Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 053
  • 754
  •   1
Отговори
# 105
Какво имаш предвид с "да не стане по-голяма беля"? И какво те интересува как ще бъдат интерпретирани? Или ще се подпишат под тях, или не. Ако не, то не са единствените търсещи.
Имам предвид - да не сложат белина във фурната и да изгорят цялото покритие със силни препарати. Като отварят филтъра на пералнята да наводнят. Да чистят керамичните котлони с телена четка и да ги надерат. Като перат пердетата да ги скъсат. Да стопят PVC тръби със силни препарати. Ей такива неща. Да измият вътрешните рафтчета на кухнята пароструйката. Някои неща ми се струват абсурдни, ама други по-абсурдни вече ми се случиха и нз какво мога да очаквам.
Tintina, да, това с аспиратора е класика. Никой никога не го е чистил и сменял крушки.
Aisha, това за кастинга е добра идея, само че първо е слаб сезон, второ ако проведа още толкова безмислени и нискоинтелигентни разговори, колкото за последните 24 часа, мисля, че ще ми трябва психолог.
Трябва да предложат брокери на наеми да водят психотестовете. И да си в ред, след толкова тъпи,лъжливи и нагли разговори, ще се бъгнеш яко.

Последна редакция: пт, 16 юни 2023, 22:16 от HappyHeartbeat

# 106
току-виж някоя наемателка е такава чистница Simple Smile

https://www.youtube.com/watch?v=MI26to4Upyk

# 107
  • София
Кастинга не е идея, а наше задължение. Все пак ние рискуваме повече - даваме си имота на някого.
Нито ще се бъгна от срещи и разговори, нито ме притеснява слабия сезон. Ако не мога да преживея 1 -2 месеца без наема - защо изобщо се занимавам?  Доверения, познат брокер е много важен също. Ако го няма - сама бих се занимавала докато не си харесам кандидат.
 А за климатика - като монтираха у нас миналата есен техниците казаха - задължително да се почиства всеки месец. Определих си датата на монтажа и я спазвам. Годишната профилактика също е важна. На квартиранти климатик не слагам - да се оправят с парното и ако искат да си купуват вентилатори.

# 108
  • гр. Варна
Да измият вътрешните рафтчета на кухнята пароструйката.
  Anguished
С пароструйка освен да измият външното тяло на климатик и плочките в банята, то за друго приложение не бих се сетил. Има ли свободен кран, където да бъде свързана?

# 109
Здравейте, каква защита носи на наемодателя плащането на данък за апартамент под наем?
Ако наемателят те завлече с много пари, можеш смело да го съдиш.
Как да ти кажа, има случаи и проблеми, при които е по-добре да си 'на чисто'.  Тогава може да се наложи да ти направят проверка дали си плашал данък, и може да ти сложат глоби, да трябва да платиш накуп незнам колко години. Някой доброжелател може да се появи също, да напише, че взимаш пари, а не плащаш. Дори и недоволен наемател може да реши да си отмъсти. Simple Smile

# 110
Плащането на данък върху наема (доход) ти е задължение, а не гаранция за нещо си. Като задължението ти да спреш с колата пред пешеходна пътека и да пропуснеш пресичащия пешеходец, а не да го прегазиш, защото "да е гледал" къде върви и защото ти си по-голям.

Въпреки че, както е написано,  плащането на данък ти дава гаранция, че няма да те изнудват наемателите.

# 111
Не съм чула да са глобили някого за неплащане на данък за имота.

Не разбрах връзката...не гарантира нищо, за дело доказваш че си с-к с документа си за собственост.

# 112
Ще формулирам въпроса си по друг начин: Какви са последиците за наемодателя, ако не плати данъка. (Знаем, че масово не се плащат.)

# 113
Висят ти.
Старите може и да отпаднат по давност, но до 10г назад си ги дължиш.

Какво искаш да разбереш всъщност, и по тимата за наемите ли е..пак не схващам.

# 114
Последиците са, че ако те хванат по сигнал, че даваш под наем, а не плакаш данъци ще те глобят.

# 115
За данък доход от наем ли ставало въпрос.
Аз го разбрах че за данъка на жилището се пита..така бе формулиран- данък за имота, неясно, въпроса....

# 116
Искам да разбера напр., ако имам проблем с наемател и се стигне до съд, това дали съм плащала или не данък, ще има ли тежест?

Висят ти.
Старите може и да отпаднат по давност, но до 10г назад си ги дължиш.

Какво искаш да разбереш всъщност, и по тимата за наемите ли е..пак не схващам.

# 117
За делото ти с наемателя - едва ли ще има особено значение.
За теб като наемодател и отношенията ти с НАП - със сигурност ще има негативни последици за теб.

Не знам ти какво знаеш (че масово хазяите не плащат данък върху наемите), но сериозните и съвестните хазяи плащат.

# 118
  • в пералнята
Понеже сте на тема данък, имам въпрос. Аз не съм подавала от 2 години декларация, защото нямам ел. Подпис и не съм се прибирала. Сега лятото ще се прибера. Възможно да го направя за 2 години в последствие? Аз всъщност държа да си плащам данъка, но не намерих друга възможност.
Също така, има ли някой представа колко е глобата?

# 119
Благодаря за отговора.
Това, което знам е ограничено до личния ми опит - Когато съм живяла под наем и съм си правила адресна регистрация, наемодателите ми казваха да маркирам, че съм на гости. А по мое мнение хазяите ми са били сериозни и коректни.

За делото ти с наемателя - едва ли ще има особено значение.
За теб като наемодател и отношенията ти с НАП - със сигурност ще има негативни последици за теб.

Не знам ти какво знаеш (че масово хазяите не плащат данък върху наемите), но сериозните и съвестните хазяи плащат.

Общи условия

Активация на акаунт