Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 041
  • 754
  •   1
Отговори
# 75
Това ме подсеща да спомена, че аз като към била наемател, никога не са ми предоставяли раководствата на уредите, което е супер досадно. Там си пише как се ползвват, как се чистят.. трябва да ровиш в нета. Аз давам всички книжки.

# 76
Всяка пералня в книжката с инструкциии има такава точка.
Да, сигурно е близко като начин, ама отворете си инструкциите✌🏼

В смисъл? Аз знам как се отваря и съм го отваряла, въпросът беше че изтича вода по пода и няма какво да се подложи.
Както и да е.

# 77
В смисъл че не е нужно drago да праща инструкция за почистване на пералня да кажем bosch, ако имам beko:-)
Иначе при едно търсене в нета -почистване на филтър на пералня излизат предложения за какво ли не.
Да, ниско долу са филтрите, при мен има канал и това не казус, но да кажем може да се сложи някаква тава, нещо по ниско.

# 78
Не може нито тава, нито нищо при мен.

Оставила към книжката на пералнята и на печката. На пералнята вече е загубена, на печката не знам.

Добре е, че в интернет може да се разпечата по всяко време.

# 79
Аз не искам инструкции как се почиства пералня конкретно, а какво включва почистването на 1 жилище.

Да се оплача - реших да пусна обява като ч.л. и започна тормозът. Първите 100тина обаждания бях любезна, но вече много ми кипна. Не стига, че съм ОК да платя на когото ми доведе клиенти, ами пак само се обаждат да попълват бази данни. Откровено ги мразя тези брокери!
Че и ми се сърдят като почна да им отговарям, че всичко, за което питат, го пише в обявата.

# 80
  • гр. Варна
Не може нито тава, нито нищо при мен.
Разкачате капачето от корпуса на пералнята. Подлагате от тавите за събиране на мазнини. Отвивате филтъра и "нахлузвате" пластмасова бутилка, на която сте отстранили дъното за да отвежда водата в тавата. ПП При моята пералня има маркуче за източване и не се налага гореописаната процедура, но направих снимки как да се справите.
Скрит текст:

# 81
Списъкът не е как се използват уредите и как се чисти пералнята. За тази цел оставям книжките на уредите.

Давам пример какво съм писала:

Открехване на врата на банята и прозорец след къпане и включване на вентилатора минимум Х брой минути.
Вратата на пералнята/чекмеджето да седят открехнати.
Аспираторът се спира минимум 5 мин след приключване на готвенето.
Ламинираният паркет се почиства с влажен парцал/моп и без да се напоява с вода.
Мивките са ми скъпи (Бланко и Шок), съответно там писах подробно какво може и не може да се изсипва и как се поддържат.
Керамичните котлони, че се чистят със скрапер.
Фурната, че се чисти със специален препарат за фурни и подходяща гъба, а не с абразивни препарати и тел.

И т.н., на някого може да е смешно, но подписват и не коментират. Изрично в договора пише, че при мухлясване, надраскване или ръждясване и т.н. носят материална отговорност, защото са били запознати!

На съседка коридорът й е мухлясал след като девойките наели имота се къпели и не отваряли. Дойде инструктирана от "майстора" да ми се кара, че я наводняваме. ММ мига на парцали и не вярва на ушите  си, защото от нас нямам как вода да дойде без да разберем. Слезе от любопитство и й препоръча да пише инструкции на следващите квартиранти.
Ми те обикновено са млади хора и често без всякакви навици и мисъл за последиците от немарливото отношение. Една пък беше мокрила врата на шкафа със сушилника, тя се раздула и после философстваше първо, че кухнята била некачествена, после пък, че и у тях така било... ММ й пожела, сега като се мести в свой имот и е платила чувал пари за обзавеждане, пак така старателно да поддържа...

Последна редакция: пт, 16 юни 2023, 20:10 от drago_2008

# 82
Благодаря, pkol, много хитра идея. Колко е като обем като вода, която изтича? Честно казано предпочитам риска да не я почистват от това да наводнят ламината и съсипят кухненските шкафове, защото това е 100% сигурно, че ще стане, ако опитат.

# 83
  • гр. Варна
HappyHeartbeat, преди да се развие филтъра пералнята се пуска на "изпомпване". Водата, която се изтича през филтъра е не-повече от 500мл.Непочистването на филтъра може да доведе до сериозни проблеми. Боклуци блокират перката на помпата и тя може да "изгори".

# 84
И аз да кажа - не е много водата долу при филтъра.

# 85
Здравейте, каква защита носи на наемодателя плащането на данък за апартамент под наем?

# 86
Здравейте, каква защита носи на наемодателя плащането на данък за апартамент под наем?
Плащането на данък е задължение на наемодателя. Това е ДАНЪК, а не такса, т.е. не получаваш конкретна услуга срещу  него. Подобно е и с данък МПС, който се плаща годишно. Неплащането на данък подлежи на санкции и не е избираемо.

Ако искаш насрещна услуга, то трябва да сключиш застраховка с някоя застр.компания - например за щети или за пропуснат наем.

Иначе с договора за наем, ако се сбъдне някой риск, можеш да си търсиш правата по съдебен път. Колкото повече доказателства имаш - писмен валиден договор, плащания по банков път, толкова по-добре за крайният изход от едно дело.

# 87
Списакът не е как се използват уредите и как се чисти пералнята. За тази цел оставям книжките на уредите.

Давам пример какво съм писала:

Открехване на врата на банята и прозорец след къпане и включване на вентилатора минимум Х брой минути.
Вратата на пералнята/чекмеджето да седят открехнати.
Аспираторът се спира минимум 5 мин след приключване на готвенето.
Ламинираният паркет се почиства с влажен парцал/моп и без да се напоява с вода.
Мивките са ми скъпи (Бланко и Шок), съответно там писах подробно какво може и не може да се изсипва и как се поддържат.
Керамичните котлони, че се чистят със скрапер.
Фурната, че се чисти със специален препарат за фурни и подходяща гъба, а не с абразивни препарати и тел.

И т.н., на някого може да е смешно, но подписват и не коментират. Изрично в договора пише, че при мухлясване, надраскване или ръждясване и т.н. носят материална отговорност, защото са били запознати!

На съседка коридорът й е мухлясал след като девойките наели имота се къпели и не отваряли. Дойде инструктирана от "майстора" да ми се кара, че я наводняваме. ММ мига на парцали и не вярва на ушите  си, защото от нас нямам как вода да дойде без да разберем. Слезе от любопитство и й препоръча да пише инструкции на следващите квартиранти.
Ми те обикновено са млади хора и често без всякакви навици и мисъл за последиците от немарливото отношение. Една пък беше мокрила врата на шкафа със сушилника, тя се раздула и после философстваше първо, че кухнята била некачествена, после пък, че и у тях така било... ММ й пожела, сега като се мести в свой имот и е платила чувал пари за обзавеждане, пак така старателно да поддържа...

Много умна идея е да им давате в писмен вид тези указания и срещу подпис!
После да няма: не знаех, не ми казахте и т.н. А и за по-младите е полезно да научат някои неща.
Невероятно е колко хора почистват ламинирания паркет с обилно намокрен моп и го повреждат - може би  защото не е техен и не им пука, а не толкова от незнание.

Последна редакция: пт, 16 юни 2023, 13:33 от bgladybg

# 88
Drago, сега прочетох списъка. И ми мухлясаха коридора + даже част от спалнята от спрял вентилатор в банята и непроветряване, и ми раздуха и вратичките на чисто нов гардероб.
Така че е много резонен даже.

# 89
Happy, изкушавам се пак да те подкокоросам да си пуснеш сама обявите във ФБ групите.  Ако толкова не ти се занимава, прати ми инфо, ще ти я пусна от моя профил.
Така поне може да преглеждаш и профилите на подалите, както и да си подбереш с кого да продължиш комуникацията.

Общи условия

Активация на акаунт