Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 074
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Започват вълненията за прием и аз също имам въпрос, ако в темата има запознати. За АДХ медицина класирането започва на 04.08. Това означава ли, че от там насетне чакаме раздаването или ще се случи в определен ден/дни. Мисля, че има мами тук на девойки, приети след 2020. Благодаря ви предварително!
Има и татковци: blush:
Мисля, че беше след 05.08.

И майки на младежи, не само на девойки (като Мастер ) Simple Smile

# 181
  • тук-там
Благодаря, Татко! Аз за датата знам със сигурност, но не разбирам колко време тече и как точно става класирането. Има ли дни, в които пускат оферта? По една или повече оферти може да получи кандидатът в един и същи момент?

# 182
Flowers Hibiscus
Приятен ден на Всички!
mtz,
В първия ден имаше една оферта, на следващия ден 2 оферти, като едната беше от УНИ за дентална медицина. По спомен, в един от дните имаше и оферта за резерва. В момента, в който тя получи оферта за желанието си в Кьолн, имаше и оферта за друго УНИ.

# 183
Да разбирам ли, че по абибесте оферти ще се получават само до 04.08? След това само по АДХ?

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 12:06 от СЛ

# 184
  • София
Да разбирам ли, че по абибесте оферти ще се получават само до 04.07? След това само по АДХ?
Има на сайта календар по дати:
https://www.hochschulstart.de/informieren-planen/terminuebersicht
От 28.07-31.07 -> оферти по  Abibeste
И не само, другите обаче не касаят бг деца, защото нито за тях това ще е второ следване в Германия, нито са отслужили години в  Bundesswehr (въоръжените сили), нито ще сключват онова спoразумение за Landesärzte..
До 03.08 ще се разпращат  Zulassungsbescheide по тази квота и по доп. параграфи, за които уточнихме, че не касаят бг кандидати.
От 04.08 ->  оферти по AdH и ZEQ

На почти всеки, да не кажа на всеки,  въпрос за медицината конкретно, за която кандидатстването минава през един портал, има отговор на сайта на hochschulstart. Информацията просто е доста обемна..

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 11:36 от пенсионирана русалка

# 185
Да, знам за календара. Въпросът ми беше дали след тази дата, от която започва класирането по АДХ, вече няма да се получават оферти по абибесте. Благодаря за отговора. Въпросът не беше от нежелание или невъзможност да се чете обемна информация.

# 186
  • София
Да, знам за календара. Въпросът ми беше дали след тази дата, от която започва класирането по АДХ, вече няма да се получават оферти по абибесте. Благодаря за отговора. Въпросът не беше от нежелание или невъзможност да се чете обемна информация.
И аз съм не съм имала за цел нещо лошо  с този пост, просто в календара си пише кога се разпращат Zulassungsbescheide за всяка от квотите. Не изглежда логично след 04. 08 да се пращат още оферти по абибесте, не че не може да се пита. В следващия времеви интервал ще е все пак далеч по-интензивна работата с оферти по двете други квоти заедно, по които ще бъдат раздадени  70% от местата в 39 унита срещу само 30% на абибесте. Ако от началото до края на координационната фаза си пускат оферти по която и да е квота, нямаше да има  подпериоди в календара им, това имах предвид..

Последна редакция: ср, 05 юли 2023, 14:46 от пенсионирана русалка

# 187
Много благодаря на всички ви за отговорите. Май всички пишете в крайна сметка август.
Определено беше края на юли. Поканата за енролване  дойде преди края юли. На 15.07  дойде покана от ТУ Кьолн, помня защото съм рожденничка а тогава, а точно седмица след това дойде и мейл с приравнената диплома от Констанц  ( VPD формуляр ). Той я прикачи
към документите си , и след броени дни получи покана  за  прием от ТУ Мюнхен. До края на юли имаше одобрение през хохшулстарт и за ТУ Берлин, така че до края юли той имаше отговор от всички места на които беше подал.

# 188
  • На планетата Земя
GD, ех, че хубавооо! Дано така и при нас да се получи, искаме до можем да вземем съвсем информирано, премислено решение! Стисвам палци така да се развият нещата! Flowers Four Leaf Clover

# 189
  • София
GD, ех, че хубавооо! Дано така и при нас да се получи, искаме до можем да вземем съвсем информирано, премислено решение! Стисвам палци така да се развият нещата! Flowers Four Leaf Clover

Стискам палци времево (откъм оферта съм сигурна, че ще има и от ТУМ) да успее  девойката да  вземе решение между супер алтернативи. Написаното от GD означава, че не само кандидати с немски дипломи получават ранен отговор, което е  супер.

GD, за вас няма ли  Нидерландия/ Германия и посещения при младежите, ами  се шматкате из едно скандинавско кралство? Шегувам се, разбира се, приятно изкарване, просто мернах снимки Simple Smile

Вчера с една мама оттук споделих един майтап. То си е  съвсем резонно станалото, де, ама просто ми прозвуча смешно. На дъщеря ми за докторантурата й дали да подпише декларация,  че ако по време на рисърча напрaви някакво откритие Laughing, то е интелектуална собственост на RWTH. За да ме отсвири в чата, с типичната за нея самоирония ми рече "Айде, тръгвам, трябва да се учи и работи усилено, ако ще се открива лек за рак"

# 190
  • Варна
Влизам да се похваля. Синът ми получи общежитие във Франкфурт. Вече изпращат оферти. Ново общежитие, необзаведен апартамент  ( само кухня има ), до университета . Утре ще отиде да види дали не могат да му дадат обзаведено някъде. Но това си е супер. Живя в 3 WG с наемодател баба германка на 82 г. на горния етаж. Луди ги направи бабата . Не иска вече да чува за WG. Днес му беше устния за DSH, писменния е DSH2 . Нещата се подреждат. Сега чака да го приемат в желания университет.

# 191

Стискам палци времево (откъм оферта съм сигурна, че ще има и от ТУМ) да успее  девойката да  вземе решение между супер алтернативи. Написаното от GD означава, че не само кандидати с немски дипломи получават ранен отговор, което е  супер.

GD, за вас няма ли  Нидерландия/ Германия и посещения при младежите, ами  се шматкате из едно скандинавско кралство? Шегувам се, разбира се, приятно изкарване, просто мернах снимки Simple Smile

Русалче, използваме домуването на децата като междинни спирки за да видим повече страни, а аз имам лична обсесия към Скандинавия .

# 192
Искам да помоля за малко помощ, че сме пропуснали нещо в цялата суматоха по подготовка на документите.
Изисква се следното : eine amtlich beglaubigte Kopie des Identitaetsnachweises oder Reisepases)-
какво точно да заверим - снимка на паспорт и в немското посолство заверено или само при нотариус?

# 193
  • София
Искам да помоля за малко помощ, че сме пропуснали нещо в цялата суматоха по подготовка на документите.
Изисква се следното : eine amtlich beglaubigte Kopie des Identitaetsnachweises oder Reisepases)-
какво точно да заверим - снимка на паспорт и в немското посолство заверено или само при нотариус?

Питайте унито или hochschulstart, aко кандидатстването е  през техния портал, какво точно искат.
Ето какво казва примерно Уни Хайделберг по въпроса:

# 194
  • München, Deutschland
Влизам да се похваля. Синът ми получи общежитие във Франкфурт. Вече изпращат оферти. Ново общежитие, необзаведен апартамент  ( само кухня има ), до университета . Утре ще отиде да види дали не могат да му дадат обзаведено някъде. Но това си е супер. Живя в 3 WG с наемодател баба германка на 82 г. на горния етаж. Луди ги направи бабата . Не иска вече да чува за WG. Днес му беше устния за DSH, писменния е DSH2 . Нещата се подреждат. Сега чака да го приемат в желания университет.
Fani, той от 9ти клаа ли живее сам в Германия? ДСД поне преди се взимаше в 12. клас.

Общи условия

Активация на акаунт