Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 31 873
  • 763
  •   1
Отговори
# 90
  • София по рождение
Смятам, че и да се правят промени, ще са след нашия набор.
1. Правителството не е с дълъг хоризонт, а образователната система е тромава.
2. Когато се въвеждат новости в сферата, никога не са от лятото за същата есен.
Но съм "ЗА" втора дата. Всичко друго в живота напред има втори шанс, как пък точно за 13 годишни да няма.

# 91
  • Пловдив
Също смятам, че промени не се правят със замах и за ден. Трябва обмисляне, обсъждане... Правителството има по-спешни неща за решаване. Така, че предполагам, ако има промени, няма да са за нашия набор.

# 92
Надявам се да е така, и да не ги "хване" нашите.
Когато обаче министър каже, че "няма нужда от уроци", наострям уши. Че от какво има нужда тогава?

# 93
Просветният министър ще обсъжда втора дата за изпитите в 7 клас
Тук има малко по-подробна информация. И на мен ми се струва, че няма да има време да ги подготвят за нас тези промени.
Цитат
"Това е възможност. По принцип съм "за" промяна на формата, но още говоря между експертно и политическо лице, защото все още не е формиран екипът ми. Когато всичко това се случи, ще направим пресконференция и ще обявим кои са приоритетите ни. Това е една от възможностите за промяна - изпитът да е насочен към компетентностите, нещо подобно на задачите на PISA. От тази гледна точка ще повишим и резултатите на нашите ученици по PISA, и те ще бъдат по-готови за живота. Но това е нещо, което комуникирам още чисто като план и възможности", коментира той, призовавайки за още седмица време и подчертавайки, че подобна промяна ще е дълъг процес и ще се нуждае от сериозна организация.
За жалост същото си мисля за евентуалната втора дата - няма да могат да я измъдрят за нас.

# 94
Аз не съм ок за втора дата. Да, тя е нож с две остриета, но пък измерва и други “компетентности” - устойчивостта на стрес. И ако всички са поставени при равни условия, не виждам защо да се дава втори шанс. А и никога, никога не може изпита да е изцяло равностоен по трудност.

# 95
  • София
За мен липсата на втора дата е голям проблем. Всичко се случва. Дете може да се разболее, да влезе в болница, да счупи ръка. Недопустимо е толкова важен изпит да бъде с една единствена дата.
Не разбирам това с трудността. Сега има ли разлика в трудността между вариант 1 и 2? Колко да е трудно да се изготвят 4 варианта, отговарящи на еднаква трудност, след като може да се изготвят 2?

# 96
Дори само разказа да е друг е различно. Стила, изказа, ако щете и настроението на разказа може да предизвика друг начин на писане на децата.
Аз изказвам лично мнение и не виждам защо скачате.
Така или иначе като го въведат ще играем по свирката и ще берем плодовете постфактум.

# 97
Бих приветствала всяко решение, което ще работи в посока минимизация на нуждата от частни уроци. Тази порочна практика трябва най-накрая да престане и НВО да измерва знанията, получени в училище, а не закупените такива. Те и тези в училище са си закупени, де, понеже сме си ги платили, именно поради това не толерирам бизнеса с уроци.

# 98
Е, то идеята не е всички да се явяват и на двете дати или да си избират на коя да се явят, а само тези, които по медицински причини, бедствия или нещо подобно, не са могли да се явят на първата, да имат втори шанс. Поне така го разбирам аз.

# 99
  • София
Дори само разказа да е друг е различно. Стила, изказа, ако щете и настроението на разказа може да предизвика друг начин на писане на децата.
Аз изказвам лично мнение и не виждам защо скачате.
Така или иначе като го въведат ще играем по свирката и ще берем плодовете постфактум.

Моето "скачане" не беше към Вас, а към тази част от статията:
"От МОН обаче отговорът винаги е бил отрицателен с аргумента, че на втория изпит няма как да се даде абсолютно еднакъв тест като на първия, който да е с еднаква трудност за учениците."

# 100
  • София
Няма формат, който ще елиминира уроците. Навсякъде, където има ограничен прием с изпит и при голяма конкуренция, има и частни уроци за подготовка. И това съвсем не е само в България.

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 14:13 от sanaka

# 101
  • София
То това правителство колко ще изкара, че се хванаха веднага баш за нашите деца?  Grinning Това им е проблема
Да видим... Thinking ама едно е да искат, да могат  друго е да го направят... Всеки идва с идеи и се сблъсква с реалността.
За това, да има втора дата е добре, но само по себе си изисква организация и утежнява организацията по матурата.
Да видим, те всички говорят че може без уроци, ама друго накрая
HBO -то по Бел го гледах подробно вчера, средна работа по трудност Thinking

# 102
Аз този пасаж от статията не съм прочела, но всъщност моето виждане изцяло се припокрива с цитираното.
Единствения вариант по който би било евентуално честно е да се взема по-висока оценка от две явявания, но това ще бъде такава чудовищна галимация, че надали изобщо някога ще се прокара

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 12:06 от second

# 103
В това изказване няма нищо конкретно, само намерения. Следват обсъждания, законопроекти, гласувания... Без паника.

Идеята на втората дата не е да се явяват и на двете и да избират резултата. Идеята е да има резервна дата за децата, които по доказани здравословни причини не са успели да се явят на първата. В набора на голямата ми дъщеря имаше случай на дете с остро заразно заболяване, което беше отишло на матура. За съжаление, не помня подробности, мисля, че за хепатит ставаше дума. По време на пандемията също имаше много напрежение - вирус, карантини. Никой не е застрахован и липсата на втора дата при толкова решаващо съдбата външно оценяване, каквото е това в 7 клас, е недомислица. Така че горещо адмирирам това намерение и специално за него се надявам да се случи на нашия набор.

# 104
С две ръце и два крака подкрепям да има втора дата, само за неуспелите да се явят на първата по някаква причина. Даже писма съм писала навремето до министерства и ведомства.
Голям е уплахът да не се случи нещо с детето баш на тази единствена дата и да не успее да се яви. 
Форматът, ако ще го сменят, да го заявят ясно за набор, който ще бъде в началото на етапа. А не шикалкавене с дразнещата думичка "може" - може да може, но може и да не може и съчинения, гадания и предсказания...
.

Общи условия

Активация на акаунт