Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 43 919
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Аз се сетих да питам за магазин втора ръка. Туй мойто си иска компютърния стол. Ако се сетите за такъв магазин в Кьолн за да не търся.

# 646
Maitrix, дай и този сайт, да потърси там. Могат да се намерят всякакви неща, включително и за подаряване.https://www.kleinanzeigen.de/

# 647
И на мен ми се струва, че чакаме още една мама да се похвали Simple Smile
[/quote]

Знам, че мен ме чакаш. Stuck Out Tongue Winking Eye
Дадох обещание на младежа да не пиша, докато не бъде сигурно.
Днес профила се промени на приет. Можеше да е по-натам във времето, но стана малък гаф, колкото да ни напрегне на финала, заради който явно по-бързо промениха статуса. Преведохме 207 евро вместо 270, усетихме се, направихме нов, писахме няколко писма...
Та, приет Хале медицина.
1.1 диплома (814 точки), 98 ТМС, Северна Вестфалия.
4.08 старт на АдХ, 05.08 18. 30 часа първа оферта Заарбрюкен (1574 ранг), през нощта оферта от Йена(1799 ранг), Бохум (2775 ранг), Хале (2183 ранг).
Рангът не е особено точен критериий. Например за Аахен с ранг 2347 приемът е невъзможен.
Ето рангове за прием в някои университети, взети от един немски форум.

Предполагам, ще е полезно за бъдещите кандидати.
Не сме писали всички университети, не знам как щеше да е, ако бяхме писали и други.
За 2022 Гисен за нашата провинция беше зелен в приложението, за 2023 (3611 ранг) не стана.

# 648
Искам отново да благодаря на всички, които си правят труда да споделят информация и дават съвети. Безкрайно полезни сте, а не сте длъжни да го правите! Flowers Sunflower Така помагате на много хора, като нас, които ровят и четат всичко сами, без консултанти. И до сега се радвам, че не се подведохме да ползваме консултанти, тъй като и познати чакат още това и онова, според метода на действие на фирмата, която са избрали.

При нас - вчера изпрати девойката ЕЗОК-а на АОК и още същия ден получи мейл, че са изпратили и формация към TUHH и ноже да приложи настоящия мейл, като доказателство за приема. Четейки тук колко се чака за обратна връзка, бях силно изненадана. Може в Хамбург да има по-малко студенти или друго… например правилния мейл, който беше пуснат в темата от Maitrix. Енролна, чакам да се обнови статуса в хохшулстарта и разбира се някаква информация за общежитие. До сега казаха, че има много студенти и не могат да обещаят нищо. Все имам чувството, че нещо изпускаме, че няма да намерим жилище и подобни, още някак не мога да тикна бокса, така да се каже.

# 649
  • тук-там
Честито и тук, Тотони! Вие сте шампиони по най-бързо записване Simple Smile!
Да добавя за бъдещите кандидат-медици, че изключително важно и определящо се оказва в коя провинция ще ви разпределят. Ние с Тотони нямахме особен късмет с провинцията, но Кристели и СЛ очевидно са имали голям, тъй като например с нашата провинция и с 1.0 на аби не са ги приемали миналата година в Аахен и Мюнхен. За да ме разберете какво казвам - като статистика миналата година с резултата на девойката при нейния жребий Баден Вютемберг - 13 уни са светили в зелено, а ако се беше паднала в Нидерзаксен например - 25. Така че като си изчислявате шансовете, залагайте на по-конкурентна провинция, а ви пожелавам да ви се падне много благоприятна!

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 09:46 от mtz

# 650
  • София
Успех на всички деца! Хубаво е, когато темата се пълни с информация за новоприети. Благодаря за всичко, което споделяте! Ще ни е много полезно за бъдещите кандидати! А за Русалка... нямам думи... винаги е на линия за помощ!

# 651
  • София
Тотони, официално честито! Heart

Много доктори и докторки тази година, пръснати в различни провинции - Bayern, Sachsen-Anhalt, BW, NRW  Simple Smile Да са щастливи на  съответното място, както и всички приети с нещо друго и другаде.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 11:00 от пенсионирана русалка

# 652
И на мен ми се струва, че чакаме още една мама да се похвали Simple Smile

Знам, че мен ме чакаш. Stuck Out Tongue Winking Eye
Дадох обещание на младежа да не пиша, докато не бъде сигурно.
Днес профила се промени на приет. Можеше да е по-натам във времето, но стана малък гаф, колкото да ни напрегне на финала, заради който явно по-бързо промениха статуса. Преведохме 207 евро вместо 270, усетихме се, направихме нов, писахме няколко писма...
Та, приет Хале медицина.
[/quote]

Браво!!! Честито и да върви по вода занапред!

Mtz, къде се вижда в коя провинция е било разпределението? Аз за моята така и не разбрах, а ще ми е интересно. А също и точките, аз май точки на Hochschulstart не видях, имаше само процент.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 10:55 от Christeli

# 653
  • София
За провинцията се пита по мейла/телефона, няма го в акаунта.  Някога го имаше Simple Smile

# 654
Отметнахме кандидатстване, АОК, плащания, записване, някой вече решиха жилищния въпрос, други не съвсем, но имаме надежда. И сега на дневен ред за бъдещите доктори и докторки идва въпросът със задължителния сестрински стаж. Моята се шашна онзи ден, като прочете, че трябвало до 3 семестър да е направила 60 дни и после и после още 30 дни до изпита след 3та година. Оказва се, че много деца в Германия правели този стаж веднага след гимназия, преди още да са приети даже. Признавам си, че пак се изненадах. Във Франция и Белгия сестринския стаж се прави след първи курс и при това е много по-кратък.
Та, започнахме и стажове да търсим сега  Sweat Smile

# 655
  • София
Отметнахме кандидатстване, АОК, плащания, записване, някой вече решиха жилищния въпрос, други не съвсем, но имаме надежда. И сега на дневен ред за бъдещите доктори и докторки идва въпросът със задължителния сестрински стаж. Моята се шашна онзи ден, като прочете, че трябвало до 3 семестър да е направила 60 дни и после и после още 30 дни до изпита след 3та година. Оказва се, че много деца в Германия правели този стаж веднага след гимназия, преди още да са приети даже. Признавам си, че пак се изненадах. Във Франция и Белгия сестринския стаж се прави след първи курс и при това е много по-кратък.
Та, започнахме и стажове да търсим сега  Sweat Smile

Да, практиките в Германия са много и в  Аахен конкретно, за другаде не зная, могат да се правят САМО в неучебно време (vorlesungsfreie Zeit).. Но имате време да отметнете поне една до старта през октомври. На сайта на  RWTH го има конкретния документ (на немски или на английски по избор), свалете го  и в края на практиката въпросният се подписва/подпечатва от доктор.
Скрит текст:
Дано не подвеждам, но тези до края на 3  курс май трябваше да са цели, тоест по 30 дни, после при Famulaturen за по-големите може и накъсано. Вижте за по-голяма прецизност линка. При тези до 3 курс спокойно може и в болници извън Германия, за фамулатурите също, ама специално за тази при личен лекар има условие да е единствено и само в  Германия. Но не е толкова страшно, дъщеря ми беше БЕЗ нито една практика на старта. Тоест имаше една, но тя беше кратка, вписана в документация за кандидатстване  за стипендия и  със свободен текст, после преведен на немски. Нея не я е представяла, понеже знаеше, че не биха я зачели.

https://www.medizin.rwth-aachen.de/cms/Medizin/Studium/Rund-ums- … /Formularschrank/

Най-долу вляво го има формуляра на двата езика, както и правилата. Simple Smile Не гледате десните, те са за фамулатура.

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 12:09 от пенсионирана русалка

# 656
Имах предвид не просто да пишете, а да пишете на точно този мейл. Не какво да е да пишете, а  мейл с точно този Betreff, с  конкретно поисканите данни. Нито повече, нито по-малко. И д аго напишете утре.

Пенсионирана русалка, направихме го днес. Това е същия имейл, на който пишем, но изпратихме друг имейл по указания начин.
На старата кореспонденция никой не отговаря.
Не мога да повярвам какъв "параграф 22". И четирите контакта, които ни препоръча  водят до този имейл. Телефоните не отговарят. Синът ми се свърза с друг департамент и пак го препаратиха същите телефони, на които никой не отговаря.
А времето тече и на 24.08. трябва да потвърдим другото предложение, за да не останем без прием.

И да не забравя, честито на записаните деца!!

# 657
  • София
Важното е, че сте писали, в понеделник пак звъните (на завършващия на 3743, понеже той е за BWL), ама в определените часове (14:00-15:30), днес не са вдигнали, понеже денят не е сред фиксираните за целта...

Оттук:
https://www.lmu.de/de/studium/internationale-vollzeit-studierend … ratung/index.html
Разбира се на кой точно от двата да се звъни от линка, водещ към списъка със специалностите. (Fächerliste)

Последна редакция: пт, 18 авг 2023, 15:29 от пенсионирана русалка

# 658
Аз не знам към коя провинция е била разпределена. Интересно ми е, но трябва да я излъжа да им пише. Не очаквах, но получи оферти от 22 от общо 23 университета за медицина и от 4 за стоматология. Само от Берлин не получи. Може и да е случила на провинция, но при такъв голям брой получени оферти, явно към която и да е провинция да беше, щеше да има прием.

# 659
  • тук-там
Не мисля! В Тюринген например моята щерка са я приемали в 6 уни, а в Нидерзаксен в 25 - миналата година. От огромно значение е провинцията. И немците коментират този факт във форумите непрестанно. Важно е това да се знае, заради бъдещите кандидати.

Общи условия

Активация на акаунт