Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 45 062
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
Предложат ли ви стая, приемайте !
Преди години, когато синът ми започваше студентството му предложиха последния  вариант, който беше възможен в избора за общежитие 5+1 - шест стаи с общи хол и кухня, три тоалетни и две бани , бяха три момчета и две момичета . Не искаше да приема, но го накарахме . Много скоро след това разбра, че това , че живее с повече хора му е помогнало изключително много за адаптацията, до ден днешен , вече две години след дипломирането , си е много близък с някои от съквартирантите . Разбира се, че не винаги организацията по чистенето е била перфектна, имали са разни драми, но всичко се преодолява .

# 421
  • Пловдив
Здравейте!
Дъщеря ми се е ориентирала към Akademie der bildenden Künste Wien със специалност Архитектура. Има ли някой с впечатление от това учебно заведение.
Благодаря ви!

# 422
  • София
Здравейте!
Дъщеря ми се е ориентирала към Akademie der bildenden Künste Wien със специалност Архитектура. Има ли някой с впечатление от това учебно заведение.
Благодаря ви!

https://www.studycheck.de/hochschulen/akademie-wien/bewertungen

# 423
Предложат ли ви стая, приемайте ! ..

И ние послушахме съветите Ви и преди малко девойката имаше интервю за общежитие в Аахен. По нейни впечатления е минало много добре. Ще очакваме през седмицата резултатът. Успех на всички новоприети студенти, които търсят общежитие!

# 424
Здравейте,
Имате ли опит от вече записани студенти във Виена и конкретно във Виенския икономически университет (WU) -  дали трябва с дипломата от 12 клас да се представи и удостоверението за първи гимназиален етап.
Ние не сме го превеждали на немски и заверявали. Днес като преглеждах темата, тъй като ни предстои  записване във Виена се натъкнах на тази особеност.
Чуденето ми идва от факта, че от агенцията, с която кандидатствахме не са казвали за това. Не сме прилагали това удостоверение в комплекта с документи за Манхайм , а получихме писмо за прием от там. 
Много благодаря предварително!

# 425
  • München, Deutschland
Честито за Манхайм. Ако сте приети икономическа специалност и на двете места, силно препоръчвам Манхайм пред Виена. И откъм учене е по-сериозно, и откъм реализация после, и е известен сред работодателите...

# 426
  • София
Честито за Манхайм. Ако сте приети икономическа специалност и на двете места, силно препоръчвам Манхайм пред Виена. И откъм учене е по-сериозно, и откъм реализация после, и е известен сред работодателите...
Chrissy, написаното от теб ми напомни нещо старо и смешно...
През първия семестър дъщеря ми трябваше освен задължителните анализ1, линейна 1 и още някаква математика да избере икономически предмет между няколко зададени. И като не пита патилите, пада й се, нахендри се на  "Маркетинг" при някаква секира, господинът  бил doctor honoris causa  на американски университет от бръшляновата лига. И после: "Ужас, съдрах се да уча  за този изпит и  немска тройка (примерно, не съм сигурна каква точно беше оценката, но не й харесваше). Повече нищо при него не избирам". Той дежурно наричал на лекциите Уни Манхайм немския Харвард  за икономика..Laughing Сигурно от Харвард му е почетното звание...

Последна редакция: нд, 06 авг 2023, 20:39 от пенсионирана русалка

# 427
  • На планетата Земя
Хайде сега да разкажа при нас как протекоха нещата с кандидатстването и приема след тази така натоварена учебна и кандидатстудентска кампания. Дано споделеното да е от полза за други, които ще минават по нашия път.

Специалността е архитектура. Дъщеря ми е с немска диплома, завършила немския отдел на НЕГ.
Във Техническия университе във Виена срокът за кандидатстване беше 19.6. - онлайн формуляр, платена такса, качени работи за задача, която по-рано е обявена на сайта им. На 4 август получи мейл, че е одобрена за тест, който ще се проведе на място на 18.8. Примерни задачи, материал за четене може и в момента да се види на сайта им (както предполагам и тазгодишната задача).

В Германия кандидатства през hochschulstart на две места с немската си диплома (NC), срокът е всеизвестен 15.7. На 20 юли получи мейл от Аахен RWTH, че е приета по първо желание (второто беше за Берлин).

В Техническия университет в Мюхнен кандидатстването е отново до 15.7., но се представя освен всички други неща, и папка с работи. На 27 юли получи поздравителен мейл, че е приета без да има нужда от допълнително събеседване.

В ETH Цюрих кандидатстването беше до 30.04. Няма да разказвам за всички стъпки и изисквания, много добре са описани в друга тема, както и в сайта на университета. В началото на юли получи да от там.

В крайна сметка дъщеря ми се спя на ETH. Много сме щастливи с успеха й по всички фронтове се надяваме, че ще е щастлива с избора си и учението ще й донесе истинско удовлетворение. Сега сме в трескаво търсене на квартира, защото и там въобще не е лесно. Иначе канцеларията им е много добре организирана, отговарят бързо, ясно, изпращам веднага след потвърждение всякакви документи. Поканена е на prestudy event в началото на септември, може да избере между две дати. Тържеството по посрещане на първокурсниците ще е на 18.9, а началото на учебната година на следващия ден.

Благодаря на всички ви за помощта, за споделянето, за емоциите. Ако е позволено, бих си останала с вас да си споделяме, да се радваме на порасналите деца, ще помагам и аз на новите с каквото мога.Flowers Four Leaf Clover

# 428
  • София
Честито, Милето Heart . Браво на девойката! Именно зaради такива като вас, пробващи се и в  Швейцария, и в Австрия смених малко дизайна на темата, снимката на първата страница е на ETH...Малко разнообразие да има. Така че, няма мърдане, стоиш си тук.

Да вземат майките на медици, приети по AdH, да пишат... Simple Smile Вероятно изчакват по-горни оферти, но знам, че и на Тотони синът, и на mtz дъщерята  имат оферти вече от доста места. Е, системата е махнала по-долните като приоритет, но студентството им, независимо къде, е сигурно Heart

Последна редакция: нд, 06 авг 2023, 21:06 от пенсионирана русалка

# 429
  • На планетата Земя
Благодаря ти, Русалчик, за всичко! Green Heart
Ако щеш ми вярвай, преди около две седмици се загледах в заглавната снимка и си казвам "абе това така прилича на етехато; ама не е, нали е германска темата, сигурно някое друго по-старо уни със сграда подобен тип". Laughing Голяма чест! Значи оставам си тук при вас.

# 430
  • София
Честито, Милето! Много успехи на девойката!

# 431
  • София
Благодаря ти, Русалчик, за всичко! Green Heart
Ако щеш ми вярвай, преди около две седмици се загледах в заглавната снимка и си казвам "абе това така прилича на етехато; ама не е, нали е германска темата, сигурно някое друго по-старо уни със сграда подобен тип". Laughing Голяма чест! Значи оставам си тук при вас.

Ааа, не така, заглавието открай време е "Университети в Германия и други държави с немски език". Но да, най-много се пише/споделя за немските унита. Simple Smile

Скрит текст:
Аз пък да ви почерпя виртуално за здравето на двете ми рожденички  Heart И то не с торти от нета, а с такива, правени във времето от голямата им сестра в отровно червената кухня във ВГ-то..Не разбирам този собственик защо не дава да се пребоядиса в друг цвят. Аз бих изперкала на това червено..

Малко ми е  криво, не са си тук, че даже и там няма да са заедно днес..

Последна редакция: пн, 07 авг 2023, 01:10 от пенсионирана русалка

# 432
  • тук-там
Много здраве и успехи на твоите девойки! Да срещнат и да се свързват с добри и вдъхновяващи хора!
Много ми харесват тортите, особено последната! Каква е?

# 433
  • София
Много здраве и успехи на твоите девойки! Да срещнат и да се свързват с добри и вдъхновяващи хора!
Много ми харесват тортите, особено последната! Каква е?
Според мен чиста проба чийзкейк, но без сладко отгоре, тя не обича..
Маскарпонето в Германия не струва колкото тук Laughing, та се вихри регулярно..

Мерси за пожеланията   Heart

# 434
  • На планетата Земя
Честити да са момичетата ти, Русалке! Да са щастливи, вдъхновени, успешни и обичани!

Хахаха, какво червено наистина! Явно е така да им държи сетивата в кондиция - учене, учене и учене 😆

Общи условия

Активация на акаунт