Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 43 930
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Този е негов, защото аз попълвах документите /с нейна пмощ/. Постоянно го питам за spam и казва, че не е получавал нищо. За Берлин бях изненадана, че му е направила имейл.

# 631
Чак не ми се вярва, но май имаме записана студентка. Три седмици бюрокрация. От петък чак днес са получили таксата. И ние си мислим, че в  България е бавно. Ако щете вярвайте, още не мога да се зарадвам.

# 632
Ние сме на следващ етап и четем за регистрация в община. Не съм плащала здравни осигуровки за лятото. За дъщеря ми преди години занесе документ, че е студентка и не плащахме. Сега не съм проверявала, дали това важи.

# 633
  • тук-там
Честито на девойката, СЛ! А ти пийни едно и си отдъхни!
Ние платихме от немска сметка, така че се надявам поне с това да няма проблем.
Иначе от АОК ни върнаха писмо с въпрос къде е родена девойката и искат снимка на паспорт, сякаш не го пише това в приложената лична карта?! Абе борбата с немската бюрокрация калява стоманата Wink

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 18:06 от mtz

# 634
  • München, Deutschland
Чак не ми се вярва, но май имаме записана студентка. Три седмици бюрокрация. От петък чак днес са получили таксата. И ние си мислим, че в  България е бавно. Ако щете вярвайте, още не мога да се зарадвам.
СЛ, ама то в половината провинции 14.08 и 15.08 бяха почивни дни, трудно ще се получи нещо в почивните дни... То и в България в неделен ден, на Великден или подобни нищо не може да се очаква.

# 635
  • София
Чак не ми се вярва, но май имаме записана студентка. Три седмици бюрокрация. От петък чак днес са получили таксата. И ние си мислим, че в  България е бавно. Ако щете вярвайте, още не мога да се зарадвам.
СЛ, ама то в половината провинции 14.08 и 15.08 бяха почивни дни, трудно ще се получи нещо в почивните дни... То и в България в неделен ден, на Великден или подобни нищо не може да се очаква.
Засмях се на тази думичка заради една случка..  Понеже тази половина май не е само на ниво провинции. Дъщеря ми обясняваше, че чакала някакъв отговор от Мюнхен, ама нямало да го получи в тогавашния ден, понеже бил неработен.. А след малко ми каза "Айде, чао, след минути влизам в среща в Teams"..  Аз я обвиних,че се опитва да ме отсвири, каква работа  в неработен за провинцията ден. Обясни ми - неработен е в Мюнхен, ама е работен в Нюрнберг, уви...

# 636
  • München, Deutschland
Ааа, нюрнбергчани много работни, бре, Русалче! 😃 Голяма офанзива през август, голямо чудо. 😃

То официално само вторникът беше почивен, но в големите фирми взимаш брюкентаг, т.е. един дупка като има, си ползваш надработени часове (или отпуска) и почиваш и освен ако не е нещо вече съвсем да се счупи светът, не знам някой да е работил в понеделник. Даже и шефове не. А и август си е попринцип отпускарски, та не се притеснявайте за бавната скорост на преводите.

# 637
  • София
Ааа, нюрнбергчани много работни, бре, Русалче! 😃 Голяма офанзива през август, голямо чудо. 😃

То официално само вторникът беше почивен, но в големите фирми взимаш брюкентаг, т.е. един дупка като има, си ползваш надработени часове (или отпуска) и почиваш и освен ако не е нещо вече съвсем да се счупи светът, не знам някой да е работил в понеделник. Даже и шефове не. А и август си е попринцип отпускарски, та не се притеснявайте за бавната скорост на преводите.

Скрит текст:
Да се надяваме да не ме е  излъгала...Joy Че тъкмо творя онлайн подарък да й пусна в 12 часа за РД, да не се окаже, че не го е заслужила.

Скрит текст:
Мързи ме да превключвам на лични, та ти сe хваля тук вкратцe, Chrissy, (благодаря за помощта), че Ивентим сагата ни приключи благоприятно.  И понеже две седмици вече тормозя девойката (не "трудолюбивата" баварка")  и сигурно тотално й омръзна от мен,  виждайки цената на билетите, ми каза  "Охоооо, не е  лоша идея да ги пусна във FanSale, ще се опарича..Stuck Out Tongue Closed Eyes" И тук използвам да споделя нещо, което за толкова години не знаех. Може да  е полезно на някого. Въпросните нестигнали до дъщеря ми билети бяха върнати в централата на eventim.de в Бремен, при все че съм сигурна, че написах верния адрес. След няколко разменени мейли с немците, въпросните помолиха да видим дали адресът е пълен и точен. Беше, ама дъщеря ми допълни и номер на стая..Попитах я крайно изненадана за какво пък е това, да не би да вярва, че някой пощальон-ентусиаст до стаята ще се качи да я издирва.. Ми не, на пощенските кутии името било  изписано с дребни букви, докато номерът на стаята  - с  3 пъти по-големи цифри.Laughing  Голямата потвърди, че и при нея  е било така.

Liluto, щом си е негов мейлът, е по-добре. Утре епоследен работен ден за тази седмица. Обстрелвайте ги пак. А това  видяхте ли?

20.08 е неделя, значи спокойно можете да пишете утре на цитирания мейл.
В графата "относно" поставяте текста Noch keinen Bescheid erhalten – mit Bitte um Überprüfung, а в текстовото поле описвате имена, дата на раждане и желана специалност.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 20:39 от пенсионирана русалка

# 638
Да. Това го знаехме и ако не бяхте вие още щяхме да чакаме 20-ти. Смятате ли, че е добре да пишем на повече имейли, въпреки, че водим някаква бавно слипваща се кореспонденция? Задават по един въпрос на ден, отговаряш им светкавично и на другия ден нов въпрос.

# 639
  • София
Имах предвид не просто да пишете, а да пишете на точно този мейл. Не какво да е да пишете, а  мейл с точно този Betreff, с  конкретно поисканите данни. Нито повече, нито по-малко. И д аго напишете утре.

# 640
  • München, Deutschland
Хехе, това за номерата на стаите и аз не го знаех. Радвам се, че сте намерили решение с билетите, дано сега ви правят ерзац-билети и да си отидете на концерта както сте си планирали. Simple Smile То аз не помогнах особено, де.

Лилуто, ако ви отговарят за до ден-два на имейлите, май няма смисъл да пишете и другаде. Вие за какво чакахте, че се обърках?

# 641
  • София
Те си дойдоха оригиналните, Chrissy, повторно ги пуснаха от Бремен и с вече добавения номер на стаята нямаше проблем, за  3 дни стигнаха.

Последна редакция: чт, 17 авг 2023, 21:02 от пенсионирана русалка

# 642
Ние напредваме. Вече сме със самолетни билети и нощувки. На чавето на билета понеже е еднопосочен закачихме два големи куфара и един малък, а ние сме с ръчен багаж. Това не е като щерката иска да си вземе " своите неща" , неща за уют. Той ми твърди, аз не съм като кака. Абе, сине майчин, какво те прави различен,? Тя замина сама в непознат град, със възглавница, завивка, чаршафи и дрехи с един голям куфар, и без дори едни солети. Пътува сама до общежитието и се настани сама, и то вечер. А туй малкото, семейно ще го видим, ще го настаняване, до община, до банка. Комфорт да има. Туй момиче, където и да го хвърлиш ще се оправи. Успех на децата и нерви за родителите. И си е вярно, че сме смели с първите деца, а тия малките си ги глезим, щото  са второ и последно. Странно ще ми е след, като го изпратим. Не съм сълзлива и се стягам. Започва да ми домъчнява седмица две преди да си дойдат. Но ще видим. Хоби трябва да си намеря.

# 643
  • София
А когато майката е проклета като мен, не е глезила ни голямото, ни малките..Stuck Out Tongue Closed Eyes Както се уредили децата, някои нямат късмет. Девойката в Аахен беше принудена сама да си сглобява мебелите,  понеже майка й си тръгна преди пристигането им, добре че й помогнаха момиче от НЕГ и младеж от 73-то. Някога голямата се пазареше да вляза с нея в банката - тцъ..И психически подготви и  близначките да не се надяват. Чаках  си чинно отпред..

Една майка се губи, а има с какво да се похвали Wink

# 644
  • тук-там
И моята няма късмет с майка. Смятам да се оправя сама на место.
И на мен ми се струва, че чакаме още една мама да се похвали Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт