Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 461
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
Понеже сте на тема данък, имам въпрос. Аз не съм подавала от 2 години декларация, защото нямам ел. Подпис и не съм се прибирала. Сега лятото ще се прибера. Възможно да го направя за 2 години в последствие? Аз всъщност държа да си плащам данъка, но не намерих друга възможност.
Също така, има ли някой представа колко е глобата?
Подават се много отдавна с ПИК от НАП тези декларации и всякакви други.

Подавай от тук нататък, но не и със задна дата. Ще те глобят. Това беше съвет даден ми навремето по друг казус от служителка в НАП.

Имам приятелка, която не е данъкоплатец в БГ и по презумпция, според счетоводителя ѝ там, трябва да декларира в държавата по местоживеене, не се занимава въобще.

# 121
Искам да разбера напр., ако имам проблем с наемател и се стигне до съд, това дали съм плащала или не данък, ще има ли тежест?

Висят ти.
Старите може и да отпаднат по давност, но до 10г назад си ги дължиш.

Какво искаш да разбереш всъщност, и по тимата за наемите ли е..пак не схващам.
Ако не плащаш данък и се стигне до съд, наемателят 100% ще пусне сигнал до НАП, че укриваш приходи, ще ти направят проверка и ще трябва да платиш данъка с лихви и глоби.
И да не водите дело, само да му откажеш за нещо или да имате различие по даден въпрос, пак може да го направи.
Във всяка една група, в която наемател се оплаче от нещо, веднага 100 човека го съветват "пусни сигнал срещу хазаина, иззедникът 100% не плаща данък". Та ти си решаваш дали би поел риска.
Аз пък бях питала обратното, но никой не отговори - каква е бързата процедура при неплащане от наемател, а коректен наемодател.

# 122
Когато съм живяла под наем и съм си правила адресна регистрация, наемодателите ми казваха да маркирам, че съм на гости.
Това в кои години е било? Живяла съм под наем с адресна регистрация дълги години и на различни места, и никога не съм чувала за опция “на гости”

# 123
  • София
В бланката за адр. регистрация има/или имаше/ различни полета за маркиране - по какъв повод ще живееш в имота. Преди 10 - 15 г. регистрирах ММ в мой имот. Служителката  не спря да опява как съм искала да крия данъци и не съм маркирала, че е под наем. Нямало начин аз да живея с подобен тип.  Не ми стана ясно защо не прие, че ще живеем заедно "От обич" - като в сериала. Човека си е съвсем нормален на външен вид и облекло, само малко тъмен. Но и аз не съм от светлите.
Пак по това време регистрирах и 1 квартирантка в мой имот заради детска ясла. Служителката /от друга община/ веднага предложи да пишем, че ще живее при роднини.
Случаи всякакви.
На горното питане за неизряден и неплащащ наемател - викам ключар, сменяме бравата и му изнасям багажа в коридора.
Дано не се налага на никого.

# 124
И мой съсед-сериозен човек с малък и стабилен бизнес от десетилетия, все казва, че наемателите му са му роднини. Laughing И един перничанин като от вицовете, и едни невръстни дечковци - все са му роднини. Той си знае, аз не бих го направила. И няколко мои познати, все пенсионери, които отдават не особено скъпи жилища - всички си декларират данъците и си ги плащат.

За потребителката от чужбина - като се прибереш в България, иди до местния ти офис на НАП и си извади ПИК. Става на момента и е безплатно. С ПИК на НАП си попълваш онлайн декларациите и онлайн можеш да платиш пак през сайта им с карта и без такса. Има и други държавни сайтове, в които можеш да се идентифицираш с ПИК на НАП. Можеш да виждаш всички задължения към бюджета, включително и местните данъци (данък сгради и такса смет).

И в допълнение - ако имаш половин ден свободен, иди и до НОИ, извади си и ПИК на НОИ. С него можеш да комуникираш електронно с НОИ. Има справки на НОИ, които можеш да правиш с ПИК на НАП, но не всички - например разпореждане за пенсия не можеш да видиш с ПИК на НАП, трябва да е на НОИ. Може да ти е полезен този ПИК на НОИ в даден момент, човек никога не знае предварително. Доколкото съм чувала, в НОИ организацията не е толкова стегната като в НАП и се чака (малко) повече на опашка.

# 125
Преди няколко месеца правих регистрация в районното кметство, нямаше никакви въпроси в тази посока.
Иначе лично за мен - криенето на данъка не си заслужава риска.

# 126
И на мен мн ми допадна идеята за инструкцията за подържане на имот. Ще ми изпратите ли копие, блг!

# 127

На горното питане за неизряден и неплащащ наемател - викам ключар, сменяме бравата и му изнасям багажа в коридора.

Не е ли незаконно?  Мисля, че може да ви осъди

# 128
  • София
Незаконно е. Води се самоуправство.

# 129
Трябва да му сложиш нещата в склад и да плащаш за този склад.
Ще те осъди, ако има пари. Обикновено нямат пари тези, които са.боклуци

# 130
Не и ако в договора е упоменато напр:

При забавяне от страна на НАЕМАТЕЛЯ с повече от 10 дни на плащане на наем, ток или вода, НАЕМОДАТЕЛЯ има право да прекрати договора едностранно и да влезе във владение на имота и да задържи депозита.

Незаконно е. Води се самоуправство.

# 131
  • Бургас
Това е от моя договор:

9. При закъснение за заплащане на месечен наем и сметки за предходен период над 5 дни по вина на наемателя договорът се счита за предсрочно прекратен и наемателят трябва да освободи имота.
   А. В тези случаи наемателят се съгласява наемодателят да смени патрона на вратата, да спре тока към жилището и да освободи имота от вещите на наемателя.
   Б. В случаите по т.А вещите на наемателя се предават за съхранение на склад за сметка на наемателя.

# 132
  • София
А много ли е законно да си живурка безплатно някакъв измекяр?
Вписано е в договора, подписал се е, да го спазва.
Свободен е да ме съди за липса на наполеоните  на баба си, не ми пука.

# 133
Каквото и да пишете, си остава самоуправство. Коментирали сме го и тук неотдавна.

# 134
Самоуправството е едно от престъпленията в наказателния кодекс. Взе едно да се договорим писмено, че ако ви убия няма да се води убийство и после това да не се преследва като престъпление, защото сте се съгласили. Има си законни начини за разрешаване на тези конфликти. Колко са ефективни и в полза на наемодател или наемател е друг въпрос..

Общи условия

Активация на акаунт