СЕДМИ КЛАС - часът на истината - ИЗПИТНА ТЕМА (12.06 - 18.06)

• 137 634
  • 1 587
  •   1
Отговори
# 645
Аз продължавам да не разбирам няколко неща:
- как за формиране на бал имаме преобразуване на точки от оценка в точки за бал, но нямаме преобразуване на точки от НВО в точки за оценка? Това не създава ли предпоставки за субективна преценка и възможности за корупция, доколкото преобразуваната оценка влияе значително като точки на балоообразуването?
- какво оценява НВО и какво оценява годишната оценка? Не оценяват ли и двете знания в края на годината? Кой от критериите е по-обективен - на НВО или на учителката?  По каква логика и критерии?

Благодаря Heart
Оценката на учителката отразява представянето през цялата година. При НВО-то, да си признаем, не винаги знанията  са съвсем точно показани. Аз например зная хора с голям късмет и интуиция, които на тестове със затворени отговори се справят блестящо, без знания. Също така, оценката от училище включва оценяване както на тестове, така и на устни изпитвания и т.н.
Двете оценки най-често са близки. Но изобщо не е задължително да са еднакви.

# 646
  • София
Аз явно съм от динозаврите Simple Smile. На моя изпит по БЕЛ за прием в гимназията писах преразказ с елементи на разсъждение точно върху Една българка. Другата възможност беше върху "До Чикаго и назад" - частта с Ниагарския водопад.

Не съм ви настигнала, но да кажа, че явно сме наборки, точно на същия изпит се явявах и писах за баба Илийца Grinning с голяма радост преразказ с  елементи на разсъждение. Но помня, че имаше вероятност да се падне и ОЛВ, от което много ме беше страх, защото никак не ме биваше в него...

Ако видът птица е важен, поне една точка ще отбележим на преразказа, писал е сова. Grinning Аз това и очаквах, друго може и да не запомни, но за совата бях сигурна.

# 647
  • София
Днес говорих с проверител по БЕЛ специално за бивните, понеже и моичкия е в групата, дето са ги отбелязали. Според нея ще имат указания дали да отнемат точки, ако са посочили повече от 2 признака. Тя смята, че трябва да се дадат пълния брой точки, но не знае какво ще смята МОН 😄. Ако нещо разбера специално по този казус, ще ви държа в течение.

И учителката на дъщеря ми, която също до миналата година е била проверител каза, че не очаква да се отнемат точки. Знам и за друг преподавател, който го е казал. Дано МОН не измислят нещо друго.
Въпросът е от групата "четене с разбиране". В таблицата няма бивни. Въпросът е за две характеристики, които да присъстват и в текста и в таблицата. Който е посочил бивните не чете с разбиране. Признаването на този отговор за верен, само защото грешката е масова не е честно спрямо децата, които са чели с разбиране.

# 648
  • София
Точките от НВО са "оценка" върху материал от 3 години, а годишната оценка е само върху текущата.
Друг въпрос е, че математиката е предмет, който предполага надграждане и трудно би се справил в 7ми клас ако си изпуснал 5ти например.
Но идеята е, че няма логика точките от НВО да влият или още повече да са директно годишна оценка. Най-малкото какво става ако някое дете, по обективни причини, не е правило НВО?!
Слава Богу, че не ми се е налагало да водя подобни разговори,  но това са аргументите, които бих използвала.

# 649
Моето гардже вече си има двете балообразуващи годишни оценки.

# 650
Здравейте, някой с повече опит дали може да сподели, има ли такава закономерност като е по-лесен теста по БЕЛ да е по-трудна математиката, което ми се видя странно, но и тази теория чух...

# 651
  • София
Преди 3г, когато големият се печеше на този огън, учителката по бел изчака точките, за да му пише годишната оценка. Вероятно тогава срокът за оформяне е бил друг.

# 652
Директорката е разпоредила резултатите от НВО да бъдат вписани като оценки от изходно ниво, по тази причина годишните оценки не са оформени... Казаха ни го преспокойно на родителска среща и никой не реагира.

# 653
  • София
И при синковец годишните оценки по БЕЛ и математика са вече ясни.
Единственото неизвестно остава ИТ. Там ще се разбере идната сряда.
По БЕЛ учителката им е казала, че до края на годината ще си говорят по теми избрани от децата, та всеки трябва да има поне по 2 идеи за разговор. Вчера се мислеха идеите, а утрешният изпит беше някъде в "далечното" бъдеще Simple Smile

# 654
Дъщеря ми я оформиха по БЕЛ с 6, по математика още не са я. Там е между 5 и 6, надявам се да дадат шанс за шестица.

# 655
  • София
Директорката е разпоредила резултатите от НВО да бъдат вписани като оценки от изходно ниво, по тази причина годишните оценки не са оформени... Казаха ни го преспокойно на родителска среща и никой не реагира.
1. Наредбата казва друго.
2. Еквивалент на точките в оценка няма. Какви оценки ще впишат?
3. Трябвало е  някой да реагира.

Ако резултатите не подранят и излязат на 28-ми, кога тепърва ще внасят оценки/ще оформят?

# 656
Здравейте, някой с повече опит дали може да сподели, има ли такава закономерност като е по-лесен теста по БЕЛ да е по-трудна математиката, което ми се видя странно, но и тази теория чух...
Не знам за такава закономерност. Аз също подозирам по-трудно НВО по математика,  на база сложността на тазгодишното ВМС в сравнение с 2022 и 2021г. , още повече състезанието в 7 клас е по формата на НВО. Същинското НВО през изминалите две години също е по-лесно в сравнение с предходните.  Връзката между сложността на ВМС и НВО за конкретните години е само моя догадка,  предстои да видим дали съм права.

# 657
1. Наредбата казва друго.
2. Еквивалент на точките в оценка няма. Какви оценки ще впишат?
3. Трябвало е  някой да реагира.

Ако резултатите не подранят и излязат на 28-ми, кога тепърва ще внасят оценки/ще оформят?

Мога да пиша имейл до директора, цитирайки писмото, което Дидева сподели. Рискувам да ме убият вкъщи, обаче...

# 658
Мога да пиша имейл до директора, цитирайки писмото, което Дидева сподели. Рискувам да ме убият вкъщи, обаче...

Може да се обадите по телефона и да цитирате писмото, с въпрос дали може да коментира и как е взето това решение. Ако не иска да отговори тогава й кажете, че ще входирате питането си към съответното РУО и МОН. Вече така процедирам, малко като заплаха става, но в крайна сметка ми писна да ми разиграват коня.

# 659
  • София
Добро утро, аз реших, че совата лесно се помни покрай Хари Потър, но може и да не се харесва толкова масово от децата.

Как ще могат да пишат като масово не четат. Моите поне нямат нерви да четат, голямото скоро почна повече да задълбава в книги (дали), но на английски, малкото с година на година все по-малко чете (уви). А им четяхме много като малки, смятам, че им даваме достатъчно пример и с това, но за съжаление не обичат.

Много мъчно ми стана днес за едно детенце (майката беше писала във фейса), което не си било нанесло отговорите в беловата (останах с впечатление, че не е разбрало, че трябва, но може и да не е така), а квесторите не са и разрешили да го направи, когато е свършил изпитът.

Много се надявам и пожелавам утре на всички деца протичането на изпита да мине без много стрес и паника, да няма административни неразбории и пречки, и квесторите да са свестни.

Общи условия

Активация на акаунт