В момента чета ... 85

• 53 096
  • 747
  •   1
Отговори
# 135
Седрик?
Аз взех едно за проба и ми се падна Хари, мисля да го окача на един бенжамин, да си виси Simple Smile

Много ми е приятно да препрочитам Джонатан Стрейндж.
Интересно е, че по описание Чайлдърмас донякъде прилича на Снейп. Странен персонаж - имам чувството, че когато е започнала да пише книгата, авторката е планирала той да бъде злодей. Затова и описанията му (не само на външността, а и на поведението), са особени. Обаче някъде към средата е размислила и е решила, че няма нужда от това.
Скрит текст:
Даже има една малка странична история (бележка под линия) за подозрителен елф, слуга на магьосник, който бил грозен и невзрачен, но като прекарал известно време на служба при магьосника, добил сили, променил външния си вид и после твърдял, че това е истинската му външност, а преди е бил омагьосан. Той примамил съпругата и две от децата на господаря си, както и доста хора от селището, за да бъдат използвани като роби във Феерия (страната на елфите/феите).
Питам се дали оригиналният план за Чайлдърмас не е бил нещо подобно и тази бележка под линия да е била подсказка за реалната му същност.
Може авторката да е решила просто да не променя тези неща, които са в началото на книгата, защото е все едно и не са в основата на сюжета...

# 136
Да, Седрик. Ще отива и на англоезичното издание
Скрит текст:

Снейп си мисля, че трябва да е именно такъв, защото с това помага за израстването на Хари - ако всичко му се случваше с лекота в училище нямаше да изгради такава решимост. Затова за мен този образ е нещо повече от обичайно негативното му възприемане, едно по-непопулярно мнение  от мен.

Последна редакция: вт, 20 юни 2023, 16:04 от fenyx

# 137
Вчера започнах ,, С обич от Лондон '' на Сара Джио . Тоя месец почти не ми остава време за четене .
Ами за сега ми е скучна , зарязах Симон , да видим дали няма да зарежа и тази . Рядко зарязвам книга , но по нататък ще опитам пак . Бях чела ,, Всички цветя в Париж '' и много ми беше харесала .

# 138
  • Mostly in my mind
Тъкмо днес и аз я гледах във фейса. Моята реакция пък беше "Офф!" Joy

# 139
Момичета, с тази "Смола" се засмолих. Хич, ама хич не върви. Стигнала съм до малко над стотната страница. Става ли по- интересно после?

# 140
Не съм чела въпросната “Смола”, но напоследък, когато някоя книга не ми хареса търся резюме и тогава решавам дали да продължа или не да я чета. Селективен подход е - няма време за всички набелязани харесани книги.

# 141
Резюмето ми допадна, даже гледах ревю на книгата. Но изобщо не очаквах такова мудно развитие на действието.

# 142
Евентуално съкращаване на прочита- т.е.  прилагане на бързо четене, със спиране и нормален прочит там където е по-интересно? Щом все пак от резюмето е интересна, може например да се пропускат някои неща, не е точно диагонално четене, но иска малко по-друг подход и не всеки харесва този метод.
Скрит текст:

https://skillception.com/blog/бързо-четене-или-как-да-абсорбирате-ин/

“3. Методът за сканиране (или предварителен преглед)

„Сканиране“ включва бързо преместване на очите надолу по страницата, често надолу през центъра, и идентифициране на конкретни думи и фрази, докато го правите. Това могат да бъдат ключови изречения (често първото изречение на всеки абзац), имена, числа или задействащи думи и идеи. Научаването за разширяване на периферното ви зрение може да помогне за това.

Няма да прочетете всяка дума, но окото ви ще се стовари върху това, което е важно, за да ви позволи да разберете основната идея.”

# 143
Моят проблем е, че ако не чета всичко, сякаш не съм чела пълноценно книгата. Ето защо се отказах да прочета "Престъпление и наказание". Тези описания направо ме отблъскват, а самият психологическият момент ме привлича. Това е предразсъдък, който трябва да захвърля. Както и да е, ще дам шанс на "Смола", пък после ще споделя.

# 144
Там е друго. Някои книги за да се осмислят добре, даже е препоръчително по-бавно да се четат. Но има други, при които осмислянето на част от съдържанието не е наложително, когато е по-скоро пълнеж, несъществено и не допринася с нищо към историята. За конкретната книга не знам, не мога да кажа, обаче например несъществени диалози или странични описания, ако са досадни и нерелевантни, когато са просто писани с цел обем, вече с чиста съвест бих прескачала.

# 145
Миналата година четох друга книга на Жером Лубри, която за съжаление не са превели тук, “Сестрите от Планината на мъртвите” (така бих превела заглавието на планината Монмор, има защо името да се преведе), тя има някакво сходство като идеята с тази зад вече спомената книга, обаче пак ме изненада, и то много. Според мен е и по-добре написана, който може да я прочете на френски- препоръчвам (“Les soeurs de Montmorts”).
Преводача казва "Сестрите на Монмор", а Гугъл карти, че е плоска като тепсия махаличка това Монмор в източна Франция. Та, откъде тази планина се взе?
Иначе не съм фен на Лубри, дори да я издадат тук ще я пропусна навярно. Твърде муден е.

# 146
Измислена е вероятно. Няма такава планина, доколкото знам, пък и всъщност е силно казано планина- по-скоро според описанието в книгата не много висока хълмиста част. А книгата започна още от самото начало доста по-добре, отколкото “Тайните убежища”. Преди година вече четох тази книга, така че не я помня в пълни подробности, но не ми е и хрумвало да търся географски такъв обект, не е било необходимо. Както например и в други книги се използват такива тип обекти, не е нищо ново под слънцето.
П.п. Видях, че има една община Montmort, но нямам спомен в книгата имаше ли описание за коя част от Франция се развива действието и тогава не съм издирвала географски нищо, но на въпросната невисока планина се случваха разни неща…
Скрит текст:
смъртни случаи, което напълно би оправдало близката до селището montagne des Morts - планина на мъртвите да бъде включено преводно в заглавието.

Анотацията:

Novembre 2021, Julien Perrault vient d’être nommé chef de la police de Montmorts, village isolé desservi par une unique route. Alors qu’il s’imaginait atterrir au bout du monde, il découvre un endroit cossu, aux rues d’une propreté immaculée, et équipé d’un système de surveillance dernier cri. Mais quelque chose détonne dans cette atmosphère trop calme. Est-ce la silhouette menaçante de la montagne des Morts qui surplombe le village ? Les voix et les superstitions qui hantent les habitants ? Les décès violents qui jalonnent l’histoire des lieux ?

Давам леко подобрен машинен превод, че сега няма време за друг:

Ноември 2021 г. Жулиен Перо току-що беше назначен за началник на полицията в Монмор, изолирано село, обслужвано от един път. Докато си е представял да пристигне на края на света, той открива прекрасно място с безупречно чисти улици и оборудвано с най-съвременна система за наблюдение. Но нещо тегне над тази прекалено спокойна атмосфера. Заплашителният силует на планината на мъртвите ли е над селото? Гласовете и суеверията, които преследват жителите? Насилствените смъртни случаи, които бележат историята на мястото?

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 07:53 от fenyx

# 147
След “Естествен роман”,който ми хареса,но не много,опитах и “Физика на тъгата”,който не ми хареса.Дано само аз споделям това мнение,искрено се надявам,понеже разказите пък много ми харесаха и много тях все още са ми в главата,и се надявах силно,че всичко на Господинов ще ми хареса.И най-вече след Букър,с известна доза притеснение подхванах творчеството му,но твърдо решена да му отдам необходимата доза респект.След тооолкова много прочететени книги,и все пак подбрани,и класики,и какво ли не/без любовни жълтурки,разбира се/,все си мислех че съм набрала скорост да възприемам по-добре текста и да чета между редовете,защото не обичам да приемам всичко буквално,все пак става въпрос за художествена измислица и моето въображение е свободно да избира как да чете и да пресъздава красотата на една книга.Но във “Физика на тъгата” нещо забуксувах.За шедьовъра с награда ще си остава време за нагласа😀.

# 148
  • София
Приключих Възлюбена и получи 5*. Много качествена книга, много емоционална. Странна сама по себе си в някои аспекти, но описва детайлно на места противно робството в Америка. Много добре ме постави в различни "обувки", защото е най-лесно да осъдиш човешка постъпка...

Започнах Олив Китридж снощи.

Също така с дъщеря ми гледаме Хари Потър, във вторник последно стигнахме до Ордена. Любим филм, любима книга Blue Heart. Помня когато четох поредицата, очаквах с нетърпение всяка нова книга. Исках да я прочета веднага и същевременно не исках да свършва магията. fenyx напълно разбирам емоцията ти и благородно завиждам.

# 149
❤ Мишчица, не предполагах, че ще се запаля така на стари години.
Започнах вече да чета и последната книга, чакат ме и “Приказките на барда Бийдъл”.

Общи условия

Активация на акаунт