Отговори
# 180
Здравейте,
Някой може ли да помогне със следната задача, подточка Г, останалите са решени

# 181
# 182
  • София
Задачата е:
4 момчета и 3 момичета играят народен танц, хванати за ръце в редица. Води хорото момче, до него е момиче, отново момче и така нататък. Хорото завършва момче. По колко начина могат да се подредят момичетата и момчетата на такова хоро?
Как се решава със знанията за 4ти клас?

# 183
  • София

Момчето на първата позиция може да се избере по 4 начина, девойката след него по 3,  следващото момче вече се избира между 3 възможни, а следващата девойка между 2, после  идва пак ред на момче, но изборът за него е сведен между само два варианта, за следващата девойка опцията е само една единствена, за  последното танцуващо дете, момче - също е една.

# 184
  • София
Благодаря, Русалка. Така показа и баткото гимназист вкъщи, но ми се струва, че в 4ти клас такава комбинаторика не са учили. (Може и да не е правилния термин - извинете ме, лаик съм). Задачата е състезателна и може би пък е насочена към деца ходили по курсове и школи, където ги занимават допълнително с дадени теми.

# 185
  • София
Благодаря, Русалка. Така показа и баткото гимназист вкъщи, но ми се струва, че в 4ти клас такава комбинаторика не са учили. (Може и да не е правилния термин - извинете ме, лаик съм). Задачата е състезателна и може би пък е насочена към деца ходили по курсове и школи, където ги занимават допълнително с дадени теми.

Няма как по друг начин да  пресметне четвъртокласник.  Големите решават задачи от комбинаториката с помощта вече на формули за пермутации, вариации, комбинации..Просто му е достатъчно на мъника да научи, че при И умножава възможности, при ИЛИ ги събира. А тук е И, защото едно момче е първо и после е момиче и после пак момче, и пак момиче..

И не си права, учат я, срещала съм тук питания за задачи за изпита в МГ точно от комбинаторика,  а децата са 4 за 5 клас към момента на кандидатстване .

# 186
Учат на курсовете за кандидатстване в МГ и покрай състезанията, не и в училище. Схващат си го мъниците.
Моят десетокласник и сега като му дадеш такава задача ще ти я реши и обясни като за четвъртокласник и ако не се налага, няма да употреби думите вариация, комбинация или пермутация.

# 187
  • София
Учат на курсовете за кандидатстване в МГ и покрай състезанията, не и в училище. Схващат си го мъниците.
Моят десетокласник и сега като му дадеш такава задача ще ти я реши и обясни като за четвъртокласник и ако не се налага, няма да употреби думите вариация, комбинация или пермутация.
Е, да,де ,аз затова написах подготовка за изпита в МГ/ въобще за състезанията, участващи в пресмятането на крайния резултат. Къде в училище някой ще се  занимава с такива хубавинки..

# 188
  • София
Е, да и аз това имах предвид за ученето. Че не е от материала в училище, а на допълнителни курсове и школи, който ходи, го знае. Иначе , да, след обяснения, схващат. Ще приложа и аз обяснението на Русалката за И/ИЛИ.

# 189
  • София
Е, да и аз това имах предвид за ученето. Че не е от материала в училище, а на допълнителни курсове и школи, който ходи, го знае. Иначе , да, след обяснения, схващат. Ще приложа и аз обяснението на Русалката за И/ИЛИ.

Илюстрирай му тази разлика с две прости задачки преди да се занимава с тази за хорото.

1. Иван иска да купи на малкото си братче една играчка. Влиза в магазина и при разглеждането вижда 8 различни колички с дистанционно,  5 различни моторчета, 7 различни лодки и 3 различни (по-евтини по възможност, хаха) дрончета, подходящи за  деца. По колко начина може да му избере подарък?

2. След като е купил вече подаръка, Иван отива да хапне в близко заведение. Въпросното предлага за обяд   5 вида супи,  3 основни ястия,  4 десерта и  6 различни напитки. По колко начина може да си състави меню , включващо и супа, и основно, и десерт, и напитка?

# 190
  • София
Много благодаря за примерите! Супер помощ Flowers Four Leaf Clover

# 191
моля за помощ, задачата е за 7 клас. 🌹

# 192
  • Русе
Скрит текст:

# 193
Скрит текст:
Благодаря! Средна отсечка се учи в 8. клас. Задачата трябва да се реши със знания за 7.

# 194
  • София

Може и без първата еднаквост, защото и само с пресмятане на ъгли в триъгълник се намира другият ъгъл 90-бета.

Общи условия

Активация на акаунт