Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 44 305
  • 741
  •   1
Отговори
# 600
  • тук-там
Коя е фирмата? На ваше място моментално и безапелативно бих поискала акаунта. Той е на сина ви! Ох, не консултанти, а престъпници!

# 601
  • София
Работим с фирма. Консултантката ни каза, че няма регистрация за чуждестранни кандидати. Писах и. Дано скоро отговори, че синът ми е много притеснен.

Liluto, разбирам, че сте притеснени, но.. Какво значи "Писах й, дано скоро отговори"? Телефон за контакт с тази консултантка няма ли? Звъните сутринта до побъркване, длъжна е да  Ви даде данните за вход - потребителско име/мейл/парола, каквото трябва..Как така няма регистрация? Регистрация някъде има за всеки един кандидат, независимо дали специалността му е с национални квоти като медицината,  дали  е като  BWL в ЛМУ с местни квоти или е такава без никакви.  И, честно казано,  доста отдавна би трябвало да сте си я поискали..

# 602
Аз отново да се оплача, че сме написали стотина запитвания за ВГ и само един отрицателен  отговор . Незнам, дали не правим нещо грешно, за да не ни отговаря никой. След седмица и половина тръгват дъщерята и мъжът ми, а ние нямаме квартира. Търсим в Идщайн  и околностите, а също и във Висбаден, но като че ли са се свършили стаите. Сега мисля да разширим търсенето и в Франкфурт, но  да видим. Ще се радвам , ако някой ми подскаже нещо.

# 603
  • Варна
Много, много е трудно. За Франкфурт вижте общежитието Мартин Лутър Кинг . Август месец се кандидатстваше там. Миналата година синът ми писа също  страшно много. Отговор само от 2 места имаше. Получи стая, защото дъщеря ми и зет ми успяха да омаят една баба германка.

# 604
Liluto, ние също кандидатствахме с фирма - Едланта. Те създадоха регистрацията на сина ми, но и те, и ние имахме достъп и следяхме какво се случва.
Вярно, че имахме отговор в спам и това при нас леко изнерви положението, защо синът ми не беше проверил и там.

Та, Русалката е права. И аз бих подлудила консултанта.

# 605
  • където и да е,само да не съм сама
Стискам палци на всички, чакащи и търсещи общежитие.
Аз лично не усетих нищо от тази драма миналата година. Бях изчела всички теми назад, бях питала доста от дамите тук на лично и синтезирано предадох инфото на дъщеря ми. Всичко си направи сама - мейли веднага след като я приеха до където се сети, преса яка. Даже най-накрая можеше да избира между 3 общежития.
Важно според мен също беше, че тя писа срок за настаняване месец преди започването и нямаше претенции за стаята.
Радвам се, че не ползвахме услугите на консултантска фирма, защото справянето с кандидатстването сама, сега й помага много при др. бюрократични спънки.
Напишете наистина няколко сълзливи мейла и то постоянно, а и от опит на мами тук, това и на място действа добре.

П. П. За Аахен е горенаписаното.

# 606
Днес ще звъни и пишем. Нямаме регистрация в LMU. Там кандидатствахме само с документи по пощата. В Берлин синът ми е приет, но това е второто му желание. Там беше онлайн, точно както казвате и вие /имаме си и паролите/. Затова питах има ли някой опит с LMU.

# 607
Здравейте! Тази сутрин от Studierendenwerk получихме оферта за едно от общежитията. Миналата седмица имаше интервю от друго общежитие/по-желано/, резултатът от което ще излезе довечера. Въпросът ми е - ако отговорът от по-желаното общежитие е положителен, дали имаме право на избор, или трябва да приемем първата оферта? Това е част от писмото от Studierendenwerk от тази сутрин : "Sollten Sie den Mietwunsch nicht bis spätestens zum 19.08.2023 bestätigen, gehen wir davon aus, dass Sie kein Interesse an einem Wohnplatz haben und entfernen Ihre Bewerbung(en)."
Благодаря предварително за съветите!

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 11:19 от Slavina_1

# 608
  • München, Deutschland
Slavina, както те разбирам поотделно сте кандидатствали, едното не знае за другото, т.е. можете да си изберете. Аз бих изчакала до довечера преди да отговоря на първото място. Ако ви приемат в по-желаното, да можете да идете там. Щом първото дава три дни срок, няма защо да се притеснявате - без общежитие няма да останете. Simple Smile

# 609
Аз отново да се оплача, че сме написали стотина запитвания за ВГ и само един отрицателен  отговор . Незнам, дали не правим нещо грешно, за да не ни отговаря никой. След седмица и половина тръгват дъщерята и мъжът ми, а ние нямаме квартира. Търсим в Идщайн  и околностите, а също и във Висбаден, но като че ли са се свършили стаите. Сега мисля да разширим търсенето и в Франкфурт, но  да видим. Ще се радвам , ако някой ми подскаже нещо.

Синята лагуна, ние пробваме различни писти по отношение на общежитията и вече имаме пробив. Попаднахме на няколко оферти на хора, които отиват на Еразъм и си освобождават стаите за 5-6 месеца, което си е супер вариант, тъй като: (1). Имаш покрив над главата и продължаваш да си чакаш Studierendenwerk-ето, което най-вероятно ще ти предложи постоянна стая до 5-6 месеца.  (2) Внедряваш се в общността на съответното общежитие и в случай, че ти предложат постоянна стая там, на интервюто имаш много по-големи шансове, тъй като вече те познават.

Ние вече намерихме една такава стая в Аахен, а преди два дни отново предлагаха в Халифакс. Ако има търсещи там, мога да ви пратя инфото.

Иначе и на свободния пазар гледаме. От 2 седмици пишем активно по обяви и едва в понеделник ни отговориха положително по една. Уговорихме оглед на място за другата седмица. Имам чувството, че ако обявата е от частно лице, по-трудно става, тъй като хората се притесняват на кого ще попаднат. По-лесно е, ако обявата е от фирма. Иначе, при всички случаи давате подробна информация: Откъде сте, какво и къде ще учи детето. Вие какви професии имате и че имате стабилни доходи, с които гарантирате плащането на наема, че детето е кротко и скромно (надяваме се Innocent ) и че гарантирате, че няма да им потроши имота..

Успех! Не се отчайвайте, ще стане. И аз малко се бях отчаяла преди десетина дни, но изведнъж се отприщиха нещата.

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 11:37 от Christeli

# 610
Днес ще звъни и пишем. Нямаме регистрация в LMU. Там кандидатствахме само с документи по пощата. В Берлин синът ми е приет, но това е второто му желание. Там беше онлайн, точно както казвате и вие /имаме си и паролите/. Затова питах има ли някой опит с LMU.
Преди две години когато синът ми смени университета, имахме вариант ако не го приемат веднага, да кандидатства в LMU някаква религиозна специалност, за да не загуби правото си на общежитие. И точно така - кандидатстването беше само по документи, без портал. И аз се почудих тогава, но и той ми обясни че всичко се случва по пощата. Тогава беше и пандемия. В края на нкраищата той имаше прием там къдEто искаше и не се стигна до LMU.
Защо не звъните и пишете директно в LMU?

# 611
# 612
Здравейте, има ли следяща темата майка с настоящ студент в KIT?

# 613
Здравейте,

Моят процес към постигане на съвършенство продължава Laughing  Сега съм се метнала да разучавам немския граждански кодекс Grin и имам питане. Знаете ли какъв е законовият срок за прекратяване на договор за наем.
В проекто договора пише "Das Recht zur Kündigung
bestimmt sich nach den gesetzlichen Vorschriften. Eine Kündigung hat schriftlich zu erfolgen."
Няколко параграфа по-долу пък в раздел Kündigung пише "Auf die Kündigung des Mietvertrags finden die Vorschriften der §§ 573 ff BGB Anwendung. Die Kündigung hat in schriftlicher Form zu erfolgen."

Това е текстът на  §§ 573 ff BGB

Bürgerliches Gesetzbuch (BGB)
§ 573 Ordentliche Kündigung des Vermieters
(1) Der Vermieter kann nur kündigen, wenn er ein berechtigtes Interesse an der Beendigung des Mietverhältnisses hat. Die Kündigung zum Zwecke der Mieterhöhung ist ausgeschlossen.
(2) Ein berechtigtes Interesse des Vermieters an der Beendigung des Mietverhältnisses liegt insbesondere vor, wenn
1. der Mieter seine vertraglichen Pflichten schuldhaft nicht unerheblich verletzt hat,
2. der Vermieter die Räume als Wohnung für sich, seine Familienangehörigen oder Angehörige seines Haushalts benötigt oder
3. der Vermieter durch die Fortsetzung des Mietverhältnisses an einer angemessenen wirtschaftlichen Verwertung des Grundstücks gehindert und dadurch erhebliche Nachteile erleiden würde; die Möglichkeit, durch eine anderweitige Vermietung als Wohnraum eine höhere Miete zu erzielen, bleibt außer Betracht; der Vermieter kann sich auch nicht darauf berufen, dass er die Mieträume im Zusammenhang mit einer beabsichtigten oder nach Überlassung an den Mieter erfolgten Begründung von Wohnungseigentum veräußern will.
(3) Die Gründe für ein berechtigtes Interesse des Vermieters sind in dem Kündigungsschreiben anzugeben. Andere Gründe werden nur berücksichtigt, soweit sie nachträglich entstanden sind.
(4) Eine zum Nachteil des Mieters abweichende Vereinbarung ist unwirksam.

Не съм сигурна, че Google translate ми го превежда правилно, но като че ли това се отнася за случаи, в които наемодателят прекратява договора.

Та, някой знае ли каква е практиката при прекратяване от страна на наемателя?

Последна редакция: ср, 16 авг 2023, 18:17 от Christeli

# 614
  • На планетата Земя
Нямам време да вляза да ги видя тези определения, но текстът гласи, че правилата за прекратяване на договор за наем се определят от съответните законови разпоредби ..... и трябва да са в писмена форма.
От цитираното от теб нищо не упоменава, че се касае за прекратяване от страна на наемателя. Може би това касае и двете страни, но като го нямаме целия текст, е трудно да се каже с точност.

Общи условия

Активация на акаунт