Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 042
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Много се извинявам за нахалството, но ако е удобно може ли и на мен да пратите инструкцията за подържане на имот. Идеята е брилянтна!

# 91
  • гр. Варна
+ даже част от спалнята от спрял вентилатор в банята и непроветряване, и ми раздуха и вратичките на чисто нов гардероб.
Новите гардероби (нисък/среден клас) са изработени от нискобюджетни плоскости, които са рехави като вафла(16мм) и кантовете не са пвц. В мазата(влажна, няма вентилатор и 3пъти наводнявана) съм сложил стара секция. За 30години нямам раздути вратички/плоскости.

# 92
И аз искам инструкцията.
Ако отдавате имот, който е търсен, защо е необходимо да плащате комисионна на брокерите?  Вземат от наемателя и толкоз. Пак им е много.

# 93
+ даже част от спалнята от спрял вентилатор в банята и непроветряване, и ми раздуха и вратичките на чисто нов гардероб.
Новите гардероби (нисък/среден клас) са изработени от нискобюджетни плоскости, които са рехави като вафла(16мм) и кантовете не са пвц. В мазата(влажна, няма вентилатор и 3пъти наводнявана) съм сложил стара секция. За 30години нямам раздути вратички/плоскости.
Гардеробът беше Como с плъзгащи врати, хич не беше евтин. Но той освен че беше атакуван от влагата в банята, на него бяха закачвани системно мокро халати.

Krasimilo, благодаря, но съм сложила топ обява да излиза най-отгоре в имотния сайт и съм сложила цена с 50 лв над двустайните в района и мисля, че който търси наистина, ще ме намери. Но просто сезонът е слаб, всеки тръгва по вили, морета,села.

# 94
pkol, благодаря ти! Hug....златен си...

Скрит текст:
Аз питах за вкъщи...не за наемателите, но е много добре че вече знам как се прави Simple Smile

# 95
Аз също ще помоля Драго да ми пусне договора, ще ми бъде интересно Simple Smile

# 96
  • Бургас
И в моя договор пише как да се поддържа имотът, но при Драго има повече подробности, ще ги интегрирам.
Ето какво съм писала аз:

12.   Наемателят е длъжен да върне наетия имот след изтичане на наемния срок във вида, в който го е наел, без липси и щети и основно почистен.

Основното почистване включва: измити прозорци, изпрани килими, дамаски и матраци, почистена фурна, стъклокерамичен плот и хладилник, профилактирана съдомиялна машина и пералня, почистен филтър на климатика, основно почистени стени и настилки на санитарните възли, основно почистена твърда настилка в жилището, избърсан прах от повърхности и осветителни тела, основно външни и вътрешни части на шкафове и гардероби.

ІV. Поддръжжка на наетия имот.
Наемателят се задължава да спазва експлоатационните условия, описани в документите на производителите на домакинската техника, както и следните указания за поддръжка на имота, мебелите и техниката:
1.   Почистване филтър на климатика – веднъж на всеки 2 месеца
2.   Профилактиране на съдомиялната машина с препарат – веднъж на 2 месеца
3.   Профилактиране на пералнята с препарат – веднъж на 2 месеца
4.   Почистване на стъклокерамичен плот – след всяко готвене
5.   Основно почистване на фурна – веднъж в месеца
6.   Поправката на повреди, свързани с ежедневното ползване на мебелите и техниката е отговорност на наемателя.
7.   Повредите, причинени виновно от страна на наемателя, са отговорност на наемателя.

# 97
  • гр. Варна
Гардеробът беше Como с плъзгащи врати, хич не беше евтин.
Como не са производител за да имам мнение. Те са посредник, както много други интернет платформи. с един физически магазин. Механизмите за плъзгане (горно/ долно водене) са с различно качество съответно и цена. Може да е вложен хубав(скъп) механизъм, а плоскостите да са нисък клас 16мм, а не 18 и кантирани с не пвс кант. Цената не е определяща за качеството на изделието като цяло.
Скрит текст:
В момента избираме спален комплект за дъщерята на семейни познати. Уж сме се насочили към нещо, от български производител,18мм плоскости, но във Варна нямат физически магазин. Ще намеря тема, във форума, където да питам.

# 98
Като чета някои от изискванията и малко се изненадвам. Какви уреди купувате, че се скапват, ако не се профилактират на 2 месеца? Моята пералня стои непрекъснато отворена, но филтърът се чисти на половин година, а по-често само ако пера якета с космати качулки. Гардеробите ми никога не са се издували - нито в моето жилище, нито докато бяхме под наем, при положение че зимата дрехите бяха вътре в близост до тях. Факт, винаги проветрявам и то по много, ама едва ли е само до това. А уредите и обзавеждането ми са среден клас, преди под наем - нисък и стари. И аз чистя след всяко готвене, ама да ми го пише чак в договора за наем, ми звучи прекалено. Уред е, амортизира се, един бюджетен котлон не е дори и четвърт наем, та чак да се слага в договор кога да се чисти.

# 99
  • Бургас
Всеки е свободен да пише в договорите каквото си иска. Може и нищо да не пише. На който му е прекалено - имоти бол.
Нямам намерение да давам по 2000 лева за климатик на 5 години, щото някой не знае, че климатикът има филтри и те трябва да се чистят.
Вкъщи ги чистим всеки месец, не на 2. И съдомиялната също я чистя поне веднъж в месеца. Котлонът вкъщи е като чисто нов, нищо, че е ползван нон стоп пет години. Не смятам, че е редно да купувам нов котлон след всеки наемател, че и да плащам на майстор да ми го сменя. То така ако разсъждаваме - тук половин наем, там половин наем, и ето ти пет наема. Я да попаднат на управление.бг, че да видят кога и как се чистят котлони, че и други работи.

# 100
  • Варна
"бюджетен котлон"... падам! Само да ти дойде техник в къщи за демонтаж на стар и монтаж на нов котлон е далеч от бюджетно "удоволствие" Отделно време за избор и покупка на нов, транспорт и т.н. И изобщо не коментирам цената на самия уред. Има много скъпи. Но и 5 лева да е котлонът, все тая, пак си длъжен да го пазиш и поддържаш. А не да смяташ с каква част от наема хазяинът ти ще оправя мизериите ти след теб.

# 101
Ми на мен наемът ми е сравнително нисък, а уредите - скъпи. Средно по 500 лв да ти е всяко нещо - вградената фурна, вградените котлони, хладилника, пералнята, гардероба - до тук са само 4-5 наема. Пране на матраци,килими и дивани, нови пердета. Нови протектори за матраците, латекс тук там. И вече стават доста наемите.
Иначе за друго жилище взех 1чка котлон не вграден - той беше 60-70 лв куче марка и ми е все тая колко ще издържи. Ама уредите, които при правилна експлоатация биха издържали 20 години на скъпи марки да ги съсипят, ми не е яко. Въпросът е само ако включа такива клаузи за почистване как ще бъдат интерпретирани и да не стане по-голяма беля накрая. Нали сте виждали онази картинка как тийн слага смартфон в дупка за касетка в колата, понеже не знае за какво служи касетофонът. При мен все така се получава.

# 102
  • Варна
Какво имаш предвид с "да не стане по-голяма беля"? И какво те интересува как ще бъдат интерпретирани? Или ще се подпишат под тях, или не. Ако не, то не са единствените търсещи.

# 103
  • Бургас
Аспираторът е Faber в два от апартаментите.
Няма да казвам как беше оставен от последните наематели - лоясал, клеясал, със счупени крушки. Не се виждаше от лой кое е крушка, кое е копче. Няма изчистване това нещо.
Хубаво, че се сетих, нищо не съм написала за поддръжката на аспираторите, ще добавя.

# 104
  • София
Въпросът е само ако включа такива клаузи за почистване как ще бъдат интерпретирани и да не стане по-голяма беля накрая. Нали сте виждали онази картинка как тийн слага смартфон в дупка за касетка в колата, понеже не знае за какво служи касетофонът. При мен все така се получава.

Ами бъди по-твърда и строга при кастинга. Подбора е важен и първото впечатление също.
Като ми дойдат младички със слушалки или тапи в ушите, като се целуват докато разглеждат стаите - заминават си на момента. Като започнат да изискват много и да се пазарят от началото - ама може ли, ама по-късно. Може и да може, но на друго място. Гейки също не допускам в мой имот. 
Има време, ще дойде човек, ще се разберем. Не на всяка цена е да отдам на първия срещнат.

Общи условия

Активация на акаунт