Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 071
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Влизам да се похваля. Синът ми получи общежитие във Франкфурт. Вече изпращат оферти. Ново общежитие, необзаведен апартамент  ( само кухня има ), до университета . Утре ще отиде да види дали не могат да му дадат обзаведено някъде. Но това си е супер. Живя в 3 WG с наемодател баба германка на 82 г. на горния етаж. Луди ги направи бабата . Не иска вече да чува за WG. Днес му беше устния за DSH, писменния е DSH2 . Нещата се подреждат. Сега чака да го приемат в желания университет.
Fani, той от 9ти клаа ли живее сам в Германия? ДСД поне преди се взимаше в 12. клас.

Аз, Chrissy, нещо не стоплих, ама днес май не ми е ден.. Една майка ме пита в математическата тема след един пропуснат множител в решението дали съм влюбена, аз й казах, че по-скоро съм загубена.. Какво ти влюбване тепърва, мен може вече баба да ме направят, не че се е засилила която и да е от девойките, де..Тя майката, ако сме точни,  визираше само голямата ми дъщеря, която беше някога в основаното със сина й в един клас.

Та аз разбирам нещата от поста на Фани така: Младеж, завършил преди година или две гимназия, вероятно не немска, тоест в 12 клас не се е явявал на ДСД2. Имал е някакво ниво и е решил да надгражда до С1 не в БГ, а  с езиков семестър/година в Германия. Сега се е явил на DSH, взел е писмения на ниво С1 (DSH2), резултат от устния се чака. През езиковия семестър/година си е  подал заявление за общежитие и сега е получил оферта.  Наесен с песен ще е в 1 курс, тоест. Та не разбрах това за 9 клас и за ДСД2.

Последна редакция: чт, 06 юли 2023, 21:26 от пенсионирана русалка

# 196
  • München, Deutschland
Ами понеже знаех за ДСД да се взима само в 12. клас в рамките на училище, а пишеше "живя в 3 WG", реших, че трите са 3 години, в които е живял във ВГ, след което в 12. клас си е положил изпита за ДСД... И затова питах, тези 3 години в Германия ли е живял...

Може би се има предвид тройно ВГ (с 3ма души)...

# 197
  • Варна
Русалка разбра всичко, разбира се. Младежа  живя 2 семестъра в тройно wg. Завърши миналата година езикова гимназия с немски, но  не научи езика. Затова си доучи в Германия. Молбата му за общежитие  е от декември 2021г.

# 198
  • тук-там
Молбата му е от преди година и половина ли?

# 199
  • София
mtz, докато си езиков семестър/година, имаш права на студент, вкл. и за общежитие, хранене в мензата на студентски цени и сие. Подал е тогава, с идеята вероятно да получи още за езиковата година, но не го е огряло, уви, и е живял в тройното ВГ с бабката. И сега му се е усмихнал късметът за общежитие. Някакъв такъв сценарий виждам като влюбено-загубена Simple Smile

И пак по-скоро съм второто, защото дори не бях видяла тази тройка пред WG-то, Chrissy Simple Smile

# 200
  • Варна
Да, молбата за общежитие е от преди година и половина. Той е във WG сега, на първи етаж, бабата живее на втория. Отделни входове, нищо общо нямат. Но им стъжни живота. Защо толкова перял, защо не сме казали ,че е активен спортист, защо е мръсно в кухнята. Прави им разни събрания, не се съобразява кой е зает, кой учи или е на работа. Звъни да пита кой е чистил и какво точно е изчистил. Счупи се леглото и го обвини, че той е скачал върху него.  Намериха същото легло, сложиха го, но не даде да се изхвърли счупеното. И сега стои и то в стаята, която е  10 кв.м. Сега се кара за начина по който постират, как да слагат щипките. Хубаво , че след 20 дни се прибира и после ще отиде само да се изнесе. Вече не иска и да чуе за баби германки.

# 201
  • München, Deutschland
Fani, като те слушам, направо директно ти казвам честито за общежитието. Мен щеше да ми се отще с тая бабка, честно... Каквото и да е новото място, все ще е по-добре, а ти го описа даже супер. Най-скъпото - кухнята - е вече там, дано има и подходящ санитарен възел и за вас остава най-приятната част - да си обзаведе стаята. 😃

# 202
  • София
. Вече не иска и да чуе за баби германки.

Ааа, недей така обобщаващо, аз не знам дали разказах тук за една страхотна бабка-германка..Ако съм забравила, че съм споделила назад,  и се повтарям, извинете ме. Напълни ми душата бабчето. Heart По-надолу се посмейте за моя сметка със среднощната приказка за нея Simple Smile Сигурно й горят ушите на жената..
Скрит текст:
Долното се случи преди два-три месеца, като  девойката закара колата в Германия. Кой да мисли при тръгването, че аз се връщам със самолет и ми трябва и раница зa "евтиния" нискотарифен... Трупахме в колата куфар, още един куфар, пък кашон, не знам още какво. И моят лаптоп - в куфара, понеже знаех, че няма да го разнасям. Ден -два преди да си тръгна се сетих, че нямам раница. Не ставаше да взема някоя на девойките, те са им тези за лаптоп, таблет, с powerbank..Казах си, че ще си купя някаква  съвсем обикновена, колкото да се прибера. Във въпросния ден девойката беше целия ден на работа. Поскитах сама из центъра на Хайделберг, зяпах, черпих се, сдобих се с маратонки на промоция ( в цяла Германия в този момент имаше 20% отстъпка на всякакви хубави марки), с дънки от C&A и се запътих доволно с трамвай към офиса, който  е отдалечен от центъра. Но пак стигнах рано, затова се намърдах в огромен Кауфланд наблизо, ама наистина огромен, поне 3-4 пъти по-голям от  този до Пирогов примерно. И след като  ми мина така по-неусетно времето, се оказах почти на касите. И преди тях - щанд с раници на швейцарската фирма Wenger. И си казах, чудесно, готова съм.. Да, ама не. Схемата е като у нас същата - без промоточки 60 и няколко Евро, с  такива - 23 май беше..Е , аз  промоточки нямах, нито намерение имах да дам 60+ Евро за раница, в която просто да си прибера лаптопа и разни други дреболии извън куфара. Но явно съм приковала погледа на една бабка. Доближи се до мен и ме заговори:
- Здравейте, нали знаете, че Ви трябват точки за ниската цена?
- Да, благодаря Ви, зная, и при нас е така. Просто разглеждам моделите.
- А къде е това при Вас, от Украйна ли сте Laughing  Сигурно, светла сте. Ако да, поздравления, много бързо сте научили немския...Joy
- Не, нямам нищо общо с Украйна. От България съм.
- Аха, значи просто работите тук. От колко години?
- Не, живея си и си работя в България, само за 10-15 дни съм в Германия,  понеже трите ми деца следват и работят тук, след 2 дни си тръгвам.
- Аха, сигурно затова Ви трябва раница. Аз имам много натрупани точки и искам да Ви ги подаря.
- Не, абсурд, моля Ви, използвайте си ги Вие по предназначение.
- Нито раница ми трябва, нито тигани, които в момента също са акция. Държа да Ви дам точките и в България, ползвайки раницата, да ме споменавате с добро.
- Не мога, не ми е удобно, моля Ви.
- Няма никакъв проблем, нали аз  Ви предлагам.
- Мога ли тогава отпред в сладкарницата да Ви почерпя?
- Не, съпругът ми ме чака на паркинга да ме прибере с колата.
- Викнете и него, да почерпя и двамата.
- Успокойте се, няма никаква нужда. Ето  Ви точките, беше ми много приятно да си поговорим. Лек път Simple Smile

И се прибрах с раница на Wenger и с много мил спомен за хайделбергската бабка. Heart

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 00:58 от пенсионирана русалка

# 203
  • München, Deutschland
Готин жест. 😃

Иначе точките в Кауфланд не ти трябват за отстъпката реално. Веднъж исках някакъв тиган да взема и от бързане отидох с точките и листчето за лепене и започнах да лепя чинно, докато ми маркират останалите продукти. Касиерката ме видя и ми каза: "Ама моля Ви, не лепете, никой не ги гледа тези точки, просто си изберете каквото искате и ми го донесете на касата..." Това го споменавам ако някой друг търси нещо от Кауфланд с точки, да си знае. 😃

# 204
  • София
На мен ми ги взеха, те чинно бяха залепени на картончето. Но и да не бяха ги поискали, бабчето беше супер мило.
Скрит текст:
Аз предразполагам явно немските  баби Laughing, някога при самото ни пристигане в Нюрнберг с голямата извадих 50 или100 Евро пред Алди и я накарах да влезе да й развалят, за да можем да ползваме количка. Една бабка ме видя и ми подари жетон  Simple Smile Не съм Плюшкин и жетонът не е  някаква ценност, ама с него си пазарувам и до днес, не съм го затрила..Не съм имала възможността още  да разбера дали и немските дядовци ми симпатизират.

# 205
Искам да помоля за малко помощ, че сме пропуснали нещо в цялата суматоха по подготовка на документите.
Изисква се следното : eine amtlich beglaubigte Kopie des Identitaetsnachweises oder Reisepases)-
какво точно да заверим - снимка на паспорт и в немското посолство заверено или само при нотариус?

Питайте унито или hochschulstart, aко кандидатстването е  през техния портал, какво точно искат.
Ето какво казва примерно Уни Хайделберг по въпроса:

Много благодаря за отговора. Мисля в понеделник да изпратя дъщерята в немското посолство да й заверят две копия на червения паспорт и да приключваме с подаването на документите.
Очакваме с нетърпение място в общежитие, но досега нямаме отговор. Дано в скоро време да има развитие и този проблем.

# 206
Здравейте, записвам се в темата тъй като дъщеря ми получи два мейла, в които ѝ гарантират място и се надяват да приеме, когато изтече срока за кандидатстване и официално изпратят поканите. Възможно е да бъде приета и в други градове, в които е кандидатствала, затова не мога да кажа къде ще бъде със сигурност, но пък сигурно е, че темата е много полезна за такива, като мен, които са на прага на това преживяване.
Успех на всички кандидатстващи за университети и общежития и слънчеви, летни дни на останалите, които нямат точно този тип грижи в момента!

# 207
# 208
Здравейте, ако някой има опит с кандидатстване в LMU и по-точно специалност Betriebswirtschaftslehre ще съм благодарна ако сподели опит. Въпросът ми е дали документите се изпращат по пощата или чрез online портал? Много противоречива информармация има.

# 209
  • София
Здравейте, ако някой има опит с кандидатстване в LMU и по-точно специалност Betriebswirtschaftslehre ще съм благодарна ако сподели опит. Въпросът ми е дали документите се изпращат по пощата или чрез online портал? Много противоречива информармация има.
Нищо противоречиво няма, всъщност  Simple Smile След края на онлайн бевербунга ще стане ясно кой от двата варианта е Вашият и съответно дали трябва да се изпращат документи на  хартиен носител или не.

Общи условия

Активация на акаунт