Въпроси за TBI Bank

• 82 204
  • 1 149
  •   1
Отговори
# 795
Всички го правят, защото имат спуснати таргети за изпълнение. Така в ДСК ме накараха да си прехвърля пенсионното в ПОК Родина. Подписах всичко, защото такава беше ситуацията. Година по-късно се оказа, че изобщо не са ме прехвърлили и продължавам да съм при предишното ПОК.

# 796
  • София
Точно така, става въпрос за сътрудничество на корпоративно ниво между банка и застраховател.
В нормална банка, а се надявам че TBI е такава, не биха позволили използване на базата им данни за лично облагодетелстване.

# 797
Аз не говоря за лично облагодателстване, макар че реално и служителя, който те прехвърля, печели комисиионна.
Говоря за нелоялната практика да се убеждават хората, че задължително трябва да си прехвърлиш УПФ в определен фонд, ако искаш да ползваш някакъв продукт на банката- обикновено кредит, или пък изобщо не те информират, а те карат да подпишеш сто неща, както в случая на Сейко. Реално служителката е изпълнявала таргет, не е работела от свое име, а за конкретен фонд, с който банката има партньорство.
Друг е въпросът, че самите ние не се интересуваме и не сме запознати с правата си...

# 798
Това е много честа практика при теглене на кредити и целят да "закачат" някакъв допълнителен продукт - кредитна карта, инвестиционен продукт, застраховка живот, пенсионно, овърдрафт и т.н. Ако е към кредит, винаги клиентът може да откаже, защото това са доброволни продукти или пък да договори по-ниска лихва по кредита срещу сключването на такъв продукт, ако е приложимо в конкретния случай.

# 799
Аз не говоря за лично облагодателстване, макар че реално и служителя, който те прехвърля, печели комисиионна.
Говоря за нелоялната практика да се убеждават хората, че задължително трябва да си прехвърлиш УПФ в определен фонд, ако искаш да ползваш някакъв продукт на банката- обикновено кредит, или пък изобщо не те информират, а те карат да подпишеш сто неща, както в случая на Сейко. Реално служителката е изпълнявала таргет, не е работела от свое име, а за конкретен фонд, с който банката има партньорство.
Друг е въпросът, че самите ние не се интересуваме и не сме запознати с правата си...

Нас така ни подведе, като я питах защо ще прехвърля жена ми? Ами защото всичките ни клиенти ??, които досега не са били в Доверие, ги прехвърляме. Аз изрично казах, че ще си помислим и евентуално след някой ден ще решаваме дали ще се прехвърляме, като си разгледам отново данните, и изрично ѝ казах че не искаме в този момент такова прехвърляне и ако има такава задължителност, друг ден ще дойдем да си откриваме депозит, защото първо нямах време и за двете задачи и второ някак много набързо стана исках да се информирам. И тя каза добре и след 20 мин цъкане вика - готово, там с кодчетата и смсите и каза - в Доверие сте. Все пак ни каза, че ще искат допълнително потвърждение от нас от Доверие, явно от Доверие знаят за наглостта и допълнително си потвърждават, такива ошашавени клиенти като нас, дали не са се отказали.

Така ме заблуждаваха години наред, в БГ телеком, че не може да се премине от абонаментен план към предлатена карта. Докато не ме научи един човек - отивам и казах - ще си сменям оператора запазвайки номера, ако не може да се прехвърли, и набързо ми направиха нова карта, предплатена със същия номер.

# 800
Абсолютно разчитат на неинформиранноста на хората. Особено когато си на зор и знаят, че няма да си усложняваш живот и да се разправяш, и особено за УПФ, с което никой не е наясно. Не само от Доверие звънят, даже повече интерес имат тези, от които се прехвърляте.

# 801
Абе аз уж съм наясно, но гледайки назад доходността им, борбата там е за най-НИСКА загуба, по едно време всички бяха на отрицателна доходност. Слагайки и таксата за управление, такса  за вход, става голяма лапаница общо взето, по - добре да си ги държиш под дюшека.

# 802
Благодарих на Сейко, защото за 8 години като клиент на банката не е ставало дума, че може при тях да си прехвърля УПФ-то. И точно към Доверие, към които се бях ориентирала преди време. Но офисът им е далеч и чисто логистично не съм успяла да го свърша. От Алианц съм крайно недоволна, преди време имаше една тема за пенсионните фондове. Бях сложила една таблица, поиграх си да сметна, ако съм си управлявала сама вложените суми, колко щях да имам към онзи момент, бях на загуба 2000 лв., като сметките бяха поне преди 7-8 години. Не ми се занимава да смятам пак, да видя как се е отразила пандемията, но с две думи - исках да се махна от Алианц.
ДСК ми е най-анти банката по принцип, т.е. Родина не ми е опция и бях се ориентирала към Доверие.

# 803
Защо мислиш че в Доверие ще забогатеем? Към тях съм...нищо различно не виждам...

# 804
Борбата при УПФтата не е печалба, а минимизиране на почти сигурните загуби, които реализират (отрицателни, пък сравнение и с инфлацията направо са си с двуцифрена отрицателна доходност). Хем те задължават да ги ползваш, хем не реализират дори и дългосрочно някаква печалбва, сравнени дори с най-обикновен депозит. То са входящи такси, то са такси върху печалбата, то са такси управление, то е "доходност", годишна -2%. Сравнени със сегашните актуализация на солидарните пенсии (заложеното още от Бисмарк пенсиите да се плащат солидарно от настоящето работещо поколение с гарантиран доход за нормален живот, актуализирано спрямо инфлацията), тези УПФ та са смехотворни. Аз за 25 год. тр. стаж дотук имам събрани колкото една добра месечна софийска пенсия. Докато се пенсионирам, ще ми стигнат за един два месеца, ако разчитам само на УПФ. Имам желание и намерение да живея малко повече след пенсията.

# 805
Въобще не разчитам на забогатяване от УПФ, което и да е то.
Просто исках да сменя Алианц. Точно с Доверие. И много добре стана, че Сейко сподели. Иначе ми се мерна една реклама в офиса, като ходих да закрия единия депозит, но в момента не попитах. А и не знаех, че ТБИ работи с тях. За ДСК знам, че работи с Родина.
Днес са ми звъняли, неизвестен номер, сигурно са те, обаче бях легнала след работа и преди малко го видях. Утре може да ги търся аз.

# 806
Възможно ли е да открия само спестовна сметка- без разплащателна?

# 807
Да, в офис. "Свободни пари" се казва. Без такса за обслужване. 0.15% лихва. Парите са на разположение по всяко време.

# 808
Днес са ми звъняли, неизвестен номер, сигурно са те, обаче бях легнала след работа и преди малко го видях. Утре може да ги търся аз.

Може и да не са те, от Доверие. На жена ми звъннаха почти месец след прехвърлянето от ТБИ. Т.е. ти оставят време да си помислиш.

# 809
Може. Те и от А1 ми звъняха вчера, да ми предлагат таблет. Joy

Общи условия

Активация на акаунт