Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 084
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
Супер! GD, а знаеш ли дали кандидатстването за специалността му е само по оценки от диплома или има и Eignungsfeststellungsverfahren?
.
Момент, сега ще питам .

# 226
Аз да споделя докъде стигна на синът ми кандидатстването в Кьолн за специалност Digital games с преподаване на английски език. Имаха обявена тема, по която писа и получи дата за интервю. Тези дни получи имел в който пише че го поздравяват и очакват диплома. От написаното, ако правилно чета, е че е приет и очакват дипломата. Вече я изпратихме с всички подписи- МвР, посолство в електронен вариант. Не мога да проследят документите, защото сме през агенция и силно се надявам нещата да са наред. Благодаря на всички за съветите. Много специално на G..D.., защото от нейна публикация разбрах за този университет. Регистрирал се е в платформата за чакащите за общежитие, но досега оферта няма. Приет е в СУ информатика, но няма да се записва. Така ще освободи място за друго дете. Малко ми е притеснено, докато всичко приключи. Дипломата му е висока 5.94, но матурите са му 5-ци и не знам дали е достатъчно за тях. Да го приемат, пък другото ще го оправим.

# 227
Браво, браво на детето !!!
Много се радвам за успеха му!
Изобщо не я мисли дипломата, важен е типът й- абитур. Той е приет по способности, не по диплома . Поздравявам го, и ще се радвам да научавам какво представлява програмата му. Моят син вече приключи обучението си и работи в гейминг индустрията , би било чудесно да ги запознаем. След месец ще бъде в Кьолн за ежегодния световен геймсфестивал  където ще представя портфолиото си.  Това е май големия форум за пристрастените към тази индустрия - колкото странна за мен, толкова обичана от сина ми .

# 228
Дано се похваля с финал накрая. G.. D.. , кога точно е това събитие и може ли да се заяви участие като публика? Аз ще му кажа и той да си провери.

# 229
Дано се похваля с финал накрая. G.. D.. , кога точно е това събитие и може ли да се заяви участие като публика? Аз ще му кажа и той да си провери.
Писах ти на лични.

# 230
  • На планетата Земя
Maitrix, браво, поздравления за сина ти! Пожелаваме му много успехи и удовлетворение!

# 231
  • София
Здравейте, група! Аз съм от четящите и питащите. Смущава ме един въпрос. Тъй като до преди по-малко от година се интересувах и от кандидатстване в Нидерландия имам съмнение, че съм смесила информацията. Въпросът ми е: Има ли ограничение на броя на университетите в Германия за специалност с ограничен прием, за които може да се кандидатства? Т.е. може ли да се кандидатства в 2 или 3 университета за специалност с ограничен прием? Специалността е Компютърни науки. Благодаря на отзовалите се!

Последна редакция: ср, 12 юли 2023, 16:13 от Планински кактус

# 232
Мисля, че няма ограничение, защото дъщеря ми кандидатства именно тази специалност в 5 - 6 университета.

# 233
  • София
Мисля, че няма ограничение, защото дъщеря ми кандидатства именно тази специалност в 5 - 6 университета.

А във всичките университети ли специалността беше с ограничен прием. Защото в повечето не е. С ограничен прием е само в някои. Та въпросът е в колко с ограничен прием може да се кандидатства.

# 234
  • На планетата Земя
Какво означава ограничен прием? За пръв път чувам. Thinking

# 235
  • София
Какво означава ограничен прием? За пръв път чувам. Thinking
zulassungsbeschränkt (örtlich или bundesweit)
Тоест с някаква форма на NC (Numerus Clausus) и подбор по успех или по успех + събеседване/ изпит/портфолио...

Другите са zulassungsfrei и в тях приемат всеки с  редовна диплома и сертификат за езика.  Някой само да не се подмами, че това са специалности, в които щом лесно се влиза, си свиркаш после и си викаш ура. Обикновено сред тях има мега тежки и от унито пускат много хора на старта, защото знаят, че нагоре 2/3, че  и повече, ще отпаднат до финала..

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 10:57 от пенсионирана русалка

# 236
  • На планетата Земя
Аааа, това се има предвид с ограничен. Мерси, Русалке, за пояснението.
Това дали специалността е с zulassungsfrei или NC май не те ограничава в бройката за кандидатстване?
Май това пита потребителката??

Имаме зелена чавчица по отношение формалните изисквания за пратените документи в ТУМюнич. Хайде сега да идва и другият хакен и те така .... Smiley

# 237
  • София
Хич не съм убедена, че няма ограничения, поне ако става дума за кандидатстване през hochschulstart,  какъвто е случаят със значителна част от специалностите в много унита..Има  горна граница от 12 позиции, като изключение се прави само за кандидатите с хуманна медицина, дентална, ветеринарна и  фармация. Тоест ако тяхното желание номер 1 е медицина, за негови поджелания се появява в платформата прозорец с опции за избор сред всичките 39 унита..Но дали си избрал един университет, три, пет или всичките 39,  това е  ЕДНО желание, имат право на още 11 след него. Друг е вече въпросът, ако се кандидатства САМО през портали на самите унита, тогава няма как да има ограничения. Кой ще знае  на колко такива места се е пробвал кандидатът Х..

Последна редакция: чт, 13 юли 2023, 11:21 от пенсионирана русалка

# 238
  • На планетата Земя
Вярно! Забравих, че в Hochschulstart имаше ограничение. Моята дъщеря е сложила там само две унита, може би затова.

# 239
Започват вълненията за прием и аз също имам въпрос, ако в темата има запознати. За АДХ медицина класирането започва на 04.08. Това означава ли, че от там насетне чакаме раздаването или ще се случи в определен ден/дни. Мисля, че има мами тук на девойки, приети след 2020. Благодаря ви предварително!

Здравейте!

Моята дъщеря кандидатсва и е приета за 2022/2023 . Доколкото си спомням първо започват класианията по Abiturbestenquote (съгласно дадените срокове това тази година е 28.07.2023), от 04.08 започва класирането по AdH в даден монет двете класирания се сливат. Давам пример: кандидата Х е приет по квота Abiturbestenquote в Кьол, но когато започва класирането по квота AdH то може да получи място за по горно желание . Така то освобождава мястото в Кьол за друг кандидат, за който Кьол може да е по горно желание и такъв всъщност е процеса. Надявам се да съм успяла да обясня по разбираем начин Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт