За четенето - 2

• 47 767
  • 776
  •   1
Отговори
# 255
  • София

В момента си търся активен офлайн литературен клуб, където да се присламча.

Ако намериш, кажи, че и аз да се присламча Simple Smile
И, да, надничам из метрото Simple Smile И в моите книги надничат Wink

# 256
  • София
Ами освен да си основем ние офлайн клуб като няма. Simple Smile

# 257
Ех, Аня, как са те измели, а тъкмо тръгнах да отговарям, че се разпознах.
Аз съм абсолютно книжно прасе в транспорта. Чета всичко, което видя - от вестник Шок до чуждоезични self destruction книги, които наричам самоусъвършенстващите.
На почивка ги следя изкъсо на плажа кой какво чете и колко. Обикновено не са ми интересни, все са от типа "годишната ми книга" и за 10 дни прочитат по 10 страници. Много рядко се вижда някой сериозно четящ.

# 258
Не пътувам в градски транспорт особено, но в парка виждам често хора да четат, както и по заведения.
На плаж, както писах, винаги наблюдавам кой какво чете. Аз понякога си чета и разни списания, не винаги чета книги.

А за джунджуриите, винаги влизат в употреба, дори и да мисля, че няма да ги ползвам. Има моменти - подарявам на сестра ми, ако нещо много ѝ хареса. В предстоящата на Чарли ще има керамична арома лампа, със свещ, кибрит и блокчета - не че си нямам, но и тези ще ползвам, балсама за устни също, вафлата също. Намирам им приложения, особено на хранителните. 😂 Наясно съм, че не е за всеки и най-вероятно и аз ще им се наситя на кутиите в един момент.
В предходен месец - книгата беше “Шепотът на пчелите”, която е 29 лв корична цена, а кутията е 35 заедно с дървена лъжица за мед и буркан мед. Книгите ми харесват и така.
Напоследък няма кой знае какви намаления на книги, особено в моя град имаме само един Хеликон, отскоро Ориндж и книги поръчвам от сайтовете на издателствата, където плащам и доставка (намаленията не са по 40% обикновено) и затова не ми е такава разликата в цената с кутия. Преди години в Озон правиха хубави намаления или в Сиела.

Пак стана дълго, извинете за многословието.

Искам да ви питам, издателството, което е на Журнал например защо имат такива ниски цени на книгите на база останалите издателства? Винаги ми е било чудно, може би издават стари книги най-вероятно.

# 259
Имам една тяхна книга, "Бар Дивата роза" или нещо подобно май беше. Хартията е доста ниско качество и шрифтът е изключително дребен. Отделно книгите са главно преиздания. Като цяло грам не ме грабват заглавията и не се изкушавам да си взема.
За книжните кутии - пробвала съм няколко пъти чуждестранни, но не съм очарована. Не съм в България и няма как да си поръчам такава, защото доставката сигурно ще излезе майка си и баща си, но ще се радвам, ако мога да видя какво представят минали кутии.

# 260
Аз взимам от една година някъде от тези на Журнал. Последните издания са си супер нормални. Чела съм цяла поредица на Лиса Гарднър. Може би си права, че са преиздания и стари издания. Като качество не намирам разлика честно казано, освен наистина в големината на шрифта.

Чужбинските кутии и аз ги следя, никога не съм поръчвала от тях, заради доставката.
Старите кутии ги има в инстаграма на Чарли, а тези на Даян във фейсбука ѝ.

# 261
По повод промоцията на Сиела и ровейки из сайта за техни книги и умувайки дали да пусна поръчка, видях предстоящото заглавие на Надя Хашими,корицата ме грабна но българското издание ще е с друга. Та въпроса ми е с коя книга да се запозна с авторката - "Когато луната снизхожда " или " Перлата, която се освободи от черупката си" ?

Последна редакция: вт, 05 мар 2024, 21:53 от CoCoMilk

# 262
В съседната тема съфорумка споделя статия за пролетния панаир на книгата, който тази година ще е 10, а не 5 дни и коментари на различни издатели. Направи ми впечатление едно изказване от собственичката на "Ера", че непрекъснатото продаване на книги с отстъпки влияе зле и на читателите, затова искам да ви питам при вас така ли е? Зле ли ви влияе и ако да, споделете защо 😀 За себе си не съм усетила друго негативно влияние от промоциите на книги, освен че си купувам и книги, които иначе не бих.

# 263
Точно това е единственото неприятно влияние- при натрупани още непрочетени книги се изкушаваме с нови попълнения, защото може да се вземат на по-поносими цени.
Видях статията на Площад Славейков, както и недоволство, че ще е десет дни панаира - заради придобиването на търговски характер, а не събитие, което да се свързва именно с книжовността.

# 264
Аз съм съгласна със съображението, че хората отиват за ден или два, не ходят през всичките дни, поне за мене е точно така и в този смисъл удължаването само ще затормози издателствата, от друга страна може пък повече хора да успеят да посетят панаира и да има и повече продажби, ще е интересно после да се проследи.

# 265
Специално на ера много зле ми повлия една промоция на книги, намалени на 50%. Купих толкова много и коя от коя по-тъпи се оказаха. 😂
Ако не беше тази уловка, нямаше и една да купя.
Така че вместо да мрънкат, да бъдат благодарни, че някой въобще им се хваща на въдицата.

# 266
За повечето издателства, да не кажа всичките, това си е търговия. Да не говорим и че масово се издава плява в името на бързата печалбата. Редактирането и коригирането се считат за ненужни разходи, и цялостното качество на книгите е занижено до минимум. Така че влияе зле не дългият панаир на книгата, а това, че някои книги и на промоция не си заслужава да ги вземеш, и хората, които продават там, в повечето случаи си нямат и идея, какво продават. Не дай си боже да ги попиташ нещо. Става едно такова неудобно и за двете страни.

Нямам проблем с купуването на книги, които могат да стоят и години в библиотеката ми преди аз или някой друг от моето семейство да е прочел. Библиофил съм и понякога обичам да купя книга, защото просто искам да я имам, и има голяма вероятност никога да не я прочета. Това въобще не ме притеснява.

За книгите, които не сме прочели, ето един много хубав цитат от Умберто Еко от книгата "Това не е краят на книгите". Припоръчвам я.

Скрит текст:
Мога да дам много различни отговори на човек, който идва у дома, вижда библиотеката ми и не се сеща да ме попита нищо по-оригинално от това: „Ама всичките ли сте ги прочели?“ Един мой приятел в подобни случаи отговаря: „И не само тях, господине! Не само тях“.
Що се отнася до мен, аз имам два отговора. Първият е: „Не. Това са само книгите, които трябва да прочета следващата седмица. Онези, които вече съм прочел, са в университета“. А другият е: „Нито една от тези книги не съм чел. Иначе щях ли да ги държа още тук?“ Разбира се, запасил съм се и с други, по-еднозначни отговори, с които мога да унижа още повече събеседника си или да го вкарам в тежка депресия. Истината е, че в домовете си имаме десетки, стотици, ако не и хиляди книги (ако библиотеката ни е импозантна), които не сме прочели. Но в някой близък или далечен ден ще вземем тези книги в ръка и ще си дадем сметка, че всъщност вече ги познаваме.
Нима? Как така познаваме книги, които не сме прочели ли? Първото обяснение е окултистко, което не подкрепям: от книгите към вас текат флуиди. А второто е, че не е вярно, че в продължение на години не сме отваряли тази или онази книга. Много пъти сме я премествали дори само за да я попрелистим, но не си спомняме. Има и трети отговор: през годините сме прочели купища книги, в които са споменати или цитирани части от въпросните книги, и те са ни станали познати. Така че има много начини да научим нещо за книгите, които не сме чели. За щастие. Иначе как щяхме да намерим време да препрочитаме по четири пъти една и съща книга?

# 267
Вярно е, че има какво да се иска от качеството.
Затова напоследък се опитвам по-внимателно да избирам, за някои книги - особено текущо нашумели търся допълнителна информация, освен възторжените отгласи.
Скрит текст:
Така например се отказах да взема -  търсех за подарък Анна О, защото според някои читатели действието се развива бавно, а като потърсих малко повече информация за сюжета и развръзката ми се строи, че няма да е най-добрия избор в случая. Тук не става въпрос за впечатления от редактор/коректор, но имам някои книги, в които има определени пропуски. Имам и някои с лош печат на шрифта- с липсващо почти между редовете разстояние, което не е удобно за четене. Затова все повече предпочитам и електронните книги, но има книги, които искам да имам в библиотеката си на хартия - като “Махалото на Фуко” напр. Титан е Еко.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 17:20 от fenyx

# 268
Ох, една позната ми вика защо са ми толкова книги.
Да чета..
Да, бе, да четеш! - беше великият отговор.

# 269
  • София
Кажи й - "Да си ги снимам за бг-мама или инстаграм" Simple Smile
Аня, надявам се да продължиш да пишеш мнения за книги в другата тема, дори и за тези на Ера.
И на мен намаленията ми действат негативно единствено на портфейла. Дала съм си лека почивка в купуването, за да попрочета натрупаните. И пак не устоях и си купих последните на Джоан Харис и  Елизабет Страут, докато стигна до тях вероятно ще се появят в електронен вариант.

Общи условия

Активация на акаунт