Преждевременна яйчникова недостатъчност / ранна менопауза

• 21 599
  • 421
  •   1
Отговори
# 240
Точно така, при нас по-голямото зло е ЛХ, защото “пържи “ Я , не ФСХ- то. Аз не живея в БГ и имам достъп до бионалични (дори не знаех, че така се наричат на български) ХЗТ. Идеята на ХЗТ е да поддържа организма, запълвайки липсите на хормони, които би произвеждал ако нямаше преждевременно стареене на яйчниците / ИЯР / ранна менопауза. Аз вземам гел естроген и отделно прогестерон. Пробвах и с пачове( лепенки) естроген , обаче ми се отлепят и ги губя. От скоро, между другото , добавих гел тестостерон и мисля, че има добър ефект ( правила съм си кръвен тест преди да го започна за да съм сигурна, че имам ниско ниво). Аз съм против Провера ( медроксипрогестерон ) и прогестини защото ми причиняват косопад, мигрена и напълняване. С чист прогестерон се родих, никакво главоболие , спя като бебе и косата ми е жива. Забелязах, че прогестврона се усвоява по-добре поставен вагинално .

Съгласна съм обаче лх също пада на хзт. Повече време отнема обаче. Да всеки различно се чувства. Гела или локално имат по добра усвояемост по принцип. Забелязах англия ползват тези, америка ползват медрокси и естрасе. На различни места различно се чете. Но не е задължително. Пак е до организъм. Хубавото е че е временно обратимо това с пои. Тестотостерона е опция също и такава терапия има те за това деха уж дават. Ама пак зависи не при всеки действа тая терапия. Последно говорих с една пациентка на един доктор в Америка който се занимава много с такива като нас. Била е 6 месеца на хзт с медрокси и естрасе. 4 месеца след като ги спира прави фоликули има 4 ембриона. Без стимулация. Но толкова време и отнема да свали фсх и лх. Но не забравяй че ако го взимаш отделно. Затова естроген не се взема дълго сам както и прогестерона. Да могат да причинят поединично но комбинацията в втората фаза е баланса.

# 241
Аз съм в Англия. Де да имах достъп до такъв специалист да ме напътства. Всичко съм научила по метода проба - грешка над собствения си организъм. На моето джипи му трябваха 6 години да се образова за ПОИ и тази година ми предписа ХЗТ като преди това ми препоръчваше и предписваше само антидепресант и противозачатъчни. Дано в бъдеще има повече специалисти по ПОИ, достъпна информация за превенция и ХЗТ.

# 242
Забравих нещо важно. Друго което забелязах при мен е, че трябва да правим пункция но по-малки фоликули. И доктора вече се убеди в това. Даже преди 2 дни ми мрънкаше на пункцията, че фоликулът е само 17 мм, аз му казах “идеален е” 😂. Вчера ембриологът ми се обади и каза, че Я е зряла. (Този път замразих, не съм правила оплождане.)
Според мен с високи ЛХ и ФСХ по-бързо се развиват и узряват Я и съответно по-рано трябва да се прави пункция преди Я да са презрели.
Имала съм фоликули 20+ мм за които са канселирали пункция защото казват че са презрели.

# 243
Забравих нещо важно. Друго което забелязах при мен е, че трябва да правим пункция но по-малки фоликули. И доктора вече се убеди в това. Даже преди 2 дни ми мрънкаше на пункцията, че фоликулът е само 17 мм, аз му казах “идеален е” 😂. Вчера ембриологът ми се обади и каза, че Я е зряла. (Този път замразих, не съм правила оплождане.)
Според мен с високи ЛХ и ФСХ по-бързо се развиват и узряват Я и съответно по-рано трябва да се прави пункция преди Я да са презрели.
Имала съм фоликули 20+ мм за които са канселирали пункция защото казват че са презрели.
[/quot/]
Да именно, по високите скъсяват фазата и растежа е по бърз. И аз това наблюдавам. Аз чакам комуникацията с 3 спец от различни държави. Но всичко научено е мнооооого четене и проба грешка. Да няма много спец с точно това състояние. Инак е лесно няр, пкос ,ендометриоза и тн. Пои обаче е по сложно и пак има начин ама както знаем че си карат по учебник или не им се занимава да се съсредоточат и да помислят. Не само в Бг и Турция така я подкарват само пари друго все тая.

# 244
Момичета , извинявам се  ама какво е ПОИ ☺

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 16:47 от 💐💐Sunshine_00💐💐

# 245
Primary ovarian insufficiency

# 246
При мен узряват пък късно Ф. И двата пъти са ми вадили Ф на 18 ден и са били по 18 мм. Всичко в толкова относително и индивидуално, че се притеснявам да коментирам даже . ПОИ в България не се знае много, ИЯР и ранна менопауза са по-обсъждани като цяло.

# 247
Благодаря ви момичета 🤗 В сряда ще пусна ЛХ да видя как върви .  Миналия път , два дни преди пункция , ЛХ беше 8 IU/ml .

ЛХ се вдига също по време на фаза. така че ако го пуснеш сега е безмислено. Ако е високо в началото не е добре много. Но при 8 си е ок. Съотношението не трябва да е повече от 1 към 1  с фсх или 1 към 1.5 не помня тоочно сега.  Преди пънкция ще се е качило а ти ще взимаш и тригер което качва лх освен ако не целиш натурално  и искаш овулация за да има инсеминация. Иначе за инвитро е без значение. ЛХ се мери само на 3 ден до 5. Другото  мерене е безмислено при инвитро.

Малка поправка  .... MERA права си микронайзед прогестерон е най доброто и да вагинално се усвоява най добре. Не знам що съм писала медрокси ама в бързината ми е текла мисълта  явно и те близки.

# 248
И аз съм с много висок ФСХ, но и ЛХ също и ИЯР.. Двата предишни месеца имах по един фоликул, които според лекаря си бяха супер, единия месец правих лека стимулация с летрозол, предстоеше овулация до 1-2 дни според прегледа, обаче моя тест така и не показа да е имало... Чудех се задържан ли беше, какво стана.
Дойде ми на 32 ден, което с няколко дни удължи МЦ (при мен винаги е бил 28), но явно с годините вече така ще бъде. На 41 г.
Този месец съм решила да не правя отново изследвания, защото не ми се отразява добре психически..
Приемам добавки и искам да си дам почивка от стреса, като видя колко са зле хормоните..
Обмислям да си взема прогестеронов гел (изчистен) и да пробвам и с него. Имам предпоставки за ранна менопауза и това допълнително ме съсипва. Някой от вас дали има опит с прогестерон?

# 249
Аз съм била на всички видове прогестерони. Много ама много внимавайте с тях. С чистия прогестерон може да се родите докато синтетичния може да ви съсипе психически и физически . Писала съм и преди, чистия прогестерон се добива от растение и съдържа същите молекули като прогестврона произвеждан от тялото (затова се нарича bio identical). Всички останали форми са синтетични , произведение в лаборатории за профит на фармацевтичните компании. Мъчих се години наред с всякакъв тип прогестини докато науча това и се добера до прогестерон в най- чистата му форма. Прогестерона е много важен хормон и се отразява на целия организъм.

# 250
Аз съм била на всички видове прогестерони. Много ама много внимавайте с тях. С чистия прогестерон може да се родите докато синтетичния може да ви съсипе психически и физически . Писала съм и преди, чистия прогестерон се добива от растение и съдържа същите молекули като прогестврона произвеждан от тялото (затова се нарича bio identical). Всички останали форми са синтетични , произведение в лаборатории за профит на фармацевтичните компании. Мъчих се години наред с всякакъв тип прогестини докато науча това и се добера до прогестерон в най- чистата му форма. Прогестерона е много важен хормон и се отразява на целия организъм.
О, разбира се! Много внимателно ще го избера. И аз четох доста за синтетичните и със сигурност няма да взема нищо, което не е биоидентично.
Чудя се за този: https://readyforlife.bg/asortiment/7937-25816-biovea-progesteron … %D0%BA%D0%B0-59ml

Ако някой има опит с него или друг под тази форма, ще съм благодарна.

# 251
О, разбира се! Много внимателно ще го избера. И аз четох доста за синтетичните и със сигурност няма да взема нищо, което не е биоидентично.
Чудя се за този: https://readyforlife.bg/asortiment/7937-25816-biovea-progesteron … %D0%BA%D0%B0-59ml

Ако някой има опит с него или друг под тази форма, ще съм благодарна.

микронизиран прогестерон трябва да е. Но от нета бих внимавала както и марки. Пише ама дали има количеството . Много пишат натурален ама няма грам нищо вътре. Бих попитала в аптека. Това е крем. Не мисля че е ок. Вагинално е най добре. утрогестана е ок за това. Въпроса не е да е натурален колкото микронизиран. То е същото.

Прогестеронът е прекурсор на  алдостерон и след превръщането му в 17-хидроксипрогестерон (друг естествен прогестоген) на кортизол и андростендион. Андростендионът може да се превърне в тестостерон, естрон и естрадиол. Прогестеронът се произвежда в надбъбречните жлези, половите жлези (особено след овулация в жълтото тяло), мозъка и, по време на бременност, в плацентата. Когато яйчниците ни започнат нежно да сигнализират, че не искат да продължат задачата да произвеждат яйцеклетка всеки цикъл, те не го правят, като намаляват нивата на естроген. Вместо това започваме да изпитваме странния цикъл, когато не се произвежда яйце. През тези месеци яйчниците не произвеждат прогестерон. И връзката между нивата на естроген и прогестерон в телата ни започва да се променя.

Ванел,Ипрожин,Пражисан,Кринон,утрогестан това са сигурните препарати.

Ето страхотна табличка която обяснява защо дават и ДЕХА. Как се образуват и хормоните и кои неща са важни за да има синтез правилен.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 14:42 от varna2020

# 252

микронизиран прогестерон трябва да е. Но от нета бих внимавала както и марки. Пише ама дали има количеството . Много пишат натурален ама няма грам нищо вътре. Бих попитала в аптека. Това е крем. Не мисля че е ок.

[/quote]

Благодаря, така като ви чета, май ще е добре с лекарката да го преценя, то и без това няма да ми дадат да си купя в аптеката без рецепта.

# 253

микронизиран прогестерон трябва да е. Но от нета бих внимавала както и марки. Пише ама дали има количеството . Много пишат натурален ама няма грам нищо вътре. Бих попитала в аптека. Това е крем. Не мисля че е ок.

Благодаря, така като ви чета, май ще е добре с лекарката да го преценя, то и без това няма да ми дадат да си купя в аптеката без рецепта.
[/quote]

Дано вие е добра лекарката. Но можете да искате кринон или утрогестан да ви изпише. Без рецепта няма да ви дадат така е. То има и дето дават но по добре да се консултирате кои препарат ще е по подходящ. Но от микронизирания са това препаратите. В Бг не са много.

# 254
Здравейте момичета! Искам да попитам някой приемал ли е от билковата смес при липса на овулация от аптеката на Поп Богомил? Ако има такива биха ли споделили мнение?

Общи условия

Активация на акаунт