Предстои ми замразен трансфер, да поговорим - Тема 11

• 51 613
  • 741
  •   1
Отговори
# 705
Има ли значение дали се прави замразен или свеж трансфер за прогестерона ? Може ли някой да обясни нисък ли трябва да е висок ли и защо точно?

# 706
Има ли значение дали се прави замразен или свеж трансфер за прогестерона ? Може ли някой да обясни нисък ли трябва да е висок ли и защо точно?

Трябва да е нисък, но защо не знам. Аз ще се възползвам от случая да попитам: колко точно е добре да бъде прогестеронът, за да има трансфер или дори само за да се започне прием на прогестеронов препарат преди самия трансфер?

# 707
Прогестерона поддържа дебелината на лигавицата (обикновено докато е висок тя не се излющтва, т.е. не настъпва менструация), но също така променя нейната структура, така че да е добра среда за имплантация. Ако прогестеронът е висок от по-рано, то структурата на лигавицата са променя по начин, който я прави нерецептивна (лигавицата "презрява").

Няма значение дали е свеж или замразен. 3/5 дни преди трансфера, което при свеж е деня на пункцията, при замразен деня, от който обикновено се включва прогестерон или деня на овулацията ако е на ЕЦ, прогестерона трябва да е нисък. След това до деня на трансфера трябва да е оптимално над 10ng/ml. Бях чела едни проучвания, че стойности над 27ng/ml в деня на трансфера също се свързват с по-нисък процент имплантация, така че да кажем оптималните нива са 10-20/25. Освен ако не е ЗЕТ трансфер на ЕЦ, винаги се включва прогестерон, а дори и при ЕЦ се назначава често. Защото ако е много нисък в деня на трансфера, примерно под 7-8ng/ml, също процента шанс за успешен трансфер пада драстично.

Обаче слагам едно голямо НО - лекарите знаят какво и дали да следят. При трансферите ми, които завършиха с бременност, въобще не ми е изследван прогестерон. Нито в деня на трансфера, нито преди започването му. Просто лекарката ми се беше подсигурила изписвайки ми високи дози. При последния трансфер, без имплантация, ми го следяха и беше чудесен, но за съжаление той не е единствения фактор за успех.

Не се вманиачавайте на тема стойности на прогестерон. Историята помни успешни бременности с ниски стойности, както и такива с много високи. Успехи с неизследван, както и с изследван и коригирана доза многократно.

# 708
Не се вманиачавайте на тема стойности на прогестерон. Историята помни успешни бременности с ниски стойности, както и такива с много високи. Успехи с неизследван, както и с изследван и коригирана доза многократно.

То не е до вманиачаване, просто казват, че ако е висок, изобщо няма да се започне с прогестероновия препарат и трансферът ще се отложи. Мен за това ме интересува колко трябва да е, какво се има предвид под "нисък"?

# 709
Момичета аз си скапах настроението то бива ,бива ама толкова проста не съм била днес ми е 4ти ден от трансфера и реших да си правя уринарен тест знам че е рано ,но все си мислих че може да има някоя бледа черта ,много се натъжих 😔
Аз в другата група исках да пиша извинявам се 😁

# 710

То не е до вманиачаване, просто казват, че ако е висок, изобщо няма да се започне с прогестероновия препарат и трансферът ще се отложи. Мен за това ме интересува колко трябва да е, какво се има предвид под "нисък"?
Преди започване на прогестерон/в деня на О трябва да е под 2ng/ml

# 711

Преди започване на прогестерон/в деня на О трябва да е под 2ng/ml

Мнооого Ви благодаря! 🤗

# 712

Трябва да е нисък, но защо не знам. Аз ще се възползвам от случая да попитам: колко точно е добре да бъде прогестеронът, за да има трансфер или дори само за да се започне прием на прогестеронов препарат преди самия трансфер?

Нз какви трябва да бъдат стойностите,но мога да кажа,че на последният ми трансфер Зет беше над 60 и е положителен. С близнаци съм.

# 713
Включвам се в тази тема за първи път. Предстои ми в следващите 2 седмици трансфер. Минахме през генетични тестове на ембриончетата и имаме 8 броя подходящи за трансфер, които са нисък риск от развитие на моногенетичното заболяване, на което и двамата с партньора ми сме носители. Нямахме възможност да изследваме всичките 8 и за структурни и хромозомни аномалии, затова изследвахме само 3 засега. Щастлива съм, че го направихме, защото 2 от изследваните са балансирани и 1 е небалансиран и именно с него щяхме да започнем.
Много се вълнувам за трансфера, минаха 3 години след първите опити по естествен път и 2 години откакто разбрахме, че единственият ни шанс е ин витро и сега се размекнах накрая.

# 714
За стойностите на прогестерона е просто, независимо от това дали е СЕТ или ЗЕТ.
В деня преди пункцията /преди започване на прогестерона/ трябва да е <1ng/ml.
Деня преди трансфер >10ng/ml.

Лигавицата >7мм, тип М

Когато в деня на пункцията, или преди да сте почнали да приемате синтетичен прогестерон, серумните му нива са над 1, лигавицата е започнала да “презрява”, ще се изпусне изпусне прозореца за имплантация и най- правилното е да се отложи трансфера.

# 715
https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(20)31567-3/fulltext - със сигурност не е единственото, което установява граница <2. Факт е, че на места се посочва <1ng/ml, масово обаче приемат за граница 1,5ng/ml. Намерих едно-две проучвания, които установяват, че е добре да е под 1ng в деня на тригъра при свеж трансфер, но при ЗЕТ стойности между 1 и 2 не влияят негативно на резултата от трансфера и затова препоръчват ЗЕТ.
Но да не забравяме, че се гледа и лигавицата на УЗ. На мен си ми казаха, че няма да правим свеж трансфер само като ме погледнаха на УЗ, без да ми изследват прогестерон. И пак казвам, трябва да имаме някакво доверие на лекарите си. За много неща си е наша отговорността да се интересуваме и да питаме,  но при първи-втори опит лекаря има много повече опит, за да прецени дали хормоните са добре.

# 716
Здравейте, момичета! Предстои ми скоро ЗЕТ и днес си пуснах някои изследвания. Нещо не ми харесаха, защото общият белтък след един месец пиене на протеин от 69 /при долна граница 64/ не само не се е качил, а дори е паднал на 65, а феритина, за който бях разбрала, че трябва да е над 80 /септември след пиене на Сорбифер беше 85/, сега е 41.88. Знам, че това няма конкретно отношение към трансфера и забременяването, но ми се искаше да съм подготвена... Някакви съвети?

# 717
Здравейте в четвъртък ми предстои ЗЕТ.. В отпуск съм до утре след което съм си записала час при един познат гинеколог за 14 дневен болничен.. Та от клиниката ми казаха, че ще ми дадът служебна бележка отново за толкова дни  , но ме притеснява  първо от администрацията дали няма да
ми направят проблем, тъй като ще пише, че съм в инвитро процедура и второ дали се изплаща това.. Казаха работодателя ги изплащал пак като платен отпуск .. Моя пряк р-л знае , но администрацията ме притеснява !! Някоя сблъсквала ли се е с това 😬😬

# 718

Здравейте,
какво ви е мнението за качеството на ембрионите . Има ли успели с такива трансферирани? Получих две различни мнения за или против трансфера им от специалисти.
Ако има успешни бременни мами с такива ембриони ще се радвам да споделите.

# 719
Здравейте, на някой преди трансфер правили ли са му оперативна хистероскопия със спинална упойка. Нямам опит с такива упойки и малко се притеснявам

Общи условия

Активация на акаунт