За четенето - 2

 • 19 601
 • 377
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 137Тема за всякакви разговори, посветени на четенето.


Тук споделите впечатленията си от конкретна книга, която четете в момента. Или да се включите в литературния клуб на форума.

# 1
 • София
 • Мнения: 22 943
Благодаря за темата!
Почти преполовихме годината. Тези, които имат таргет в ГР как се движите, аз съм на 47%, по план съм, така да се каже. Grinning

# 2
 • Мнения: 10 686
И за благодаря!
Относно таргета тази година съм катастрофа -  изоставам с 6 книги Simple Smile
Нямам време да чета, дори вече десетина дни не съм прочела и страница ...

По въпроса на Тони от миналата тем - Не, не дочитам всяка започната книга. Дори не разбирам хората, които завършват книгите на всяка цена, дори да не им харесват.

# 3
 • София
 • Мнения: 22 943
Аз почнах да напредвам с книгите, защото чета на работа като няма работа. Grinning Иначе в нас нямам никакво време. Сега за почивката съм приготвила 8 книги, пък да видим колко ще успея да прочета. Grinning

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 11:01 от sea.sea

# 4
 • Мнения: 3 342
Аз все по-смело зарязвам недочетени книги. Не че и преди не го правех, когато станеше очевидно, че книгата не е за мен, но вече съм още по-критична. Случва се да съм стигнала до средата и в този момент да установя, че книгата не ми носи удоволствие. Допреди две-три години, заради вложеното време, сигурно щях да я довърша, сега изобщо не се мъча.
Още повече, че чета най-често книги от библиотеката и не изпитвам никакво чувство на вина, че съм похарчила пари за четивото.
Не че не купувам книги - купувам, но много избирателно и не ми се случва да сбъркам, поне не през последните години.

# 5
 • Мнения: 10 150
По темата дали дочитаме всички книги - от известен период насам вече ценя повече времето си и книги, които ме разочароват с нещо не дочитам. Прехвърлям ги диагонално, ако все пак историята ми е интересна или търся в интернет резюме на сюжета, или изобщо ги зарязвам. Има толкова много хубави книги, няма как да бъдат прочетени всички, за да губя време с такива, които не ми допадат и да ги прочитам само затова, че съм започнала да ги чета.

# 6
 • София
 • Мнения: 22 943
Аз все още не зарязвам, въпреки че някои едвам ги изтрайвам, интересно дали ще се променя с времето. Grinning

# 7
 • София
 • Мнения: 1 460
Рядко оставям книга недочетена, но ако не е моята чета по диагонал.

В ГР съм на 40% и още имам време да наваксам, за да си изпълня предизвикателството. Досега винаги съм си поставяла високи цели за времето, с което разполагаме за четене и никога не съм била на 100%.

# 8
 • Мнения: 6 148
Винаги си поставям реалистични цели и ако ги надскоча добре, но сега точно и аз изоставам малко.
За дочитането на книгите - вече все по-лесно се отказвам.

# 9
 • Мнения: 1 577
Зарязвам книгата недочетена, ако още в началото установя, че не ми харесва стилът на автора и ще ме дразни през цялото време. Или ако се отвратя от прекалено грубиянската употреба на езика и желанието на автора да скандализира. Стигна ли до средата обаче, ще стигна и до края, дори книгата да се окаже нищо особено. То и няма как, когато човек чете много, каквито сме всички в темата, да чете само книги, на които би дал 5 звезди.
Цели не си поставям, нямам нужда от мотивация, чета за удоволствие.

# 10
 • Мнения: 1 726
Включвам се и аз в темата, да споделя, че не дочитам книга, която не ми хареса до към 50 страница (макс)! Толкова много книги ме чакат да ги изчета, а аз да си губя времето да чета такива, които не ми харесват...НЕ! Забелязвам обаче, че напоследък доста книги не ги помня, което ще рече, че не са ми били и много интересни, но все пак съм ги дочела! Така се случи с Absolvo Te на Бърдаров, прочетох я за 2 дни, а след 2 седмици като ме пита проятелка книгоман, дали ми е харесала казах "Да" и се опитах да си спомня за какво ставаше въпрос и блокирах! Прочетох анотацията и веднага ми проблесна, но първосигнално не можах да си спомня нищо от сюжета, а съм останала с добро впечатление като цяло Rolling Eyes
Цели в ГР не си поставям, защото няма и да ги изпълня, рядко остава време за четене, за съжаление Sad

# 11
 • Мнения: 1 466
Рядко зарязвам книга. Все се надявам, че ще изкочи нещо, което да ми хареса... или поне дочитам на вентилатор.

В ГР съм on track, 50 книги съм задала, 23 съм прочела.
Нямам време обаче напоследък, надявах се тази седмица като съм отпуска, но уви... Зациклила съм на около 100 страници на "Евангелие на отровното дърво", която е истинско богатство... Но каквото такова. 🤷‍♀️

# 12
 • Мнения: 10 150
Напоследък предпочитам вече да селектирам книгите, които чета като прочета откъс от тази, която ме е заинтригувала - така придобивам представа за стила на писане и/или превода. За някои книги, обаче, откъси не се намират в интернет, в книжарница няма как да се зачетеш толкова, че да се ориентираш и невинаги това като подход е приложимо. Освен това имам и лошия (за мен) опит с една българска книга, която до към 150-та страница ми харесваше, но след това ми стана прекалена в стилово отношение, а като резюмирах сюжета - беше изключително слаба. Има и обратния случай- книга, в която след 150-та страница се разгръщаше историята и ако началото е било мудно и леко скучно, след това не можех да я оставя, докато не я изчета докрай. Попадала съм и на книги, които в оригинал са били много добри, но преводът - доста зле. Затова покупките на книги селектирам по-внимателно и гледам, когато е възможно да придобия по-пълна представа преди да добавя първоначално харесана книга към вече попрепълнената ми библиотека.
Трябва да отбележа също, че и темите тук са ми били доста полезни, както и помощта, която получих от момичета във форума с една друга българска книга, към която бях проявила интерес и която - след като видях няколко странички разбрах, че не искам да чета.

Последна редакция: сб, 10 юни 2023, 10:32 от fenyx

# 13
 • Mediterraneo
 • Мнения: 38 253
Тези, които имат таргет в ГР как се движите, аз съм на 47%, по план съм, така да се каже. Grinning

На 60% съм, но аз много книги слушам напоследък.

Аз все по-смело зарязвам недочетени книги. Не че и преди не го правех, когато станеше очевидно, че книгата не е за мен, но вече съм още по-критична. Случва се да съм стигнала до средата и в този момент да установя, че книгата не ми носи удоволствие. Допреди две-три години, заради вложеното време, сигурно щях да я довърша, сега изобщо не се мъча.

Това е и мое лично постижение през последната година. Преди просто не успявах да зарежа книга, вече след първите 20- 50 страници не ме ли е грабнала, слагам единичката и заминава при недочетените.

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 13 468
Благодаря за темата!
Рядко зарязвам книга, не мога все още да се преборя да го правя с лека ръка.
Пълна катастрофа ми е четенето тази година. От март не съм чела 😞

Общи условия

Активация на акаунт