В момента чета ... 85

• 53 110
  • 747
  •   1
Отговори
# 165
"Сол при солта" ми хареса като цяло, за това се реших и да пробвам и други нейни книги. Grinning

И на мен ми хареса много "Сол при солта" и също имам" Пепел в снега" - чака ред ☺️

# 166
Аз също харесах Сол при солта, имам и Фонтани на мълчанието и Пепел в снега ама толкова много са на редичка, че не знам кога ще им дойде реда!

# 167
Момичета, с тази "Смола" се засмолих. Хич, ама хич не върви. Стигнала съм до малко над стотната страница. Става ли по- интересно после?
Според мен, трябва първо да си отговорите на въпроса, какво Ви е накарало да изберете тази книга и оттам да намерите причините.
Ако е популярност/препоръка - вероятно следващия път ще се замисля, колко селективна да бъда и да не разчитам на чуждо мнение и в каква степен; ако е тема - отношението ми към нея и как други автори са я развили; ако е автор - какво ми допада в него и какво не и как работи във времето. Аз винаги избирам според автор, ако е непознат за мен - темата, не ми влияят рейтинги що се отнася до книги (до филми - да, но в IMDB алгоритъмът май е по-успешен).
Въпросната книга не съм я чела, но поначало нямам никакъв интерес към българско изкуство, особено съвременно и няма шанс да му дам шанс. Животът е твърде кратък за повече компромиси.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 20:06 от Tsugumi_

# 168
  • София
"Смола" българска ли е?
Явно и аз не се разбирам с новата българска литература, реших да преодолея вътрешната си неприязън към подобни четива и да пробвам "Глина". Устисках геройски да половината и я захвърлих 😃 Заболя ме главата от претруфените изречения и блудкавия сюжет. Единственото положително от няколкото загубени часа е, че следващата дестинация за разходка ще е музеят на грънчарството в Бусинци.

# 169
Yovanka, не е. Мислила съм за “Глина”.
 Нямам интерес и към тематиката на “Смола” в художествен вид. Чета изключително много документална литература и не обичам използването на художествени средства, когато става дума за подобни проблеми. Ще се въздържа от по-рязък коментар.

# 170
  • Mostly in my mind
Не лоша книга е "Смола". Но на моменти е доста гнусна и отблъскваща.

# 171
"Смола" не е българска. Датска е. Останаха ми 50 страници. Ще я дочета, защото искам да видя какво се случва накрая. Иначе, изобщо не ми харесва.

# 172
  • в сърцето на един мъж...
Чак пък за юноши да пише Рута Сепетис... Не съм много съгласна. Пише си доста интересно и приятно жената. Прави много проучвания за материалите, за които пише. До колкото знам за "Пепел в снега" има и личен елемент тъй като тя дъщеря на литовски бежанец, който е бягал точно по време на войната - 40та година. Книгата е първата й издадена и е за геноцида над балтийските държави. Бил е замислен като юношески роман, но е за всякакви възрасти. Моето мнение е, че не е детски, особено що се отнася до описанието на лагерите. Историята е за младо момиче, чиито родители стават жертва на гоненията, но е доста суров.

# 173
И за мен “Пепел в снега” никак не е юношеска книга. Засяга си много сериозни теми и лично за мен е страхотна, но тежка книга. Много ми хареса и точно тя ме запали по Рута. “Фонтани на мълчанието” пък е една от най-добрите, които съм чела в последно време.

# 174
Книгите не съм чела и нямам лични впечатления. Коментарите, които четох бяха за стила, за изказа на авторката, юношески- в смисъл, че е доста опростен, лесно смилаем. Не съм чела откъси и нямам преки впечатления, за момента нямам време за нея.

# 175
  • София
Спомням си, че захвърлих с писъци на ужас "Фонтаните на мълчанието" и не съм и помисляла да посягам към друга книга на Рута Сепетис Joy
Изключително плоска книга, в смисъл на двуизмерност на образите, които са съвършено неразвити. Прости изречения. Ужас някакъв..
Дори специално потърсих мнението си от далечната 2020г . Чела съм я през март, точно в началото на КовидЯ и явно затова са ми били опънати нервите  Joy

"...яд ме е, че се захванах с тези "Фонтани на мълчанието" Confused
Едвам я бутам и не знам и дали ще я избутам или направо зарежа.
Има някаква идея в нея, но разни безумни изречения от рода на "Войната изцежда цвета от бузите на Мадрид" ми опъват допълнително и без това опънатите ми нерви. Бузите на Мадрид?? WTF?? Добре,че не му се е отразило на други части Joy
Не зная кой я е излъгал тази г-жа Сепетис, че може да пише."

# 176
Много сме различни читателите 😉 Нищо не помня за бузи на Мадрид 😀

# 177
Не зная кой я е излъгал тази г-жа Сепетис, че може да пише.
И аз това се питах, докато я четях. "Сол при солта" също е много слаба, но "Фонтани..." е една от най-глупавите книги, които съм чела. Не мога да погледна сега записките си, но помня, че ревюто ми беше много кратко, нещо от сорта - "защо въобще стигнах до края, а не я зарязах още в началото?!?". Grinning

# 178
И аз не се разбрах със Сепетис...
"Фонтаните..." ги докарах преди време до към една трета и се отказах.

# 179
Хахаха ,Миж,много ме разсмя-как си я зарязала с писъци на ужас,а кой наскоро беше зацелил книга в коша??😂😂😂
С една дума вижте какво правят с нас книгите:)).

Общи условия

Активация на акаунт