Отговори
# 105
Относно здравословния начин на живот.... Много е индивидуално
Аз примерно се храня основно с месо яйца риба и салати, като всички меса купуваме от познати. Тоест има разлика дали ядеш свинска пържола от кауфланд или домашна. Но не мога да си представя сега като излязат тиквичките да не изпържа няколко тигана, въпреки че знам че трябва да са фурна. Знам че здравословни са овесени ядки и други "супер храни" но като не са ми вкусни не ги ям. И пак смятам, че се храня сравнително здравословно.
Стана ми интересно за ретинола петък поръчах от нотино един, а сега ме замислихте, дали да не го върна Thinking
А относно кафето аз пия по едно на ден и то много дълго без захар и други добавки, но преди него изпитвам чаша топла вода понякога с лимон, а зимата с мед и канела.
В края на краищата съм на принципа каквото ти е писано, не малко са момичета които пият кафе, алкохол хранят се с боклуци и имат деца. А "маниячки" на здравословен начин на живот не... Така че съдба... Всичко ще стане тогава когато трябва, а не когато искаме ние

# 106
  • Замък сред облаците
Горещите душове, хайде стига, момичета.
Наистина е важно да живеем живота си щастливи и доволни, без сами да си създаваме стрес и ограничения. Той е доста кратък, да не го съкращаваме допълнително с крайности и недай боже обсесии.

Ако имаш тиктакаща бомба каквато се явяват някои видове тромбофилии, от нещо “безобидно” като горещ душ заради откъснат тромб може да си заминеш и на 30 не дай си боже.
Тъй че не е “хайде стига”, а е добра информираност за собственото ти състояние и здраве. Тази информираност напредва с годините.
По същия начин може да провериш дали си носител на определени високорискови гени за рак, които се отключват от хормонални стимулации, но твоята позната не се е изследвала сигурно.
Ама за едното е “хайде стига”, а за другото “няма да го направя ако се стигне до там”… 🤦🏻♀

# 107
АА, аз не съм се интересувала изобщо по въпроса с тези гени. Може ли да споделиш малко повече информация 😁 Аз имам много стимулации за съжаление. Хубаво е човек да е информиран, както и да прави профилактични изследвания и прегледи. Профилактиката спасява животи!
Колкото до безсънието, аз страдах от такова цели 6 месеца.... 😵‍💫 Нямах проблеми със заспиването, но се събуждах всяка вечер в 2ч през нощта и не можех да заспя по около час. Преместих си се отново в Бургас и всичко с времето се нормализира, най-вече когато срещнах мъжа ми. Всичко е на основата на стрес.

# 108
  • Замък сред облаците
Кактусче, виж в Геника пакетите за рак на гърда и рак на яйчниците, те се отключват най-често от хормонални стимулации, противозачатъчни и т.н.
Не са евтини, към 1000лв май бяха, но някой ден съм решила да ги изследвам, имаме в рода случаи.

За нощните събуждания към 2-4ч пийте вит Ц преди лягане, примерно 1000мг. Някога ми бяха обяснили че имало веъзка с кортизола и разграждането му (висок кортизол=лош сън), принципно по същата причина трябва да заспивате към 22ч, не по-късно.

# 109
АА, много ти благодаря ❤️ По-натам може да направя тези изследвания, защото 7 години без прекъсване бях на ОК, сега от време на време се налага за по 1 месец, отделно вече са силните стимулации(имам над 80 извадени яйцеклетки до сега). За съжаление вродена и придобита тромбофилия имам, както и ИР, влошен липиден профил. Имаме рак, диабет, цироза(лекарствена), сърдечни проблеми в родата и при мен си трябва сериозна профилактика.

# 110
Относно здравословното ядене - на позната детето й е с непоносимост на глутен, защото тя през цялата бременност не е яла и всички лекари, които обиколиха казват, че се е хранила много вредно за бебето. Съветват да не се тъпче всеки ден, но не трябва да се изключва напълно. Не знам как са яли глутен преди години и защо сега е толкова масово при малко деца да се раждат с такава непоносимост, дали е от някаква диета на майката или лошото качество на храната. Аз примерно също се старая да се храня здравословно - навън рядко ядем, основно готвя вкъщи всеки ден. Не ядем чипсове изобщо, вафли и подобни се ядат доста рядко и не виждам проблем. Тестено също се хапва рядко и отново не виждам проблем. Тренираме 6 дни в седмицата силови тренировки на цяло тяло + разходки с кучето всеки ден (събираме си около 10 000 крачки). Старая се козметиката ни да е без химикали, аз се къпя с доста топла вода, но се опитвам да намалял малко Т на водата

# 111
  • София
Аз тези дни ви чета на диагонал малко, че искам да приключа освежителният ремонт Grinning
За здравословният начин на живот ще се включа - ние ядем всичко, но разни боклуци тип чипс си позволяваме рядко, храним се предимно с домашно приготвена храна купена от проверени места, хляб почти не ядем, даже и дребния, пържа с мас картофи и тиквички /друго пържено май не ядем/, месото ни е предимно от домашни производители или месарници, млечните продукти и яйцата от млекарници, кафе пием по две-три на ден, аз алкохол по макс чаша вино или някакъв коктейл, ММ си е обожател на бирата и си изпива по 3-4 /както съм ви казвала няма отражение на спермограмата, но пък пие добавки за всеки случай Grinning/. Ретинола го включих есента, но сега го спрях - заради слънцето най-вече.
Ние си се обичаме, макар да нямам надежда, че ще стане есествено, чакам заповед и да преговаряме със Сенкова за юли Grinning

# 112
Горещите душове, хайде стига, момичета.
Наистина е важно да живеем живота си щастливи и доволни, без сами да си създаваме стрес и ограничения. Той е доста кратък, да не го съкращаваме допълнително с крайности и недай боже обсесии.

Ако имаш тиктакаща бомба каквато се явяват някои видове тромбофилии, от нещо “безобидно” като горещ душ заради откъснат тромб може да си заминеш и на 30 не дай си боже.
Тъй че не е “хайде стига”, а е добра информираност за собственото ти състояние и здраве. Тази информираност напредва с годините.
По същия начин може да провериш дали си носител на определени високорискови гени за рак, които се отключват от хормонални стимулации, но твоята позната не се е изследвала сигурно.
Ама за едното е “хайде стига”, а за другото “няма да го направя ако се стигне до там”… 🤦🏻♀
Аз съм на принципа, че животът е един и прекаленото вторачване в здравето и постоянните изследвания и следене на тялото е хипохондрия. Имала съм такъв период, беше страшно. Сега си живея живота и "слушам" тялото си, без всеки ден да чета в Google или да съм по лекари и изследвания. Simple Smile

Колкото до профилактиката - ние в рода имаме страшни болести, вкл. рак. Не е нужно да си правя каквито и да е тестове, BRCA и т.н., за да знам, че имам предразположеност. Ракът и като цяло, всяка болест се "отключват" от стрес, неизразени отрицателни емоции, които си пазим в нас и ни разяждат (гняв, вина, страх). Също от храна и естествено - външни намеси (хормонални стимулации и всякакви такива процедурки, които ни човъркат организма).
Така че и да си направя тест и да не си направя, все едно. Ако не щадя себе си, не си отработвам травмите и емоциите, храня се с боклуци и не спортувам, подлагам си тялото на ужасни процедури (без преди това да съм опитала всичко друго възможно) - ами и да нямам предразположеност, пак ще се разболея от рак, ще си докарам инфаркт, инсулт и т.н.

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 17:25 от KPP

# 113
  • София
АА депресирам се като чета,аз съм с протромбинова мутация и направо се почувствах пътник след горния пост.
На път съм да посегна към Аспирин Протект,планираме и спа почивка този месец ,почнах да се чудя да влизам ли изобщо в басейна и дали да не направя консултация с ангиолог преди това.
То по тази логика и лятото сме застрашени ...

# 114
АА депресирам се като чета,аз съм с протромбинова мутация и направо се почувствах пътник след горния пост.
На път съм да посегна към Аспирин Протект,планираме и спа почивка този месец ,почнах да се чудя да влизам ли изобщо в басейна и дали да не направя консултация с ангиолог преди това.
То по тази логика и лятото сме застрашени ...

И аз имам мутации, според мен това е прекалено чак. Влизала съм в басейни, сауни, джакузита и т.н

# 115
  • Замък сред облаците
Информирайте се за мутациите си, проучете си фамилната история също.
При мен е дефект с фибринолизата и с mtfhr и mtrr, водя неособено активен живот (поне аз го приемам за такъв), имам килца в повече. Не бих си позволила сауни, горещи басейни, горещи душове и т.н вече. В родословието ми има значително количество инсулти, вкл на много активни хора с по 2-3 броя. Високото кръвно и атеросклерозата след 35г по женска линия го имат всички (свързва се с mtrr).
Тепърва ще излизат наяве много връзки между наследствените фактори и качеството и продължителността на живота ни. Депресиращо или не, това е факт и няма нищо лошо човек да изпревари времето си и да вземе под внимание тези фактори докато е рано.

Да се допълня: надявам се че разбирате, че дефектните гени се унаследяват двупосочно. Вие сте ги взели от родителите си, ще дадете поне един такъв на детето си. Колкото повече знаете за тях можете да говорите с родителите си примерно за превенция на някои състояния, а на децата си да спестите други в бъдеще (особено на момичетата, за да не са обречени на такива борби и загуби като нас).

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 20:50 от АА

# 116
АА тук за гените има нещо вярно, не зависимо дали става въпрос само за тромбофилията. При мен майка, баба и прабаба са оперирани от миома, аз пък пъ ендометриоза в доста напреднал стадии.. Майка също е имала аборт даже 2 преди аз да се появя, аз също имам 1.
Диабета го имат баба, дядо и майка също. Вероятно има някаква връзка всичко това, но понякога се чудя дали не можем да направим всичко възможно за да се предпазим. В началото на мен ми казваха ама то е ген, имате фамилна обремененост. 🤷‍♀️Аз ако имам дъщеря ще направя всичко възможно да не страда като мен в момента, макар че майка е била с проблеми и не е говорила за това с мен.

# 117
Майка ми и леля ми (сестри), както и леля ми (сестра на баща ми) имат по две деца. И двете деца са заченати от първия път - решили са, действали са и - бременни от месец 1.
Баба ми има 4 деца - от първи път заченати.

Ех, ако и тези неща де предаваха наследствено Wink
Аз предлагам да сменим темата с болестите, че стана малко депресиращо и хипохондрично.

Като се сетя на ММ сестра му как тормози племенницата от ранна детска възраст. То не бяха хомеопати, уролози, алерголози. Та паразити имаше, та бактерии, та не знам си какво небце. Детето пие сума лекарства, постоянно по някакви процедури, не го пуска на градина (вече е на 4 години) и по детски площадки, че да не хване паразит или да се разболее. Детето е закачено за нея и плаче даже, когато тя отиде до тоалетна. 'Айде няма нужда.
И честно казано, менталното здраве е основен фактор, допринасящ за физическото. Обаче с нещата, които изчетох по-горе, менталното здраве няма как да съжителства.
Всеки, обаче сам преценява как ще третира себе си и децата си. Аз съм меко казано крайно несъгласна с нещата, които прочетох, но това съм аз. Затова предлагам да спрем темата, защото нищо няма да се постигне Simple Smile

BTW, такива като д-р Богословова (която впрочем ми беше препоръчана във форума), как обичат да се възползват и да си осребряват нашите форми на хипохондрия Simple Smile

# 118
  • Замък сред облаците
KPP, надявам се, че не си тук само да обиждаш потребителките за менталното им здраве. Това е тема за взаимопомощ и подкрепа, а ти се нахвърляш с озлобление към хора с желание да помогнат с полезна информация.
Мисля че и сама можеш да си направиш изводите кой има нужда от повече грижа за менталното здраве.

# 119
KPP ако имам дъщеря някой ден, бих я препазила да не минава моят път. Какво лошо има в това? Не искам да преживява аборт, да има гинеколочни проблеми, циститни кризи, да и правят биопсии, цветни снимки и прочие. Болката която сме минали жените тук, ще ме разберат. Та аз бих споделила на детето си през какво съм преминала заедно с баща и когато му дойде времето за да го има .
Щом жената си пази толкова детето има причина, не я съди. Има хора с над 5 години опити, сумати инвитро процедури  и тн. Ще се въздържа до тук....
А това че са забременели по едно и също време от раз е чист късмет....

Общи условия

Активация на акаунт