Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 44 276
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Нямам време да вляза да ги видя тези определения, но текстът гласи, че правилата за прекратяване на договор за наем се определят от съответните законови разпоредби ..... и трябва да са в писмена форма.
От цитираното от теб нищо не упоменава, че се касае за прекратяване от страна на наемателя. Може би това касае и двете страни, но като го нямаме целия текст, е трудно да се каже с точност.

Благодаря, Mileto,

Това е пълният текст на параграфа за срок и прекратяване. Няма друго.

§4 Mietdauer
Das Mietverhältnis beginnt am .................. und läuft auf unbestimmte Zeit. Das Recht zur Kündigung
bestimmt sich nach den gesetzlichen Vorschriften.
Eine Kündigung hat schriftlich zu erfolgen.

# 616
  • На планетата Земя
Договорът е безсрочен, условията за прекратяване са определени в други законови разпоредби (т.е стандартни са)

# 617
  • София
Дъщеря ми е сменяла точно в Аахен общежитие с предизвестие по безсрочен договор, довечера мога да я питам, ако помни..Аз само помня, че за два месеца се засякоха и двата наема на теория. Но на практика старият хаусмайстер (страхотен) й/ни реши проблема, намирайки нов човек не за след 2 месеца чак, а и за тях вкл.

# 618
  • На планетата Земя
Ето от тук можете да си превеждате. Набързо ми се мернаха 3 месеца, но вижте и вие дали не де касае за някоя конкретна ситуация  (Eignebedarf - нужда от лично ползване)

https://www.mietrecht.com/bgb-eigenbedarf/#:~:text=Die%20gesetzl … gen%20Eigenbedarf.

# 619
  • Варна
Аз знам за 3 месеца предизвестие.

# 620
3 месеца предизвестие. Вече зависи от какво е договорено дали могат още в началото да се приложат иши наемател+наемодател са орпеделили срок, в който и двете страни се отказват от прекратяване на договора (напр. минимум 1 година)

# 621
  • München, Deutschland
Законовият срок занпрекратяване зависи от времето, в което си бил в жилището. Варира между минимум 3 месеца и максимум 2 години. Не ми се търсят закони да цитирам обаче. Това за ordentliches Kündigungsrecht, т.е. при нормални условия или както се превежда на бг. Sonderkündigungsrecht при Eigenbedarf, напускане на страната и подобни вече са с други срокове, мисля, че се съкращаваха до 3 месеца дори при по-дълги договори, като няма да навлизам в темата Eigenbedarf и доколко често прекратяване на договор за наем по тази причина се случва реално.

# 622
Законовият срок занпрекратяване зависи от времето, в което си бил в жилището. Варира между минимум 3 месеца и максимум 2 години. Не ми се търсят закони да цитирам обаче. Това за ordentliches Kündigungsrecht, т.е. при нормални условия или както се превежда на бг. Sonderkündigungsrecht при Eigenbedarf, напускане на страната и подобни вече са с други срокове, мисля, че се съкращаваха до 3 месеца дори при по-дълги договори, като няма да навлизам в темата Eigenbedarf и доколко често прекратяване на договор за наем по тази причина се случва реално.

Благодаря на всички Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus

# 623
Да, така пише, но по време на създаването на акаунта, системата е и писала съобщение, че трябва да кандидатстваме, през International Office, т.е.по пощата. Затова и преди време бях питала как става кандидатстването, защото се обърквах. Днес звъняхме и писахме. На телефоните се включва секретар, който казва, че може да се свържеш с тях само във вторник от 14:00 до 15:30. На имейла получихме автоматичен отговор със същото съдържание. По-късно получихме реален отговор с допълнителен въпроси. И сега пак чакаме. Надявам се, че не отегчавам с тези подробности. Ще пиша за развръзката, за да съм полезна на други деца, кандидатстващи в LMU.

# 624
  • София
Liluto, не е до отегчение, темата е за взаимопомощ - който е отегчен, да не  я следи.

Въпросът е, че и за Zulassungsbescheid-a, тоест за писмото за прием, пише, че се получава или от секретариата, или в платформата на хохшулстарт. Няма как да получиш документ в дадена платформа, ако нямаш регистрация в нея.. Тоест дори и да няма към момента регистрация в портала на самия университет, то в hochschulstart    би трябвало да има. Не се ли чухте днес  с консултантката да поизясни малко нещата?

ПП https://www.youtube.com/watch?v=WNTrOqfGams&ab_channel=LMUStudium

Видеото е съвсем ново, за тази кампания.

За чужденци пише наистина за Referat für internationale Angelegenheiten, там звънете..Онлайн кандидатстването е  за немци и за граждани на ЕС с немска диплома, тоест като децата от лайстунг на НЕГ, които се считат за Bildungsinländer.

Огромен брой мейли за контакт има, ама най-подходящи ми се струват тези 4:

Оттук:
https://www.lmu.de/de/studium/wichtige-kontakte/referat-internat … r-team/index.html

Кристели, точно 3 месеца е било. Simple Smile

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 22:31 от пенсионирана русалка

# 625
  • София
Здравейте, има ли следяща темата майка с настоящ студент в KIT?
Даааа има.Дъщеря ми учи информатика в KIT.

# 626
  • München, Deutschland
Аз съм бивш КИТ-възпитаник, ама не съм майка. Въпреки това, може и да мога да се включа.

# 627
пенсионирана русалка, не знам как ще ти се отблагодаря Simple Smile, както и на другите участници във форума. Да чуваме се с консултантката и тя звъня и помогна за кореспонденцията с тях. Тя каза, че за да имаме регистрация в платформа, първо трябва да сме получили имайл. Днес синът ми получи  имейл, в който искат да изпрати номер на кандидатура /Bewerbungsnummer/. Той и отговори, че откакто е изпратил документите, никой не се е свързвал с него и нямаме такъв. И сега пак чакаме...

# 628
пенсионирана русалка, не знам как ще ти се отблагодаря Simple Smile, както и на другите участници във форума. Да чуваме се с консултантката и тя звъня и помогна за кореспонденцията с тях. Тя каза, че за да имаме регистрация в платформа, първо трябва да сме получили имайл. Днес синът ми получи  имейл, в който искат да изпрати номер на кандидатура /Bewerbungsnummer/. Той и отговори, че откакто е изпратил документите, никой не се е свързвал с него и нямаме такъв. И сега пак чакаме...

Нямам думи. Каква е тая консултантка, ако не ви е обяснила отначалото процедурата стъпка по стъпка, какви имейли да очаквате и как да се регистрирате в съответната платформа. Rage Smiling Imp Уж идеята е да си платите за информацият и да си спестите нервите.

# 629
  • София
А мейлът за обратна връзка лично негов ли е или е направен и следен съответно  само от консултантката? Да не  би нещо да е получено в spam и да не е видяно?

Общи условия

Активация на акаунт