НАБОР 2004 - новите пътища

• 57 814
  • 774
  •   1
Отговори
# 540
totony , това с медиите ни е известно. Не е единствения проблем,който се неглижира и никой не смее да го повдигне . Говорим това ,което са ни наредили и си пазим стола. Масово явление в днешно време.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 09:48 от Didia

# 541
  • София
Аз съм най-изненадана точно от порязването на точки от есето, Шарлот! И точно от този довод, че не са разбрали темата!
Повечето деца са писали за "мрежата" в много аспекти, което за мен показва колко космополитни са тези деца. Необременени и неограничени в мисленето си, способни да разсъждават. В същото време, колко тесногръдо е МОН!

# 542
  • София
Сериозно ощетени деца има и сред писалите ЛИС...А уж се казваше, че там е по-малко субективно предвид това, че в анализите на този или онзи литературен критик общо взето все едно и също пише.

# 543
  • София
Има, да. Smirk На отворените въпроси и на ЛИС/есе оценяването е направо безумно. На дъщеря ми са й взели 4т. /от общо май 6/ от увода на ЛИС, който по скромното ми мнение, както и по мнението на учител, е перфектен. Оценен е все едно не е знаела за коя епоха и автор пише, което категорично не е вярно. Оценката й е отлична, но определено очакваше по-висока.

# 544
  • София
На дъщеря ми са и взети 8! точки от ЛИС. Защо и за какво не и е ясно. Абсолютно е убедена, че се е справила чудесно. Същото и е казала и учителката по БЕЛ, която е била на място при прегледа на работата.

# 545
  • София
И при дъщеря ми са 8т. от ЛИС, 4 от които са от увода. Flushed Учителката й по БЕЛ в училище, която е мооого изискваща и режеща, е казала, че поне 5 от тях са необясними. Подобно е и с взетите точки от тезата. Спряхме да го мислим, защото тази оценка, макар и важна за балообразуването, не е с основна тежест. Но ако кандидатстваше Право например, най-вероятно щеше да е фатално.

# 546
Трябва да потърся случая и да им подскажи.
Друг вариант, който сега ми хрумна, е да залеят инстанции те с подобни писма. Да не пишат, че искат преразглеждане на оценката, защото те имат готов отговор :"по член.., алинея...", а да искат прозрачност на критериите за оценяване.

# 547
  • София
Може би да се обърнем към “Господари на ефира”. За съжаление сега не са съвсем в “ефира”. Някои от  разследващите журналисти, предаването на Лора Крумова (както покани девойката със 100 точки на матурата, така може да покани и ученици и един учител от 73-то).
За мен е по-важно как биха могли да се включат и други гимназии. Totony, трябваше по-рано да пишеш за тази организация - още с излизането на оценките. Както видяхме, ощетени деца има почти навсякъде. Някои са махнали с ръка, но са си останали с горчивия вкус от несправедливо оценения им труд, за други обаче тази оценка се явява “гилотина”.
И при нас са отнети 8 точки от ЛИС. И колкото са могли от отворените:(. Дано да не е “фатално за Правото”.Sad

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 00:59 от Skiorche

# 548
  • София
Санака, на моето момиче много близка приятелка завърши сега Испанската. Същото и при нея, даже под 5.50, при условие, че и тя е убедена, че е за повече. И за учителката ви  по БЕЛ казва същото.

# 549
Може би да се обърнем към “Господари на ефира”. За съжаление сега не са съвсем в “ефира”. Някои от  разследващите журналисти, предаването на Лора Крумова (както покани девойката със 100 точки на матурата, така може да покани и ученици й един учител от 73-то).
За мен е по-важно как биха могли да се включат и други гимназии. Totony, трябваше по-рано да пишеш за тази организация - още с излизането на оценките. Както видяхме ощетени деца има почти навсякъде. Някои са махнали с ръка, но са си останали с горчивия вкус от несправедливо оценения им труд, за други обаче тази оценка се явява “гилотина”.
Със сълзи се смях, когато синът ми предложи (на майтап) да извика "Съдебен спор". Така щяли да ги покажат и в Господарите и цяла България години наред щяла да помни случая:joy:

# 550
да искат прозрачност на критериите за оценяване.
Не само на критериите, а на реалното оценяване. С оглед масовостта на некоректни преценки да се даде възможност за проверка на работата от 3 членен проверителски екип, изключващ първоначалните проверители. Бързо и безпроблемно е да се забрани оспорване на оценката и възможност за преразглеждане само при обезпечен квалитетен проверителски състав, ясно формулирани и прилагани критерии, съотнесени към точно поставени въпроси.

# 551
  • София
А и забраната за снимане на работата защо е? Защото ще им лъсне цялата посредственост, некомпетентност и некадърност, а те това го знаят и искат да се предпазят от очакваното обществено недоволство.
Ако си бяха свършили работата както трябва, нямаше да се крият зад безумните си  правила, точки и алинеи.
Освен това всеки проверител трябва лично да си понася отговорността. Иначе никога няма да има виновни.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 10:13 от Skiorche

# 552
  • София
С разрешението на наборката пускам за малко снимка, която озаглавих Усмивката на развода с МОН😁

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 13:49 от Валенцето

# 553
  • софия
Взеха интервю от btv иБНР, трябваше да се излъчи на живо по btv вчера, но заради буса с мигранти се отложи за днес. Не виждам да е включено в анонса на предаването. Идеята на децата е да се повдигне тази тема и да ѝ се даде гласност. Явно медиите са страхуват да задълбаят навътре в проблема. Вчера не са дали възможност на учителката им по БЕЛ, която е била с тях да ги подкрепи, да се изкаже. Приемат и очакват подкрепа от обществото. Помоли ме да споделя във форума. Заедно сме били от седмокласната тема, макар да не съм писала, съм следяла и споделяла общите ни вълнения и емоции. Ако имате идеи, предложения насреща сме.
Майка съм на дете набор 2006. В нашата тема обсъждаме това, което се случва с НВО 12. клас и голяма част от нас подкрепят промяна в посока прозрачност, контрол и ясни критерии при оценяването, и бихме се включили към инициативи в тази посока.
Споделеното от вас е абсолютно безобразие! Оценяването по начина, по който се прави в момента, обезценява усилията и знанията на децата, прецаква поне една година на част от тях безпричинно. В същото време, хората, които са виновни за това, не носят никаква отговорност и безнаказано продължават да безчинстват.

# 554
  • София
totony, образователната репортерка на БТА иска номер за връзка с учителката по БЕЛ, за да направят интервю. Може ли да ми пишеш на лични как могат от БТА да се свържат с нея?
Иначе и аз съм родител на бъдещ 11-класник, със zvanche сме от една тема, и бих подкрепила всякакви инициативи за повече коректност, обективност и прозрачност при оценяването на ДЗИ.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 11:00 от green_dawn

Общи условия

Активация на акаунт