Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 192
  • 754
  •   1
Отговори
# 345
Ами то за голяма част от ремонтите, неотложните, не е нужно да се изнасят наемателите чак. Просто осигуряват достъп на майстора до терасата/банята или каквото там се ремонтира.

Ти би ли пуснала майстори ако имаш вещи за 10 хил.лв?

Достъп се осигурява ако ти е казано и е обсъдено и си се съгласил. Тук не е казано...а е поставен ултиматум.

# 346
В мое присъствие бих пуснала.

Иначе и ти си го написала - ако има неотложен ремонт може да се разбереш с наемателите за достъп, а не ги караш да се изнасят от днес да утре.

# 347
Цял ден, че и 10 дена..да стоиш и да ги вардиш...едва ли.

# 348
Е тук всеки си решава. Ако му по-удобно на търси нова квартира няма лошо.

# 349
Ама тях ги гонят..не искат достъп. Аз така разбрах..

# 350
Да, но HappyHeartbeat каза, че ако била основателна причината за ремонта, би оправдала наемадателя за изгонването. Аз казах, че според мен в много рядки случаи при ремонт е необходимо да се гонят хората. Хазяина вместо да ги гони, може да се разбере с тях за някакъв вариант да се направи в тяхно присъствие. Ако те сами решат да си тръгнат е съвсем отделен въпрос. Така че не бих оправдавала хазяина в този случай.

# 351
Колко от вас са били уведомени от наемателят месеци по-рано за намерението му да напусне еди-кога си?
Всяка от страните дължи уговореното предизвестие и до там. Мен са ме уведомявали винаги в първия-втория ден, че напускат до края на месеца. Едните бяха съквартиранти и разбрах в деня на освобождаването, че от 2 месеца живеят в чужбина и само 1та сквартирантка е била там последните месеци. Не съм им сърдита, че не са ми дали отчет месеци предварително.
Вече 2 пъти писах, че хазаинът дължи уговорената неустойка за неспазеното предизвестие. Какво повече да се нищи?

# 352
  • гр. Варна
Вече 2 пъти писах, че хазаинът дължи уговорената неустойка за неспазеното предизвестие. Какво повече да се нищи?
Предизвестието трябва да е един месец(договор). Плащанията са месечни, а не дневни за да "смятаме" 20-25 дни неустойки. В хотел са дневни плащания, за да се преизчисляват на ден. Предизвестието е за следващ месец. Не може  на 5-ти, 10-ти ден, по среда на месеца да "броиш" един месец.
Няма неотложни ремонти. Хората са затворили водопроводни кранове, отвъртели са главния бушон на таблото. Заснели са показанията на водомер и електромер. Багажа ще си стои в имота, докогато е платен.Предизвестието може да е изпълнимо за напускане от 1-ви септември.
(на мен ми "просветляват"нещата. отдаден е от единия наследник. другия не се знае дали знае, но се прибира в бг. селска тарикатка е хазайката)

# 353
"Предизвестието трябва да е един месец(договор). Плащанията са месечни, а не дневни за да "смятаме" 20-25 дни неустойки. В хотел са дневни плащания, за да се преизчисляват на ден. Предизвестието е за следващ месец. Не може  на 5-ти, 10-ти ден, по среда на месеца да "броиш" един месец."

Тия твоите наематели по-специални от мобилните оператори ще дойдат. Дори там при безсрочен договор имаш 30-дневно предизвестие и не те карат да следиш определена дата. Ми ако наемодателят писмено им заяви на 2ри август, че иска да напуснат, понеже не е първо число, за 1ви октомври ли трябва да се счита?
По твоята логика всички досега, които са ме уведомили на 1во или 2ро число, че напускат до края на месеца, са в нарушение и е трябвало да им удържа депозита, което не мисля, че е ОК. Да не говорим, че никой не го е правил писмено. Т.е. трябвало е да се възползвам от техния пропуск и доверие и да ги "глобя" накрая на месеца, така ли?
Не разбирам защо толкова се натискат твоите хора да останат и да платят още един наем, при положението, което си описала. Още повече, че не са проверили собствеността и че договорът им е само с единия собственик, ами ако другият дойде на 15ти с куфарите и иска да им стане съквартирант?
Бих се изнесла, след като хазаинът ми върне надплатената сума и депозита и забравям.

# 354
Писала съм за случай при нас - наложи се да дадем предизвестие за напускане на наематели, поради форсмажорна медицинска причина. Обяснихме каква е причината. Обяснихме и че, ако напуснат по-рано, ще върнем надплатената част от наема.

И познайте дали имаше ефект - седяха си до 3-5 дни преди изтичане на предизвестието (1 месец) да си се кефят на теферич на балкона на сладки приказки, вместо да търсят нова квартира. И изведнъж го удариха на молба - ама недейте така, много ни харесва, можем дори в 1 стая да живеем, аман-заман. Защото бяха решили, че за 1-2-3 дни и ще намерят друга квартира, при сходни условия като съотношение качество-цена. Ами явно не успяха. И сутринта в деня след изтичането на предизвестието ми заявиха, че нямало да могат да върнат ключа този ден, щото едно приятелче, дето щял да им пренесе оставащия багаж с колата, бил зает. Та утре щели да се изнесат. Е, обясних им, че имат 2 часа да си извикат когото искат или такси, не ме интересува, но да връщат ключа до 2 чАса.

Та така с коректността. И човещината. Да, имаха право по договор да стоят цял един месец за срока на предизвестието. Юридически бяха прави, от човешка гледна точка - не.

Няма какво да се направи в подобни случаи, освен да се разчита на финансова компенсация, за неспазено предизвестие. Не е приятно, за ощетената страна, която и да е тя. Рисковете на живото предаване, както се казваше.

# 355
Не може с куфарите да влезе собственика. Нищо че е собственик. Има ли действащ договор, правото е на страната на наемателят! Коментирали сме го. По ЗЗД дори при продажба, договорът си продължава да действа...да не вадя членовете пак, вадили сме ги.
Та...договор има. Собственикът с куфара може на хотел Grinning

# 356
  • София
Май договора е само с единия съсобственик.
А ако другия не знае, че имота е зает и иска да поживее там като се върне от чужбина? Какво става в подобен случай?

# 357
Нищо. Договор има, изпълнява се.

# 358
Teta75, това е ако съсобственикът, с който е сключен договорът има повече от 50%.
В случая от линка долу 2ма братя имат по 1/2 от имота и ако случаят е такъв, може да направи доста тегава ситуацията:

"Братята Александър и Петър притежават по наследство недвижим имот като всеки един от тях има по 1/2 идеална част от същия. Александър сключил договор за наем по отношение на имота и започнал сам да събира наемната цена, без да плаща припадащата се част на брат си.
...
Какви са правата на съсобственика?
Петър има право на обезщетение за това, че съсобственият му имот се отдава под наем, а той не получава никаква наемна цена. Проблемът възниква във връзка с това от кого Петър може да търси обезщетение – от брат си, който е сключил договора за наем и който получава пълната наемна цена за имота и не плаща припадащата се част от същата на Петър или направо от наемателя.

Отговорът на така поставеният въпрос зависи от това каква идеална част от имота притежава съсобственикът който не получава наем – в случая Петър. Ако този съсобственик притежава половината и повече от имота, то сключеният договор за наем, без неговото участие, не може да му се противопостави. В случая Петър притежава 1/2 идеална част от имота и сключеният договор за наем между брат му Александър и наемателя не може да му се противопостави. За Петър е все едно, че този договор не съществува. Това е така, тъй като действия по управление на общата вещ се извършват със съгласието на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ. "
Източник: https://irinakonstantinova.com/2018/11/prava-na-sasobstvenik-naem-cena

# 359
  • Варна
Колко от вас са били уведомени от наемателят месеци по-рано за намерението му да напусне еди-кога си?
...
При наемането на втората ми квартира, преди 12 години, бяхме уведомени още на огледа, че апартаментът е обявен за продажба и затова е с такъв нисък наем. Считам го за коректно. Изкарахме половин година там и се изпокарахме със съквартирантите. Като казахме, че освобождаваме, хазяите пък тъкмо казаха, че са го продали (на някакви руснаци, които са го гледали преди ние да го наемем) и се получи чудесно и за двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт