Пубертетът при момчетата - 14

• 47 427
  • 773
  •   1
Отговори
# 90
Изкласихме.
На НВО-то не се е представил много зле. Даже намерих резултатите от 7 клас, по 3 точки надолу е и по двата. Ама като имам предвид, че не поглеждаше нищо съм доволна.
Вече го раздават ваканционно, но имат и 2 седмици практика.

# 91
Още два дни има моят син. Днес се оплакваше, че е уморен и не бил в настроение утре да ходи на училище. И аз не съм в настроение да работя утре, но ще се наложи. Все едно нещо учат. Дори учебниците и тетрадките прибрахме в понеделник.

# 92
  • София
Здравейте, не се бях сещала да потърся такава тема. Сигурно ще ми кажете, че се вкарвам в излишни филми, обаче да си кажа.
Синът ми наскоро навърши 14, едва 38 кг, некрасиво слаб (гърчав, както се казва) и леко прегърбен. Надявах се да израсне като баща си, който е над 1,85, обаче или е взел моя ген за "снажен" ръст, или съзряването му тепърва предстои.
Чудя се дали да не му пусна изследване за хормон на растежа, защото той самият се депресира от това, че е най-дребен от момчетата. И на акъл си е дечко.
Има наличен баща, но само телом, от него никакъв пример не може да вземе. Слушам само "много си е добре детето". Искам да тренира нещо - измислиха тенис на маса, защото му харесвало. Ходеше на плуване - заряза го, било му студено. Лека атлетика няколко месеца - било скучно...

# 93
Cuckoo, намери ме назад какво съм писала за моя син и ръста му.Следи го ендокринолог и лека-полека наваксва.Имаше проблем с нисък витД, сега и с щитовидни хормони.Не значи, че твоето дете е така, но не пречи да му се пуснат едни изследвания.

# 94
  • София
Cuckoo, намери ме назад какво съм писала за моя син и ръста му.Следи го ендокринолог и лека-полека наваксва.Имаше проблем с нисък витД, сега и с щитовидни хормони.Не значи, че твоето дете е така, но не пречи да му се пуснат едни изследвания.
В коя тема горе-долу?

# 95
  • София
Cuckoo, а на ръст?  Колко е висок? И моят син е много слаб. Така си е бил винаги, сега личи все повече. Също е на 14. Храни се добре, но другите момчета до него изглеждат направо здравеняци. Трудно му намирам дрехи- всичко му пада и виси. На всичкото отгоре мрази футбол. Спортува тенис на корт.

# 96
  • Русе
Cuckoo, подкрепям мненията за едни профилактични изследвания, но за утеха да кажа, че двете приятелчета на моето (все 14 г) са с над глава по-ниски от моето (170 см) и все едно излязли от концлагер. И другите момчета в класа не са кой знае колко снажни, за разлика от момичетата. Може набора да е такъв...

# 97
За твое успокоение му пусни изследвания и преглед при ендокринолог. Иначе има още да расте, до 20 години, все ще израства. Колко е висок? Иначе 38 кг. ми се струват в долната граница, но то зависи и на какъв ръст.

# 98
Момчетата обикновено дръпват на ръст по-късно. Моят мъж чак след 16 е пораснал. Аз от 13 годишна съм си все толкова.

И аз се цопвам в темата с един почти тийн (ще стане на 13 през септември), за чийто ръст се притеснявам, и то защото от последния си рожден ден е пораснал само с 2 см. Иначе ми е ясно, че най-вероятно след 15 ще е “бурният” растеж. Ще трябва май да пусна изследвания и аз.

# 99
За ваше успокоение няма нищо лошо в преглед и изследвания. Но, ако децата са в границите, по-скоро ще растат в следващите години или пък, ако родителите са нисички, няма много поле за действие. Мисля, че баскетбол и волейбол действайт добре за по-висок ръст.

# 100
Точно така, не може да излъжем гена, но може да проверим има ли пречка детето да порасне толкова, колкото му е заложено.

# 101
  • София
На ръст вече е над мен.

# 102
  • София
Ръстът е 1,61, мерили са го при заявяване на лична карта.
Не го сравнявам с дългучите в класа, то винаги си има няколко такива.
Иначе яде нормално, но не и като пубер, който ще ти изяде и ушите, по разкази на препатили.
Даже мога да се похваля, че обича доста неща, които тийновете често мразят - зеле, зелен боб, грах, леща, лук.
Всъщност, като се има предвид, че на мен цикъл ми дойде след 14 и завърших у-ще май някъде 45, не е чудно, но аз си се притеснявам.

# 103
И аз бих пуснала изследвания. Ако всичко е наред, още по-добре, ако не - вземаме мерки да стане наред.

Ако бях слушала навремето приятели и познати колко късно бил проговорил този, а после станал професор, как било нормално на многоезични дете на 3 години нищо да не се разбира, сигурно и досега моето щеше да мучи или най-малкото да изгубим ценно време.

Щом нещо ви притеснява, действайте. Иначе все ще го мислите и ще му се чудите.

# 104
Да, проверете хормоните, поне да сте наясно дали всичко е ок там. Иначе 1,61 е в долната граница, но не е пък чак много нисък, поне до 1,75 може да го докара. 38 кг. ми се струват обаче малко за този ръст.

Общи условия

Активация на акаунт