Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 074
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
  • München, Deutschland
Да, нищо противоречиво не виждам в текста и аз...

Нещо малко извън точно немската тема, но като сравнение.

Скрит текст:
Попаднах на тема на момче, което ще се записва тази година в Бг университет и пита дали било задължително да ходели родителите му с него за записването в университета...

Честно, хора, с пръст в уста останах като го прочетох... Възможно ли е 12-класник да не знае, че бидейки вече на поне 18 (а най-често 19) години не му трябват мама и тати, за да се запише за университет или да извърши каквато и да била друга институционална дейност сам?? И ако не знае, толкова ли не се е научил да чете, да види какви са условията за записване... Аз също не знаех какви документи трябват на място - влязох, прочетох, описано е, не е държавна тайна... Само казах на нашите колко пари е семестриалната такса (тогава се ходеше за записване с бележка за платена такса, сега сигурно е по-дигитализирано вече), те ми дадоха и всичко друго си правих аз... Мисля си, четейки тукашната тема: добре, че този човек няма да учи в чужбина, където дори и за ориентирани хора в началото е трудно, защото порядките са други, няма секретарка на специалността, която знае всичко и информацията не е така сдъвкана и изплюта... И евала на децата, които се решават на такава стъпка и на родителите, които често я подкрепят финансово. Още съм шокирана от подобен въпрос и подобно дундуркане...

# 211
  • София
Chrissy Laughing,
Скрит текст:
голямата ми девойка тръгна някога на училище точно на 6 години и завърши гимназия, нямайки 18...Даже я бъзикаха съученици, че нямало да й дадат алкохол на бала. Драма голяма..Joy Та си спомням, че към момента на кандидатстване й искаха редом  с другите документи да представи  като непълнолетна и някаква декларация от родител.

Но да, това е частен случай и не е дундуркане, понеже няма как да се мине без родителското включване..Иначе съм напълно съгласна, прави ми впечатление, че и доста деца, ориентирали се към следване навън, са делегирали всичко на фирма/родители и  си почиват ваканционно..Няма лошо родител да следи също (4 очи гледат по-добре от 2), да помогне, ама аз лично смятам, че и бъдещият студент следва да е активен и ангажиран с процеса, иначе  на място увисва, чудейки се в новата страна как и с какво по-напред са се заеме..

Последна редакция: нд, 09 юли 2023, 15:28 от пенсионирана русалка

# 212
Здравейте, ако някой има опит с кандидатстване в LMU и по-точно специалност Betriebswirtschaftslehre ще съм благодарна ако сподели опит. Въпросът ми е дали документите се изпращат по пощата или чрез online портал? Много противоречива информармация има.
Нищо противоречиво няма, всъщност  Simple Smile След края на онлайн бевербунга ще стане ясно кой от двата варианта е Вашият и съответно дали трябва да се изпращат документи на  хартиен носител или не.

Благодаря много за отговора! Честно казано не мога да стигна до тази информация. Опитвам се да се ориентирам в английската версия на сайта.

# 213
Здравейте! Понеже за първи път ни предстои кандидатстване в Германия за медицина, бих искал да попитам и тук, за да съм сигурен. Когато изпращаме на hochschulstart заверените и преведни дипломи за 10 и 12 клас, трябва ли да добавим и завереното копие на сертификата по немски? От толкова информация, която прегледах, ми остана в главата, че не трябва (трябва да се покаже чак при записване?), но не мога да открия нищо, което да потвърди мислите ми. Та, трябва ли? Благодаря! 😊

# 214
  • София
Не трябва, мисля, че назад mtz беше качила откъс от мейл-отговор на hochschulstart. И съм сигурна, че е така понеже 3 деца познавам, които към днешна дата са вече със статус gültig, а не са пускали сертификат - само Антраг-а и дипломата.

И да го пуснете, няма голямо значение, просто няма да го отразят никъде в акаунта после.

# 215
  • тук-там
Само подписан Антраг-а и дипломата за 12 клас. Друго не искат! А и в посолството не заверяват диплома за 10 клас, защото са наясно, че не трябва! Успех желая!

# 216
  • София
Само подписан Антраг-а и дипломата за 12 клас. Друго не искат! А и в посолството не заверяват диплома за 10 клас, защото са наясно, че не трябва! Успех желая!

Да, според мен тази измислица  с дипломата за първи гимназиален етап беше само миналата година като за първи завършил випуск по новата програма. Установили са немците, че не им върши никаква работа и са намалили съвсем резонно бумагите.

# 217
  • тук-там
Така е. В посолството даже се скарали на моята - как така не знае, че никаква работа не върши и те вече не заверяват този документ. Само ми стана странно - няма ли специалности, в които се доказва хорариум.
Аз да кажа колко съм впечатлена от немците - часове след като получиха док, беше променен статуса на gültig и се появи оценка от диплома и ТМС. Евалата!

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 14:32 от mtz

# 218
Благодаря за отговорите! Наистина бяха от голяма полза! ❤️ А тук случайно някой да кандидатства/ да е кандидатствал медицина в Австрия? Ако да, бихте ли обяснили как протича процеса и какви са нужните документи при кандидастване и записване?

# 219
  • София
Благодаря за отговорите! Наистина бяха от голяма полза! ❤️ А тук случайно някой да кандидатства/ да е кандидатствал медицина в Австрия? Ако да, бихте ли обяснили как протича процеса и какви са нужните документи при кандидастване и записване?

Само 20% от местата в няколкото им медицински факултета са за  граждани на ЕС, 5% са за граждани извън ЕС и останалите 75% са само за австрийци. В това отношение Германия  е по-добър избор, понеже хем мед. факултетите са много повече, 39 срещу 3-4 в Австрия, хем нашите деца се състезават редом с всички от ЕС, вкл. и с немците по всички квоти без предварителната.

Обучението е същото като продължителност и е също изцяло на немски.

Кандидатстването/класирането е обаче само на база изпита  MedAT,за който записването е  още някъде през март. Дипломата не играе роля. Това може и бонус да е , и минус.. Но по-скоро е  негатив за мен, понеже малко българи ще се справят наистина отлично ( с резултат над 80-90%) на такъв тест на немски. А примерно германци и швейцарци ще са в сред състезаващите се за тези 20%. Докато ТМS дава някакви бонус точки и при по-ниски резултати.

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 22:44 от пенсионирана русалка

# 220
Сега, като споменахте заверка на документи в посолство - четох нещо такова в Техническия в Хамбург, не се задълбочих много, тъй като има вероятност да избере друг университет. Но искам да попитам - тяхното посолство в Бг. или нашето в Германия трябва да направи заверката?

# 221
  • На планетата Земя
Немското посолство в България прави това.

# 222
  • София
Покарай дискусиите за това как се пресмята дипломата ни за медицина в  Германия у познати възникна въпросът  как е с други специалности. Те конкретно се интересуваха за кандидатстване догодина в  такава в унито на голямата ми девойка  - специалност,  която е örtlich zulassungsbeschränkt. Дъщеря ми беше поела ангажимента да пита, беше се поотнесла малко покрай натовареността в работата и едва в петък е звъннала в канцеларията да пита, пренасочили са я къде да отправи запитване на мейл за съответната бакалавърска програма и ето го отговора:

Ab dem Schuljahr 2021/2022 umfasst die auf dem "Diploma za sredno obrazovanie" ausgewiesene Gesamtnote nicht mehr die Noten der staatlichen Reifeprüfung und kann daher nicht mehr als Notendurchschnitt in die modifizierte bayerische Formel eingesetzt werden.

Daher ist die Gesamtnote aus den auf dem "Diploma za sredno obrazovanie" ab dem
Schuljahr 2021/22 angegebenen Notenwerten wie folgt zu errechnen:

1. Aus den Einzelnoten der mindestens zwei, höchstens vier staatlichen Reifeprüfungen wird das arithmetische Mittel gebildet.

2. Aus der so ermittelten Gesamtnote für die Reifeprüfungen und der auf dem "Diploma za sredno obrazovanie“ (Diplom über die mittlere Bildung) ausgewiesenen Durchschnittsnote aus den einzelnen Schulfächern wird das arithmetische Mittel gebildet.

Der unter 2. ermittelte Wert ergibt dann die ausländische Gesamtnote, die als Notendurchschnitt in die modifizierte bayerische Formel eingesetzt werden kann.

Dies gilt für alle Studiengänge, welche zulassungsbeschränkt sind

Поместих го, защото това вече дава една по-цялостна картинка за бъдещи кандидати. Явно за всички специалности, които са или örtlich zulassungsbeschränkt, или bundesweit zulassungsbeschränkt, еквивалентът на немска оценка се пресмята така. И е логично, понеже в тях има ограничени бройки и класиране. В специалностите без NC излиза, че си  гледат както и преди само да ти е валидна дипломата и да имаш езиков сертификат.

Последна редакция: вт, 11 юли 2023, 10:25 от пенсионирана русалка

# 223
Вчера дете кандидатствало с немската си диплома , е получило прием в ТУМ.  Току що разбрах.  Значи нашите децата които кандидатстват с немските си дипломи  преди 15 ти имат резултат . Това говоря за немедицински специалности .

# 224
  • На планетата Земя
Супер! GD, а знаеш ли дали кандидатстването за специалността му е само по оценки от диплома или има и Eignungsfeststellungsverfahren?

Общи условия

Активация на акаунт