Предстои ми хистероскопия - да поговорим - Тема 5

• 47 874
  • 752
  •   1
Отговори
# 345
Момичета днес бях на преглед

Може ли някой да ми обясни за аденомиозата? Притесних се.. доктора нищо не каза, освен, че имам полип, но после си прегледах листите и се натъкнах на това описание.
Каза, че не е спешна хистероскопията.
Обмислям да я направя септември месец.
( като цяло от Март знам, че имам полип, но обиколих 3-4ма за мнение, отделно лекувах инфекции и все се отлагаше )

# 346
Аденомиозата, казано с прости думи, е патологичен растеж на тъкан, където не й е мястото - подобно на ендометриозата, но двете се различават по съотношение на жлези и строма в структурата си. Доброкачествено изменение е. Просто лекарят Ви е видял "удебеляване" на част от лигавицата.
Никой лекар не може със сигурност да каже само с ултразвук точно какво е, това показва само хистологичното изследване на отстранена тъкан.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 23:06 от Nancy93

# 347
След хистероскопият имали ли сте много силни болки в кръста и бедрата  все едно ще ви идва, при мен в някакъв кошмар вече седмица след хистерото все си казвам че ще спре и е временно но става все по силно.

# 348
Аз се сетих да попитам и друго - вашите полипи с какви размери са били?
Чудя се дали е наложително да се подлагам след като моя е толкова малък, доктора дори не ми даде гаранция, че ще успее да го махне..  направо не знам.

# 349
7мм не е малък полип... Моят на УЗ беше 8 и док каза, че е голям.
Е, в последствие се оказа, че освен 1 голям имам и много малки.

Аз се сетих да попитам и друго - вашите полипи с какви размери са били?
Чудя се дали е наложително да се подлагам след като моя е толкова малък, доктора дори не ми даде гаранция, че ще успее да го махне..  направо не знам.

Blanchete, аз имах след втората ХС болка в кръста, но само 1-2 дни. С бъбреците как си?

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 22:33 от Nancy93

# 350
След хистероскопият имали ли сте много силни болки в кръста и бедрата  все едно ще ви идва, при мен в някакъв кошмар вече седмица след хистерото все си казвам че ще спре и е временно но става все по силно.
Две седмици след ХС съм. В началото имах чести контракции, сега са значително по-редки. В четвъртък бях при док, каза, че е нормално.
Аз друго да попитам - колко време ви зацапва след ХС?
Моя полип е бил на задната стена и на видеозона беше с размери 6 мм на 9,6 мм. Доста нещо изчетох, включително и изследвания на ВМА. Не бива да се неглижира полипа, особено при жени без цикъл.

# 351
На мен вече осми ден ми зацапва но ме притеснява че в първите дни беше съвсем малко веднъж на ден а сега се увеличи.

# 352
На мен вече осми ден ми зацапва но ме притеснява че в първите дни беше съвсем малко веднъж на ден а сега се увеличи.
И аз затова питам. Както писах, ХС беше преди две седмици, до вчера леко зацапване и днес се засили. Голяма част от деня бях на жегата. Сега попрочетох, че възстановителния период зависи от това, колко бързо ще се възстанови шийката на матката и колко голяма е била интервенцията. Определят го до месец.
Но защо тези работи не се обясняват?
Гледам да стоя далече от здравната система, но всеки допир с нея ми носи неприязън.
Какво ще стане да кажат човешки - пази се, нормално е да кървиш месец...
Аз реших, че е лека интервенция и на петия ден си направих гимнастиката. Цял ден имах пристягания и кръв.

# 353
Решаваме,че е лека интервенция защото лекарите с поведението си оставят такова впечатление, понеже съм претърпяла и операция назад във времето, при нея обясняваха,даваха указания за следоперативния период а за хистерото едва ли не нищо на мен ми казаха даже, че не е нужно да ходя на контролен преглед понеже не съм от София, което незнам дали е редно особено като имам оплаквания, и си мисля да отида да ме погледне поне в моя град гинеколог.
Аз не съм правила гимнастика но вървях много и не знам дали не съм си навредила,и да ако ни кажат какво да казваме и кое е в реда на нещата, например ще боли пет дена ако след това продължи значи нещо не е наред ще знаем дали да потърсим помощ а няма да се чудим кое е нормално и кое не.

# 354
Решаваме,че е лека интервенция защото лекарите с поведението си оставят такова впечатление, понеже съм претърпяла и операция назад във времето, при нея обясняваха,даваха указания за следоперативния период а за хистерото едва ли не нищо на мен ми казаха даже, че не е нужно да ходя на контролен преглед понеже не съм от София, което незнам дали е редно особено като имам оплаквания, и си мисля да отида да ме погледне поне в моя град гинеколог.
Аз не съм правила гимнастика но вървях много и не знам дали не съм си навредила,и да ако ни кажат какво да казваме и кое е в реда на нещата, например ще боли пет дена ако след това продължи значи нещо не е наред ще знаем дали да потърсим помощ а няма да се чудим кое е нормално и кое не.
Аз минах на преглед с видеозон на десетия ден. След като си взех резултата от хистологията, пак ходих, но без преглед. Докторът каза, че ако имах цикъл, прегледът е след една менструация, но тъй като нямам, да отида след три, четири седмици.

# 355
Роса2019 при кой доктор е това, наистина е отговорно да те вика три пъти, мен не счетоха за нужно веднъж да ме извикат.

# 356
Неее. В болницата докторът ми каза чак след резулата от хистологията да отида при него, за да го види. Аз попитах може ли на десетия ден да ме прегледа. Каза, че може. Хистологията излезе след това.
Но и на мен ми направи впечатление, че никой не се ангажира да те информира, да те извика на преглед... Дори мислех, че хистологията задължително отива при лекуващия лекар. Да. Заинтересованата съм аз. Но не съм медицинско лице и не знам кога и какво. Даже не знам какво да питам.
Да сме здрави! 🍀Да преминем успешно през това! 🍀

# 357
Здравейте, преди 20 дни ми правиха втора ХС, като ми е отстранен целия ендометриум, а след това поставихме и хормонална спирала. До ден днешен имам кафеникаво зацапване, което е на моменти, не е постоянно, някой ден го няма, на следващия е по-скоро жълтеникаво, после пак има малко кръв... направо разкошотия. Знам, че е рязано много, а и хормоните в спиралата оказват влияние, но някой с повече изрязване имал ли е толкова дълго цапане? Притеснявам се да не съм направила инфекция, а док не е на работа и не мога да се свържа с него.

# 358
  • София
Аз бих отишла при друг лекар за консултация, след като твоя липсва.

# 359
Здравейте, преди 20 дни ми правиха втора ХС, като ми е отстранен целия ендометриум, а след това поставихме и хормонална спирала. До ден днешен имам кафеникаво зацапване, което е на моменти, не е постоянно, някой ден го няма, на следващия е по-скоро жълтеникаво, после пак има малко кръв... направо разкошотия. Знам, че е рязано много, а и хормоните в спиралата оказват влияние, но някой с повече изрязване имал ли е толкова дълго цапане? Притеснявам се да не съм направила инфекция, а док не е на работа и не мога да се свържа с него.
На мен преди 24 дни ми махаха полип чрез ХС и до вчера имах зацапване. Преди 8 дни бях на лекар, споделих, че още цапа. Каза, че е нормално. Не ми  каза още колко. Но посъветвайте се за Ваше спокойствие.

Общи условия

Активация на акаунт