В момента чета ... 85

• 53 106
  • 747
  •   1
Отговори
# 150
След “Естествен роман”,който ми хареса,но не много,опитах и “Физика на тъгата”,който не ми хареса.Дано само аз споделям това мнение,искрено се надявам,понеже разказите пък много ми харесаха и много тях все още са ми в главата,и се надявах силно,че всичко на Господинов ще ми хареса.И най-вече след Букър,с известна доза притеснение подхванах творчеството му,но твърдо решена да му отдам необходимата доза респект.След тооолкова много прочететени книги,и все пак подбрани,и класики,и какво ли не/без любовни жълтурки,разбира се/,все си мислех че съм набрала скорост да възприемам по-добре текста и да чета между редовете,защото не обичам да приемам всичко буквално,все пак става въпрос за художествена измислица и моето въображение е свободно да избира как да чете и да пресъздава красотата на една книга.Но във “Физика на тъгата” нещо забуксувах.За шедьовъра с награда ще си остава време за нагласа😀.
Щом Физиката не ти харесва, няма шанс да харесаш и Времеубежище. На мен ми харесва, защото сякаш говори моите мисли, малко хаотично, много носталгично, леко песимистично.

# 151
Също изключително много харесах разказите му, а за “Времеубежище” съм с противоречиви чувства, като същевременно я смятам за книга, която е важна, защото засяга теми, върху които трябва по-често да се замисляме.

# 152
Съпругът ми я изчете на един дъх,задължително ще я прочета.
Сега си "взимам въздух" с Галина Танева и разказите "Шепот от Сакар".Прелест!

# 153
  • София
fenyx прочете ли Хари Потър и прокълнатото дете? Подариха ми я преди 2-3 години, не съм я чела, защото по спомен авторът не е Роулинг!? Но е 19 години по-късно, история за сина му Албус.

# 154
Леле,с този Хари Потър ме подсещате и аз да ги започна на стари години.Щом толкова добре се възприемат и от по-възрастната генерация,няма да ги подмина и аз👍,но да видим кога??Списъкът ми е уау,май трябва временно да не чета тук😀.

# 155
  • Бургас
Четях "Хари Потър" 1 и 2 + "Коледния прасчо" Дж. К. Роулинг на сина ми, но така и не ми станаха интересни. Жанра не ми е любим и толкоз. Чета ги заради него. Това е "нашето си време" половин час преди лягане.
Купих и пълното издание на "Властелинът на пръстените" на което залагах по-големи очаквания, но той я започна сам /и заряза след ден -два/. До пълнолетие дано я прочете Laughing

# 156
fenyx прочете ли Хари Потър и прокълнатото дете? Подариха ми я преди 2-3 години, не съм я чела, защото по спомен авторът не е Роулинг!? Но е 19 години по-късно, история за сина му Албус.
Не е Роулинг , пиеса е, не запомних автор. Прочетох резюме, не ми допадна, затова засега мисля да я пропусна.
А поредицата не очаквах, че така ще ми хареса, изглежда че е много добър разказвач Роулинг. Сега, като се връщам назад в историите, защото чета и на децата по-предните книги, някак ми се сглобява цялостна картина на историята, прочела съм и сюжетно резюме на последната книга, но  изобщо не ми пречи това, само е по-пълна самата история.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 10:51 от fenyx

# 157
  • в сърцето на един мъж...
Аз ги купих на детето/децата, с идеята да ги запаля по четенето. В крайна сметка светът беше луднал по тях. Имахме първите две на немски и български, пък дано се увлекат. Дали прочетоха първата глава даже, не знам, но така и не им хареса. Немските ги подарих на едно приятелско дете, за да си направи колекция, българските ги допълних после. Някой ден може и да опитам да ги чета, да видим дали ще ми харесат Simple Smile

# 158
Властелинът изобщо не е детска. За мен беше малко тежичка като стил, въпреки че ми хареса.
Знам, че много хора са я чели като деца, но аз сигурно въобще не бих й обърнала внимание, ако ми беше попаднала тогава.

Прокълнатото дете първоначално ми хареса (имам предвид, когато я четох за първи път), но то беше отчасти заради ентусиазма, който породи у мен (като фен на поредицата) и заради определени елементи в нея:
Скрит текст:
пътуване във времето, появата на Снейп, потвърждението на впечатлението ми, че Белатрикс е луда по Волди (но не съм убедена, че той би й обърнал внимание, както и че в неговото състояние въобще му е до това - та той условно е жив и е непълноценен откъм душа!).
Но ми остави лош вкус и след време я ревизирах - нещата, които ме дразнят са много -
Скрит текст:
1.Хари е лош баща. Предвид, че през цялото си детство до 11 години, той е жертва на непрекъснат тормоз, поведението му е абсолютно необяснимо. Няма извинение да е толкова тъп и нечувствителен.
2. Дъщерята на Хърмаяни и Рон е противна и ако аз имах такава дъщеря, щях да се отрека от нея. Не знам защо някой би я харесал. Това поведение не е приемливо, а се представя като нещо положително Dizzy Face
3.Дъщерята на Волди - самата идея, че някой се ражда обречен и лош, и няма никакъв шанс в живота е много сбъркана. Да, има я и другаде, но не и в произведения на кадърни автори.
Четох някъде, че сценаристът имал сериозни семейни проблеми и вероятно е вплел много от себе си в текста, но ако знаех това предварително, въобще не бих обърнала внимание на тази книга.

# 159
На едното ми дете бяха подарили първата книга, а другото пожела да им я чета. После  взех поетапно и останалите, на тях им четох  до трета книга вкл., там сме към края, но мен запалиха и сега чета за себе си последната. Даже реших да взема първата книга и с илюстрации на Джим Кей, а шестата - за мен и на английски език.
P.e. Pppqqq, след като прочетох за пиесата какво си написала още повече нямам желание да я чета…. Благодаря ❤ за споделеното мнение, полезно беше за мен.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 11:31 от fenyx

# 160
  • София
Приключих "Олив Китридж", никак не е лоша книгата, но не ми хареса, че имаше твърде много истории и герои, които бяха много слабо свързани с героинята. По някое време ми доскучаваше, щеше ми се да не се прекъсва толкова основната линия. Оценка 4/5.

Трябваше да продължа с друго, ама понеже останах без книга под ръка за днес - ще започна "Пепел в снега", която ми донесоха от спиди. Grinning

# 161
Ще ми е интересен и отзивът за “Пепел в снега”, срещах коментари, че Рута Сепетис пише като за юноши, не одобряват някои читатели стила ѝ.

# 162
  • София
"Сол при солта" ми хареса като цяло, за това се реших и да пробвам и други нейни книги. Grinning

# 163
Приключих "Олив Китридж", никак не е лоша книгата, но не ми хареса, че имаше твърде много истории и герои, които бяха много слабо свързани с героинята. По някое време ми доскучаваше, щеше ми се да не се прекъсва толкова основната линия. Оценка 4/5.

Може би да са "слабо" свързани,  но мисля, че това е само на пръв поглед. За мен всички образи бяха значими , дори и най-периферните,  а различните истории образуваха една амалгама, едно единно цяло.
Подобно на традицията на приготвянето на американските сватбени одеала, при която всяка една жена съшива заедно с парченцето плат и част от своята история , съдба и душа Simple Smile

# 164
  • София
Точно такава е била идеята явно, но при мен нямаше този ефект. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт