ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 46 917
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
Немската и аз познавам, но наистина внасяне на реформи или чужди примери на парче е нелепо. Мен ме изуми, че за пореден път баш това е кусур, който МОН реши да оправя, както и мотива. От там насетне, честно казано, ми е все тая Simple Smile  Щетите от МОН съм се научила да ги поправям.

# 526
  • София
Като за начало- много голямо браво на настоящия министър за вторите дати за НВО 7 клас. А също и за опцията за поправка на ДЗИ.
Всъщност не се сещам някой наскоро да е проявявал такава решителност в МОН.
А иначе за промените винаги е нужно време и никога не се харесват на всички. Също така е хубаво да имаме едно наум, че преобладаващо не сме експерти и не работим в мултидисциплинарни екипи по образование, за да се считаме за последна инстанция по тези въпроси.

# 527
Helene, днес обсъждахме идеята за повторно явяване на ДЗИ по желание за повишаване на оценката. Аз си казах моето мнение, че ще настъпи хаос и че и без това намирам балообразуването за бг университетите в момента за неадекватно заради образно казано сравняването на ябълки круши по цветове, докато ни е важно колко тежат. Някои си казаха мнението, че не виждат проблем в допълнително явяване на ДЗИ. Говорихме за нещо конкретно. Ти заяви, че у нас нищо не става, защото само намираме кусури и критикуваме и в следващия момент заявяваш, че всичко е покъртително зле и обосновани идеи не виждаш, което казано ангро си е баш неконструктивно мрънкане.

Не мисля, че всичко е покъртително зле, все пак.

# 528
  • София
Е, добре, това е моето мнение, ти защо ме репликираш? Не разбирам. Ами зле е, кое е добре?

# 529
Всяко въведение, което води до редуциране на стреса у учениците (втора опция за матурата е точно такова), както и намалява рискът, който водят оценяванията тип "моментна снимка на знанията" мисля, че е добре дошло. Не виждам с какво пречи този втори шанс? Много добре са го измислили хората.
И за НВО 7 ли са го въвели? Ако е така - едно огромно поздравление!

# 530
Аз съм ЗА да има втори дати. Риск единствено виждам в разликата на съдържанието/цифровия резултат
и приравняване в една кампания на държали различни матури. С интерес ще следя как го виждат като решение он МОН.

# 531
  • у дома...
Вие смятате, че на второ явяване на ДЗИ задължително оценката ще е по-висока. А ако е по-ниска? Или ще си избираме тази оценка, която повече ни харесва?

# 532
Нямам идея как биха го заложили (по-високия или последния резултат). Последният е по-трудно проследим, защото може да не си предоставиш "притурката" с данните от второ явяване, така че вероятно ще е "по-високият". Но и последният да е, пак е плюс наличието на възможност. Второто явяване ще е риск (за по-нисък резултат), естествено. Но е осъзнат риск от пълнолетни хора, гонещи някаква цел. Дори и да го направят "последният" резултат, то пак остава положително наличието на възможност. За да решиш да се явиш на второ дзи, значи първото не ти е достатъчно за уни, та какво губиш ако се явиш пак: да ти е по-недостатъчно Simple Smile. За да тръгнеш да се явяваш повторно, то значи си положил допълнителен труд и си учил яко. Кой иначе би се явил на изпит, който вече е взел? То е ясно, че и с 3,00 на дзи можеш да следваш, но не навсякъде. Ако от 3,60 изкараш 3,20, значи толкоз си можеш и просто право в су (примерно) не е за теб, ще си го учиш някъде, където и с 3,20 приемат.

Явяването на изпит не е някакво удоволствие, че човек да си го причини повторно без причина. И за езиков сертификат можеш да се явиш повторно, та нима е лошо това и нима е пълно с хора, които се явяват за по-високи точки?

За нво 7 предложението не е написано още черно на бяло (или аз съм го пропуснала), но от интервютата разбирам, че ще е нещо от сорта: при наличие на сериозна причина (примерно епикриза от престой в болница) за невъзможност да се явиш на нво юни, то да има втора дата края на август или началото на септември и децата. Сформират някакъв бал с резултата си и могат да кандидатстват в паралелки, чийто бал за прием е бил по-нисък от твоя бал. Доколкото разбирам ще е надпланов прием, но други са го разбрали, че ще е прием само за свободните места, останали след 4-то класиране.

# 533
Е, добре, това е моето мнение, ти защо ме репликираш? Не разбирам. Ами зле е, кое е добре?
Репликирах мнението ти, че дискусията тук е "вечно мрънкане", заради което не можем да се оправим. Обичайно в темите на нашия набор никой не се изказва така, дори и да не споделя мнението на друг.

Ако има второ явяване юни още с вземане на по-висока оценка, доста хора ще се чувстват принудени да отидат и на него, защото не се знае дали няма да има съществена разлика в трудността и дори и да не оценяват като провал същинското ДЗИ, ще ходят за застраховка.
Ако не се доизмисли и това как ще нанася промяната (това което Скаридка каза за генерирането на дипломи за продан или възможност да си показваш, което предпочиташ, както казва Мария ще имаме проблем.)

От Русалка съм чела, която е наистина с опит в кандидатстването в Германия, че нашите високи оценки са изобилни, и се приема там, че явно са по-лесно постижими от немските и търсят затова и други начини за отсяване. Т.е. може да стигнем до още по-голямо обезценяване на дипломите ни.

# 534
  • у дома...
Защо да е трудно проследимо второто явяване? Всичко е въпрос на една база данни с търсене по ЕГН. Сега, ако въпросът е да прецакаме системата по някакъв начин, това вече е друга тема. Щото съм 101 % сигурна, че ще има хиляди такива опити.
Нека има втора дата за НВО 7 клас. При точно определени условия обаче.
Докато за университетите по-подходящо ми се струват изпити. Както е и сега в някои университети и специалности. Макар, че легенди се носят за теста на НБУ.

# 535
Дзи от м.г. е с друга трудност и вече не е така масово с шестици.
Не мисля, че ще е масово явяване на втора сесия на дзи. Все пак ако оценката ти е стигнала да влезеш в уни защо ти е пак да се явиш след 3 месеца или след година?

Просто майка, база данни може да работи за бг, но и в някои унита в чужбина искат оценки от дзи. Ако се унищожава старата диплома и издаване на нова, то тогава е лесно проследимо, но ако ще е с притурка, то тогава в чужбина може да не я представиш тази притурка ако ти е по-нисък втория резултат.

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 19:22 от Maria 007

# 536
  • София
Второто явяване на ДЗИ няма да е с през текущата година, а през следващата. Иначе различни ДЗИ в една КСК има и сега, когато в уни кандидатстват деца от различни набори.
Няснотите в планираната промяна за НВО идват от крайно противоречивите изказвания на министъра, които пък са следствие на това, че той не е в час с кандидатстването в 8 осми клас и приемът в гимназиите изобщо, и не е разбрал докрай какво са му обяснили експертите. Както сам си призна - сблъскал се е с проблема като с експресен влак. Joy Та аз разбирам предложението така: при наистина обективни причини, които са възпрепятствали ученика да се яви на изпитите юни /спешно болнично лечение, смърт в семейството/, той може да се яви на втора дата през септември и да бъде приет надпланово в паралелка, за която балът му стига спрямо минималните балове от текущата година /би трябвало да е този  от второ класиране/. Да се явяват на изпит септември, за да запълват само свободните места по план-приема, които могат да ги запълнят и без да се явяват на изпит, е нонсенс.

# 537
  • sofia
Няма да има никакъв проблем с проследяването. Вече вкараха единни идентификационни номера на всички студенти и докторанти, НАЦИД ще поддържа базата данни.
Въведоха и НЕИСПУО за средното образование и още от първи клас ти слагат номерчето и си вървиш с него до край. Така проследяват за всяко лице къде е учило, какви дипломи има, кога е прекъсвал, подновявал и пр.
Преди МОН поддържаше базите от данни, сега всичко ще към НАЦИД - от първокласниците до професорите.

# 538
  • София
С две ръце адмирирам втора дата за НВО и повторно явяване на ДЗИ. Това е шанс за децата. Може в началото да не е идеално всичко, но определено е крачка в правилната посока.

# 539
Аз не съм разбрала, че ще има втора дата и за седми клас, което се искаше. Може ли някакъв линк

Общи условия

Активация на акаунт