Booking.com /Тема 5/

• 38 512
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
Не знам дали ви се е случвало... Резервирате си някакъв хотел на дадена цена месеци преди настаняването. И в момента, в който отидете на рецепцията, ви цъкат друга цена, защото местната валута се е обезценила за тези няколко месеца.
Примерно .... да кажа някоя кръгла сума, за  по-лесно: 100 евро в Турция преди половин година са били 2000 лири и си правите резервация за 2000 лири още в студените месеци, но идва лятото и отивате в хотела, на рецепцията ви цъкат вече 3000 лири от картата, защото в това време лирата се е обезценила и от 20 лири за евро, вече е 30 лири за евро.  Това ми се е случвало в няколко държави с различни видове валути, различни от евро.  Те си смятат посочената цена в евро по днешния курс на валутата им ... и те цакат по този начин. Не знам дали това е основна политика или просто някои хотели го правят.
Последен пример... още през декември резервирах хотел за Осло... в 3100 крони, сега си разпечатах резервацията, тъй като ми предстои настаняване, сметката е вече 3430 крони. И дори вече ми я дръпнаха от картата, 2 дни преди настаняването. Звъннах на колцентъра на букинг, казаха, че сигурно е разлика в превалутирането и някакви такси. Казах, че това е разлика от около 30 евро, няма как да е превалутиране само. И ми казаха да направя скрийншот на банковото извлечение, където е посочена сумата, макар и в лева... и те ще ми възстановят разликата, но след като ми премине настаняването, тоест след няколко дни. Нямали политика да покриват такива разлики, но понеже съм бил трето ниво и с над 80 резервации, като лоялен клиент щели да ми възстановят разликата. И това пак не отговаря на въпроса защо преди 8 месеца резервирам нещо за края на август ... на една цена, а сега принтирам резервацията и пише друга цена, завишена. Кроната ли се е обезценила? Съмнявам се. Сумата в онлайн банкирането,  посочена в лева, отговаря на около 3220 крони.
Правят си каквото си искат. И ако не ги хванеш и не се разправяш, нищо не връщат и не коригират.

# 571
  • София
Да, случва се често с валути различни от стандартните. Даже при самата резервация на такива хотели си пише в Букинг, че ще се плати в местна валута, а цената в евро/лева/долари (каквато сме сложили да ни излиза) е само ориентировъчна. И от нашето превалутиране в банките се получава още по-голяма разлика, когато и при нас курсът на съответната валута се е сменил. Последно ми се случи в Сърбия - разликата ми беше 15-16 евро между момента на резервация и момента на плащане.

На мен пък сега друго ми се случи - имам запазен хотел, в Букинг пише, че хотелът обаботва плащането, идва денят Х, теглят ми пари и се оказва, че са ги изтеглили от ПОС и банката ми начисли такса 7% върху сумата заради "теглене в брой от кредитна карта". Ей такова нещо за пръв път ми се случва.

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 10:11 от ElzaFB

# 572
  • Варна
Много моля, ако някой има код  за Букинг, който няма да ползва, да ми го изпрати на ЛС.
Благодаря предварително!

# 573
На мен пък сега друго ми се случи - имам запазен хотел, в Букинг пише, че хотелът обаботва плащането, идва денят Х, теглят ми пари и се оказва, че са ги изтеглили от ПОС и банката ми начисли такса 7% върху сумата заради "теглене в брой от кредитна карта". Ей такова нещо за пръв път ми се случва.
E значи при мен се е случило точно това. Мислех, че ще платя на място в хотела, а не да ми дръпнат парите ден по-рано, банката си ги е дръпнала, ама към 50 лв отгоре ми взима... Не е ли странно? Как да проверя дали са дръпнати "от ПОС"? В ДСК дайрект пише ли от какво са дръпнати? Аз видях само сумата и тя определено е по-висока от това, което бях резервирал още през зимата

p.s. пращам на ЛС, да не занимаваме всички

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 17:50 от diziler

# 574
Това е някаква грешка на банката, не може да ви начисляват такса за теглене в брой при плащане онлайн.

# 575
  • София
Аз мисля, че няма и как някой да дръпне пари от АТМ или ПОС без физически картата да е в него 🙂

# 576
  • София
Аз мисля, че няма и как някой да дръпне пари от АТМ или ПОС без физически картата да е в него 🙂

О, не, може. Копираха преди картите, като слагаха устройства на банкомата и през нощта дърпат лимита.

# 577
  • София

О, не, може. Копираха преди картите, като слагаха устройства на банкомата и през нощта дърпат лимита.
В случая е неприложимо. Нещо друго е.

# 578
  • София
Ох, да, май от съпорта на банката са се объркали в обяснението. Гледам сега на бележката от хотела, че пише някакво "Markup 7.32% exchange rate of ECB" - на 199 евро са ми начислили 19 лв такса за това...Което за пръв път ми се случва, винаги плащам с тази карта и никога не съм имала такъв тип такса.

Иначе те ми обясняваха, че зависи от устройството, в което са въвели данните на картата, можело да го отчете като ПОС, на което аз попитах какво означава това и ми казаха - все едно да теглите от банкомат в чужбина от кредитна карта, имате такса върху сумата....

# 579
В мобилното приложение ми дава доста по-добри цени от влизане в браузъра на компютъра, но всичко е с опция - безплатно анулиране, но и плащане предварително.
Изобщо не ми излиза опция - плати по-късно.
На всички ли е така?

# 580
Е, зависи от хотела. Понякога дава абсолютно еднакви цени и при мобилното, и през сайта.

# 581
Да, зависи от мястото за настаняване, но е факт ,че често цените са различни в мобилното и през браузър. Когато аз търсех, най-изгодните цени обаче бяха с non-refundable.

# 582
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Много моля, ако някой има код  за Букинг, който няма да ползва, да ми го изпрати на ЛС.
Благодаря предварително!
Ако все още имате нужда ми пишете.

# 583
  • моята мила родна страна
Имам свободен код. За първия, който пише ЛС.

Подарен

Последна редакция: чт, 24 авг 2023, 16:16 от jovigirl

# 584
PablitkaВинаги цената non-refundable е по-ниска. Независимо кой търси, кога търси, и през какво приложение.

И не, не са "често" цените по-ниски през мобилното, колко да е "факт"?!.  Има такива случаи, да, малко, рядко. Или само аз не съм попадала толкова "често" на тази разлика.

Може различните цени да ги пускат при онези от вас, при които и кодовете.
Аз съм от другата група, за която се знае, черезервира обилно, и затова няма нужда от мобилни цени и кодове 😄

Общи условия

Активация на акаунт