Шестокласници 2022/2023 - (пред)ваканционна

• 32 163
  • 763
  •   1
Отговори
# 540
Много ми се иска по Петровден, след цяла година без почивка ни събота, ни неделя, след ежеседмично хвърчане по школи и уроци, след 250 пробни изпита и оформяне на годишни оценки, министърът да седне в една стая с още 20 горканчовци на 40 градуса жега, па да даде най-доброто от себе си.

# 541
Гениално, Мартеа! Предлагам да пуснем отворено писмо, каквото и да измислят оттук нататък, да го тестват първо на себе си. Може да се почне от описаната сценка на 40 градуса без климатик, па дори и без утежняващите обстоятелства. И който не постигне поне среден за страната резултат, да работи без заплата за благото на народа следващите 5 години Joy

# 542
Предполагам повечето от вас вече са ориентирани къде ще се подготвят децата извън училище: към кои школи, кои предмети или въобще - към какви варианти клоните?

Искам чистосърдечно да си призная, че се тествах с НВО за 2023 по БЕЛ (първа част)… ами като си самооцених тезата за 4 точки, резултатът ми е общо 56.
Сложно съставно, съчинено и смесено се разбра, че са ми каша, заедно с еднородните части.
Така че като настаните министъра на vip сепарето, ще съм любопитна и за неговите резултати. 😂

# 543
Изпратих мъжът в жегата да ми търси Телеграф. Вдигнах кръвно....Ще извядя най-важното от статията и ще го постна след малко.....Да ми минат нервите...

Асен Александров директор на столичното 51-во училище и председател на "Сдружението на директорите в средното образование в Република България".

" Бихме могли да купим голяма база въпроси за бъдещите национални външни оценявания и държавни зрелостни изпити и да ги адаптираме към нашите условия. Или да взаимстваме от опита, който имат Естония, Полша и Финландия."
Предложението на г-н Александров идва " на фона на лошите резултати, които постигнаха тазгодишните зрелостници и седмокластници. НВО-тата трябва да измерват уменията им да мислят творчески, да имат критичен поглед върху ситуациите, да могат да извличат информация от даден текст, трябва да измерват техните умения във всички дисциплини", смята той.

"Според Александров в 7-ми клас трябва да има три типа изпити  единият по подобие на PISA- Четивна грамотност и български език, другият да е практически задачи по математика и третият да е по природни науки."
"Не може такива важни предмети като физика, химия, биология, география, а при четивната грамотност- история, гражданско образование, да се неглижират и да не се измерват резултатите от тях." убеден е директорът.

Диян Стаматов, който е директор на 119-то СУ и предцедател на Съюза на ръководителите на системата в народната просвета е " категоричен, че не трябва да се фавотивизират само математиката и БЕЛ, като предлага към сегашните въпроси да се добавят и други дисциплини."
 "Стаматов смята, че трябва да се променят и датите за всички изпити на външното оценяване.
Те трябва да са в последната седмица на юни, а не в средата както бяха тази година, така учениците няма да губят мотивация и учебен материал. След изпитите те спират да учат и смятат, че всичко вече е приключило, а учебната година още не е свършила."

Предцедателя на Синдиката на българските учители Яна Такева " се обяви за промяна във времетраенето на в различните модули. Да се увеличи времето в първия модул и да се намали на последния по БЕЛ"
"Такева призова да се изследва дали самите задачи по математика и упражненията по български и литература не са твърде сложни за учениците. Тестовите задачи не са съобразени с тесттонауката и по този начин сами си правим харакири, смята Такева и добави, че за този анализ ще са необходими поне 6 месеца"

Дами горе долу това е статията....пропуснала съм моменти, но преписах най- важното.

По темата ми звучи...
Некадърни сме затова ще купим и адаптираме чужди системи.....
Да натоварим родителите с още разходи за допълнителни  уроци и по другите предмети, защото сега около 2 000 лв. за курсове са им малко.

За дата края на юни и аргумента съм без коментар....наистина без.
Да демотивирани са децта, защото са изморени от учене ....и изпушват накрая....Ами от къде да им дойде тази мотивация в края на учебната година.
То на нас не ни се работи преди отпуск....на тях ли да им се учи....

С Яна Такева съм съгласна....

Аня,
записана е на школа моята дъщеря, но тя няма големи пропуски по БЕЛ и математика(пък и лелята и е учителка по математика т.е. винаги може да се покаже неразбрана задача).

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 17:50 от ledenotomomiche

# 544
  • София по рождение
Изпратих мъжът в жегата да ми търси Телеграф. Вдигнах кръвно....Ще извядя най-важното от статията и ще го постна след малко.....Да ми минат нервите...
Караш ме да се чувствам ужасно, че изобщо го споменах. Утре щях да го снимам и да го кача. Иначе го преразказах сбито.
И сега какво - човекът хукна ли?
Аз на мойте в къщи им надух главите с тия притеснения. Забраниха ми да говоря по темата...
В работата получавам всекидневниците и част от други периодични издания, и сега се сещам, че сред тях е и Аз Буки и Учителдко дело. А те в случая са ценни. Та ще ги следя изкъсо.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 17:20 от helli_sun

# 545
  • при моите любими
Предполагам повечето от вас вече са ориентирани къде ще се подготвят децата извън училище: към кои школи, кои предмети или въобще - към какви варианти клоните?

Искам чистосърдечно да си призная, че се тествах с НВО за 2023 по БЕЛ (първа част)… ами като си самооцених тезата за 4 точки, резултатът ми е общо 56.
Сложно съставно, съчинено и смесено се разбра, че са ми каша, заедно с еднородните части.
Така че като настаните министъра на vip сепарето, ще съм любопитна и за неговите резултати. 😂

Избрала съм школа. Съдейки по детето ще се чувства по-добре в такъв формат. Мислех много и за учители. Финансовата страна не е за пренебрегване. И школите са поскъпнали, но на учител е два пъти по-скъпо.
За малкия избрах школа Междучасие. Всъщност избрах учител по БЕЛ, който е в тази школа. На наборечето БЕЛ му слабата част. След известно проучване и разговор със школата избрах и учител по МАТ, който е преподавател в СМГ, а школата се провежда в НПМГ. Дано да съм направила добър избор.
Миналата година дъщеря ми посещаваше Регалия, но прецених че няма да е подходящ вариант за сина ми.

# 546
Някой може ли да ми препоръча учител в Благоевград, който дава частни уроци по БЕЛ и Математика? Бях решила да не записвам дъщеря ми и да разчитаме на подготовка и знания от училище, но започвам все повече да се плаша, слушайки за неприети и разстроени деца.
Намери ли се админ, който да поеме седмокласната тема, за да имаме достъп до материалите в пощата? Дъщеря ми започна с тестове от това помагало, твърди че няма много материал, който да не е изучаван все още.

# 547
  • Варна
Аз се отказах от школи и уроци, ще я подготвям аз. Догодина по това време може и да
съм в лудницата. Тя не е от ученолюбивите и я ръчкам постоянно, на школите само
ще гледа да минава между капките. Не очаквам много от НВО, все пак е творческа
личност и ще кандидатства с рисуване. Но предвид малкото места за избраната
специалност в нашия град, ще трябва и резервен вариант.
Заредих се с помагала и примерни тестове. Битката ще е жестока Simple Smile

# 548
Караш ме да се чувствам ужасно, че изобщо го споменах. Утре щях да го снимам и да го кача. Иначе го преразказах сбито.
И сега какво - човекът хукна ли?
Аз на мойте в къщи им надух главите с тия притеснения. Забраниха ми да говоря по темата...
В работата получавам всекидневниците и част от други периодични издания, и сега се сещам, че сред тях е и Аз Буки и Учителдко дело. А те в случая са ценни. Та ще ги следя изкъсо.

Донесе го, да вдигна и неговото кръвно. Няма само аз да се нервирам.

# 549
  • София
Поредната измислена глупост е това с промяна на датите за НВО. Като се затопли времето и на тях съвсем спира да им се учи, ще са преуморени покрай контролни, класни и изпитвания,. А ако сложат и трета дата или модул с останалите предмети, резултатите ще са още по-ниски....
Аз моята след дълги размисли съм я записала в Междучасие. Надявам се, че по БЕЛ съм уцелил г-жата, а по МАТ, тъй като смята че всичко и е ясно и в къщи не мога да я накарам да решава нищо допълнително, поне там ще решава и домашните ще пише.

# 550
+1 за междучасие.

# 551
Здравейте.
Може ли да ми кажете какво означава колоната "общо" в графата за максимален/минимален бал след първо класиране обявен в РУО-тата?

# 552
Най-ниския бал за парапелката, без оглед на пола. (Там където са с квота)

# 553
  • София
Тази Света Троица толкова ме ядоса, че два пъти започвам да пиша и се отказвам. На някои хора, как да се изразя по-меко, трябва да им бъде забранен достъпът до образованието.
Установил Стаматов, че децата в края на годината нямат мотивация – по този повод да сложим изпитите в последните дни, за да ги мотивираме (що пък не и през юли – колко материал още ще вземат, и  мотивацията ще нарастне двойно). А само трябва да се помисли - мотивация ли нямат децата или просто са уморени от седмокласното безумие.
Александров ще купува и ще адаптира тестове. Аз да му припомня вица за креватите и публичния дом – колкото и тестове да променят, откъдето и да ги внесат и адаптират, докато не променят учебниците и начина на преподаване,  нищо няма да се промени.
Двамата дружно ще въвеждат тестове по химия, физика, биология, география, 'щото не може те да бъдат неглижирани. А как може да се пренебрегват, питам аз, Технологии и предприемачество, Музика -  за някоя фолклорна област да разкажат, програмка по КМИТ да направят. Ето,  Такева предлага времето за първи модул да се увеличи – точно там им е мястото, таман и времето ще стигне.
Че не са ме извикали мен на сбирката, да видите какви идеи още мога да дам, е-хе.

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 21:24 от sali

# 554
Тази Света Троица толкова ме ядоса, че два пъти започвам да пиша и се отказвам. На някои хора, как да се изразя по-меко, трябва да им бъде забранен достъпът до образованието.
Установил Стаматов, че децата в края на годината нямат мотивация – по този повод да сложим изпитите в последните дни, за да ги мотивираме (що пък не и през юли – колко материал още ще вземат, и  мотивацията ще нарастне двойно). А само трябва да се помисли - мотивация ли нямат децата или просто са уморени от седмокласното безумие.
Александров ще купува и ще адаптира тестове. Аз да му припомня вица за креватите и публичния дом – колкото и тестове да променят, откъдето и да ги внесат и адаптират, докато не променят учебниците и начина на преподаване,  нищо няма да се промени.
Двамата дружно ще въвеждат тестове по химия, физика, биология, география, 'щото не може те да бъдат неглижирани. А как може да се пренебрегват, питам аз, Технологии и предприемачество, Музика -  за някоя фолклорна област да разкажат, програмка по КМИТ да направят. Ето,  Такева предлага времето за втори модул да се увеличи – точно там им е мястото, таман и времето ще стигне.
Че не са ме извикали мен на сбирката, да видите какви идеи още мога да дам, е-хе.
Много добре казано:) Може ли да дойда и аз , имам доста идеи. Може да ги комбинираме

Общи условия

Активация на акаунт