Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 193
  • 754
  •   1
Отговори
# 330
  • гр. Варна
Колко "коректно" ви звучи на 1-во число да си получиш наема и на 5-то да съобщиш по телефон, че до 15-то число да се изнесат наемателите, понеже майстор се освободил и щяло да се правят основни ремонти в имота? Наемателите са работещи аспиранти, прибрали се по родните си места. За софийска квартира иде реч. За 10 дни трябва да се върнат в София и да си изнесат багажите! Демоните започват да бушуват в мен. Всичко законово ще им се "случи", а има какво.
(Почти две години са  в тази квартира. Договорът от срочен е минал в безсрочен и ясно е написано-едномесечно предизвестие.)

# 331
  • Бургас
Еми не е коректно отникъде! По договор нали предизвестието е един месец и от двете страни? Значи трябва наемодателят да плати неустойка. Или да говорите с него да изчака месец, както е по договор. Кажете му, че по договора предизвестието е един месец и няма как да се оправите по-рано.

# 332
Не знам дали го давиш късмета, но определено имаш страхотен късмет що се касае до недвижими имоти Wink откакто списваме в темите това съм забелязала, пожелавам да е все така, и да продължаваш да списваш и споделяш опит

Меи Мей За Варна за почистване на апартамент един път ползвах Чист свят като фирма, защото беше сериозно почистване. Иначе обикновенно "крада" от някоя приятелка жената която и чисти в къщата.

# 333
Отговорете, че ще си ползвате единия месец, а ако не е съгласен, предложете компенсация, която да ви внесе сега, за преждевременното гонене от квартирата.

# 334
Крайно неприятна ситуация - и за наемателите, и за наемодателя. Повечето пишещи знаят какво е координация с майстор/и.
Но пък щом наемодателят не е спазил предизвестието - да си плати неустойката. Така и обяснете - или плаща неустойка, или няма да се изнесат преди изтичането на 1 месец за предизвестие и ще си изпусне майстор/ите.

# 335
Не може да иска в такъв кратък срок, от днес за вчера както се казва, да се освободи. Те са предплатили и имат право да стоят до края на месеца предполагам. Нека изчака едномесечното предизвестие да изтече...

# 336
  • гр. Варна
За мен това "предизвестие" по телефон не е предизвестие. Защо на 1-во число като получваш сума в брой(очи в очи) не връчи писмено предизвестие? Защо като мишок(хазаин) изчаква хората да си отидат в отпуск по родните места и звъни по телефони? Има e-mail, който е вписан в договора за тези цели. В квартирата имат ценни вещи(не пари) като лаптоп над 3 000лв, монитор и т.н. На 1-ви следващия месец да отиват, давайки пореден наем и да се чудят за какво напускане иде реч.Тогава да им връчва предизвестие. (да отидат +още двама техни колеги предложих)

# 337
Вероятно майсторът се е обадил на 4 или 5 юли. Иначе не е коректно и не мисля, че наемодателят е в силна позиция в този случай.

# 338
И аз смятам, че не е прищявка на наемодателя, това от опит с майстори го казвам.  Дори да е прищявка или просто претекст, за да изгони наемателите, трябва да си понесе финансовите последствия при всички положения.
Наистина ситуацията е неприятна.

# 339
Pkol, редно е хазаинът да ги обезщети с 20 дни от наема (за само 10 дни предизвестие вместо 30) или пълен наем за 1 месец, в зависимост от това какво пише в договора.
Устно предизвестие също се счита за предизвестие според мен, просто е по-трудно доказуемо.
И според мен майсторът е звъннал на 4-5ти юли, че ще се освободи, а като нищо и на 15ти изобщо да не дойде, то в тая професия не са много сериозните.

# 340
Не разбрах какъв е този ремонт? Събудил се днес хазаинът и йок..решил ремонт да прави...мнееее...знаел е отдавна, но не е казал на хората.

Щях да кажа че сме в Турция на почивка, запазена още зимата. Да ни изчака.

# 341
  • Варна
Тъкмо и аз това щях да кажа. Определено този ремонт е бил планиран отпреди! Не е звъннал майсторът от скука и случайно да е споделил, че е свободен. Бил е търсен и помолен да се обади при първа възможност. А както знаем - за майстор често се чака с месеци. Тоест желанието на хазяинът за ремонт е от поне няколко месеца. Изключително некоректно, няма нужда от коментар.
Но това е типичен риск от живота под наем. Не само наемателите могат да бъдат некоректни. Сега горките хора, дори и да получат неустойка, това никак няма да им помогне да си намерят нова квартира и да се пренесат за седмица.

# 342
Не е коректно, но не знаем каква е причината за основния ремонт. Може да е основателна, като например терасата да застрашава минаващи пешеходци отдолу (личен пример със СС) или някоя друга уважителна причина.
В зависимост от обема на информацията, симпатиите клонят към едната или другата страна, но истината е, че това са договорни отношения по безсрочен договор и много по-често се случва наемателят да е този с по-късото предизвестие, а дори и понякога с липсващо такова. За щастие, до момента не ми се е случвало.

# 343
Е причината какво ни интересува? Въпросът е сливи ли е имал в устата да каже?? Преди месец, преди 6 да каже така и така мисля ремонт да правя в един момент, да го имате предвид....нещо от сорта.
Няма как да му симпатизирам на тоя.
Ясно е, че е знаел че ще ги гони това лято, но не е казал за да не загуби последните наеми.
Искал е да му плащат до деня на ремонта, да няма празно
Сметкаджия е тоя пълен за мен, но от тия гадните сметкаджии...

Чудя ви се на някои как го оправдавате.

# 344
Ами то за голяма част от ремонтите, неотложните, не е нужно да се изнасят наемателите чак. Просто осигуряват достъп на майстора до терасата/банята или каквото там се ремонтира.

Общи условия

Активация на акаунт