Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 250
  • 763
  •   1
Отговори
# 195
  • Пловдив
Моят бъдещ седмокласник изобщо не го е еня къде и какво ще учи - докато беше твърдо решен за програмиране, сега е на мнение, че няма нужда да учи 5 години нещо, което може да научи за една в подходящ за целта курс Rolling Eyes
Прочете си произведенията за лятото, започна уж, да решава и задачи, но не му ли напомня, предпочита да си строи квадратчетата в Майнкрафт Rolling Eyes Заел се е, да създава Хогуортс и за целта купува де що има книги за прословутия кубичен свят.
Ще бъда благодарна, ако м предоставите и на мен въпросната поща - поне да съм сигурна, че каквото зависи от мен съм го направила.
Няма да му се бъркаме в избора за училище - навремето мен на няколко пъти ме спряха, да кандидатствам, което искам и с баща им сме решили, че ще ги оставим сами да избират пътя си... Дано не съжаляваме за избора

# 196
Моята е от изпълнителните, но винаги трябва аз да кажа нещо да се направи. Примерно да започне да чете задължителната литература...
Немили-недраги ще приключи утре и минава на Бай Ганьо.
Има да пише преразкази 4 броя, ако не се лъжа за домашно и три стихотворения.
Взех аз някакви книжки с тестове за НВО, ако искате ще погледна заглавията тези дни.

# 197
Аз днес с разочарование установих, че в нашето МГ профилите след 10 клас са фиксирани Frowning
По-точно профилът. В паралелките софтуер и хардуер третият профил е математика, в математическите е английски език. И това е, няма 4-ти профил, няма избор. Не знам как са успели да сътворят такава умнотия. И не знам сега как ще разколебавам девойката. Това ми се струва супер ограничаващо. Да не говорим, че втора матура при СХН ще може да е само мат или ИТ/Информатика, а пък впечатленията са ми, че там се изкарват много по-ниски оценки отколкото при езиците например.
И при нас е така и не само в МГ, а във всички СУ. Според мен е правилно второто ДЗИ да е от профилиращите предмети, както за професионалните гимназии е ДКИ върху професионалните (раздел Б), нали затова ги учат? А и в СХН какви профилиращи да избират - биология и география ли?

# 198
Второто ДЗИ е по профилиращ предмет, в случая на Lúthien за СХН може да се избира между ИТ, информатика и математика, защото това са трите профилиращи предмета. И тази година във ФМИ на СУ профилираните ДЗИ по математика и информатика са с коефициент 3,25 (кандидатстудентският изпит - 3, ДЗИ ИТ ПП - 2,75). По спомени миналата година пък ДЗИ ИТ ПП беше с най-висок коефициент за някои специалности в стопанския факултет на СУ. Но докато нашите бъдещи седмокласници стигнат до матури, знае ли се какво ще бъде Simple Smile

# 199
Ами защо да не е география? Или пък физика, чужд език, рисуване, ако щеш. Твърде рано е в 7 клас да е окончателно определено профилирането им след 10 клас. То това е и предимството на профилираните гимназии, че имаш избор. Или поне би трябвало.

# 200
  • София
Ей, не ги оставихте тези деца да починат малко! Joy Моят е на лагер, връща се на 30-ти, а на 2-ри заминава пак на лагер. Колкото да го изпера. Не е пипнал още нищо, а и не се очертава такава възможност докъм 20.07.

Luthien, доста е неприятно това при вас, да не говорим, че е малко в противоречие с нормативната уредба. Трети/четвърти профил се избират впоследствие и изборът, на книга, е между почти всички предмети. То вярно зависи от възможностите на училището, но все пак трябва да има някакъв избор. Доста, хъм... мързелив подход са избрали. Не дават никаква възложност за смяна на ориентацията /деца в СМГ избират като профили история и изобразително изкуство, например, или химия и биология/. Да не говорим, че за някои специалности в чужбина искат комбинация на физика, химия и математика.

# 201
  • софия
Отдавна не съм се включвала в темата, но за съжаление наборът го налегнаха сериозни здравословни проблеми, с които още се борим Frowning1
Засега съм ги оставила и двамата да почиват, младежът заминава на лагер в неделя и като се върне си започва летните задачи на инструментите, че са доооста. Със сестра му сме се разбрали да решава по 1  час задачи всеки ден и ще си прочете произведенията,с друго няма да я занимавам.

Последна редакция: вт, 27 юни 2023, 23:35 от mozzi

# 202
  • Sofia
И моята девойка е волна птичка - ходи на тренировки, а в останалото време е навън. Предстоят ѝ морски лагер и още един тренировъчен. Досега сама си е вършила всичко възложено, така че очаквам в някакъв момент да започне със задължителната литература. Мисля, че ако сега прочете по-тегавите, до училище ще ги забрави.

# 203
Вчера се разходих за христоматия в книжарницата разгледах доста книжки с пробни тестове по БЕЛ. Изчаквам какво ще поиска учителят при който ще е допълнително в училище е ясно - Донка Кънева и тестове за НВО на Бг учебник.
За математиката ще следя от тук да избера нещо. Нищо нямат за домашна, с баткото помня, че имаха доста задачи.

# 204
Права си, Санака, точно като мързелив бих го определила подхода. Не е като да нямат кадри, имат и паралелка природни науки, имат и учители по немски. Природните науки пък са с фиксиран трети профил английски. Така били решили, че ще е най-добре... То хубаво, ама го решават вместо 130 деца, които може да искат да продължат образованието си извън страната, да решат да кандидатстват нещо различно от компютърни специалности или медицина или пък от природните да поискат да учат и информатика например. Предвид, че училището би могло да го предложи, е прахосване на ресурси според мен.

# 205
Лутиен, ако тези деца изберат 10 различни предмета имаш ли идея как може да се нагласи програма?
Доколкото виждам профилиращите предмети се избират от едно направление, в което е и профилът

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 11:11 от Mama Ru

# 206
  • София
Слага се изискване за минимум брой деца, избрали съответния предмет за профил. В училището на дъщеря ми този минимум е 13. Пак там има възможност за избор за 3-ти и 4-ти профил измежду 7 предмета и при това не са обвързани по двойки, а всеки може да си избере всеки от тях за 3-ти или 4-ти профил. Нещо повече, по някои профили /напр. математика, география/ се сформират по повече от една група, заради повече желаещи. Та има общо 10 групи по профил в момента. Така че, да, няма никакъв проблем да се нагласи програма.

Последна редакция: ср, 28 юни 2023, 11:03 от sanaka

# 207
Като ви чета, леко се стресирам. Още съм във филма кандидатстване след 4 клас. Трябва да се информирам за профили, професионални и общообразователни паралелки и подобни 🙂 Моята девойка иска езикова гимназия, може би френската или английска. Малко трудно да се предвиди от сега какво ще предпочетат децата за след 10 или 12 клас. Иначе  днес е пробно на урок по бел в школа до нас, да видим дали ще се харесат. Не е от известните школи, но е близо и се надявам да свърши работа и да си допаднат. Има възможност и за индивидуални уроци, а групите били до 2-3 деца на същото ниво. Засега ми звучи много добре.

# 208
То оправдания винаги може да се измислят. Сложно е с втора дата, сложна е организацията на повече профили. Ако може да стане просто, разбира се, че ще е по-добре, ама са много малко хубавите неща в този живот, дето се случват лесно и без да се полагат усилия. На това се опитвам да науча и детето си. Ами то, ако всеки на работното си място реши просто да игнорира задълженията, които му се струват по-сложни...

# 209
За да се формира група трябва да има поне 12-13 желаещи деца. Ако са от един клас е лесно - делят класа на две, но ако от 5 класа трябва да направят група става наистина адски сложно, защото учениците не трябва да имат и дупки, учителите пък не преподават само профил, имат си и цели класове по предмета.
И да, ако детето учи СХН, логично е профилиращите да са математика, физика, информатика. Ако иска с биология и химия - избира такъв профил след 7 клас. Ако е записано Хуманитарни науки ще профилира с литература, история, философия. Така се осъществяват между предметните връзки.
А това за програмата го пиша не случайно - занимавала съм се с това и хич не е лесно дори училището да е на една смяна. Колкото повече групи, толкова по-трудно става да се нагласи програма. И като учител по език го казвам. Преди 20 години в голямо училище моите ученици бяха група от 4-5 паралелки, а съучениците им правеха групи от по две паралелки по НЕ и АЕ. Съответно моите бяха с нулеви часове или оставаха след училище при мен и със свободни някъде в средата на деня, докато съучениците им по немски и английски са в час. И понеже говорим за 5-6 клас, хич даже не беше ОК такава програма. За мен дори няма да отварям дума, че в два от дните имах по 7 часа, разпределени между първия час на първа смяна и седмия на втора смяна - час - дупка, час - два часа дупка... Красота, нали? Работно време 7:30 - 19:00

Общи условия

Активация на акаунт