелите просто е толкова умопомрачаващ, че няма как да не е свързано и с храната. Вероятно не само с нея и едва ли ние сме се разболяли само защото нещо сме яли или не, въпросът е като се лекуваме, да се лекуваме цялостно, защото няма как възпалителен процес в един организъм да почне без да има хранителните условия за това, храната създава биохимията в организма.. храната е част от микса, според моите разбирания. И се надявам все повече лекари и те така цялостно, не просто медикаментозно да погледнат на нещата. Особено ако има и наука и изследвания замесени. Най-лесно е да каже човек- пий си, яж си и си носи новите дрехи..е, който иска нека си го казва. Аз не съм от тия Yum

# 568
  • Добрич
Момичета,  освен СА 15-3 други туморни маркери пускаха ли ви преди операцията? Четох, че само по СА 15-3 невинаги може да се установи туморно образувание. Трябвало и стойностите на алкалната фосфатаза (ALP) да се гледат. На мен и двата показателя са ми в норма.

Въобще кръвните ми изследвания са много добри, само с няколко леки разминавания от референтните стойности. При вас така ли беше?

Еа_, благодаря, непременно ще разгледам по-късно.

missNoir, не зная до колко храната влияе. Онколозите май приемат, че това е генетично обусловено заболяване.

Повече от 10 години не консумирам млечни продукти ( никакви,  без изключение).
Над 8 години не консумирам глутен (без изключения по никакъв повод).
На всички храни и продукти задължително чета етикетите.
Над 15 години не пържа и не ям пържено.
Месо консумирам рядко, може би веднъж в месеца или на два месеца.
От животинските продукти в менюто ми участват яйцата (самостоятелно или в храна).
Захарта, която купувам от около 10 години е само кафява.
Шоколадът, откакто отказах млечните е само черен. Той ми е слабост.

Не пуша (не съм поставяла цигара в устата си през живота).

Без хормонална терапия и противозачатъчни.

От 2006 г. до сега имам изпити общо не повече от 2 ч.ч. бяло вино. Никакъв друг алкохол, нито шампанско, нито бира.

Антибиотик за последните 10 години съм пила два пъти, предписан от стоматолог, заради "бучка" на венеца.

Предпочитам по-натурални средства за лечение от синтетичната химия...

И имам мултифокален карцином... С много добри стойности на кръвните изследвания.

И съм първата в рода с рак.

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 16:43 от Вела

# 569
Вела, пускай си винаги и CEA, реф. стойности са много големи, но от една американска онколожка съм чувала, че следи при нейните пациенти да е под 2.0 ( като ми откриха рецидива, пуснах такъв, беше под 2 и не че нямах злокачествен тумор, но лекарите казваха, че е поне сигнал за това, че възпалението е локално.) Иначе специално преди химиото ми бяха в норма кръвни и биохимия, всичко в норма. Със злокачествено 2см. чудо в гърдата, агресивно.. но кръвните и туморните - перфектни.. а ся де.

Последна редакция: вт, 18 юли 2023, 17:54 от Ea_

Общи условия

Активация на акаунт