ДЕСЕТИ клас 2022/2023 - В очакване на ваканцията!

• 46 935
  • 762
  •   1
Отговори
# 495
Хера, и сега има преведени учебници на немски и английски (за тези знам) въпрос на възможности и преподаватели е дали ще учат предмети на чуждия език.
Особено ми допаднаха тези по биология, защото бяха нещо средно между учебник, помагало и учебна тетрадка .. и отделно учеха на Бг нещата от стандартния учебник. По история и география имаха някакво разминаване с материала, ... ама моичкият е така лежерен, че хич не съм му слушала оплакванията.
Той завалията все нямаше много да учи, а съученичка в съседен клас и приялско семейство все учеше до 12ч и се жалваше колко много има за учене.. Всеки пък аха да викна, но изчаквах да се появи забележка за без домашно - за цяла година един път по НЕ и един път по БЕЛ , отърва кожата с две конски само

По въпроса с учителите - племеницата беше в провинциално ГПЧЕ с втори испански, тоя исански го учеха събота и неделя, защото нямаха учител и идваше уикенда учител от друг град. Не знам РУО къде спят, родителите защо мълчат, но децата останаха без почивни дни и отделно нищо не научиха.

# 496
  • Някъде в Европа...
Херка, Satisfied, а прикачване на Дъбово и на Карнобат за Бургас как ти звучи при тръгване 1 ч. през нощта от ВТ?! 😁...Изпитано вече от набора и приятели с нощния влак на път за Китен (4 дни живот почти без сън и нормслна храна 😀)...Единият ден са ходили и до Созопол заради някакви скали, от които скачали (това ми е било спестено като инфо в сктуално време, разбрах чак като се върна и разказа),  връщането му пък бе през Варна, че на концерт на V:RGO ходи в някаква плажна дискотека..там пък изтърва рейса от Китен за Бургас, та с такси до Приморско сам,(що споменаванията на родата е отнесъл шофьоръът заради цената 🤣) , за да хване оттам автобус за Бургас, и оттам за Варна...
Еххй, да им имам свободата на мислене и как с лек замах разрешават ситуации, а през това време родителите чуваме само "споко, споко, споко"

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 16:06 от AIR

# 497
  • София
Здравейте,
в разгара на лятото - една добра новина

https://dnes.dir.bg/politika/mon-podkrepi-predlozhenieto-na-ombu … rata-sled-12-klas

# 498
Хм, с това балообразуване с матури, няма ли да настане едно явяване по два пъти като правило?

# 499
Аз пък съм ЗА тази възможност. Всичко се случва на изпит (дзи). С един лош резултат на дзи може да ти се затвори вратата към някои специалности (за които коеф. от дзи са по-високи от изпит или за такива, за които няма изпит, а се взима само дзи) в университет. Няма нищо лошо във втория шанс за който иска да се яви отново на дзи. МОН да си сложат такса за повторно явяване на дзи и всеки да си се явява колкото си иска пъти.

# 500
  • София
И аз съм за. Защо да нямат шанса да научат повече, да си подобрят резултатите? Какво лошо има в това?

# 501
Аз не съм казала, че съм против. Прости не виждам смисъла.
"Провал" на ДЗИ, с изключение на кандидатсващите с някакво изискване за оценка в чужбина, няма никакво значение. Нашите ВУЗ често са  с по няколко опции за балообразуване, плюс освен ДЗИ има редовни изпити, пробни изпити, пробни на пробните.
Хората им говорят за седми клас ситуацията, те хванаха от краката за главата проблема.
И аргументът им е че оценките били за цял живот. Ама точно бележкарството си му е абсолютна емблема на нашето образование, де.
Според вас 5.30 на тазгодишната матура по мат провал ли е? Реакцията може да варира от "ау, не е 5.50 дори" до "успех, по-висок от средния на топ училището на страната".
Още смилам информацията, че махат еднаквости в равнината от ООП и се чудя каква геометрия ще има нагоре изобщо, ама шестици да се леят.
Нашите ВУЗ са пълна каша с балообразуването в момента и проблемът не лъщи заради сравнително многото бройки (май само медицината е различна). Когато това се промени, ще лъсне това.
Някъде из форума четох как било в Италия. Пет пари не дават за дипломи и ДЗИ-та. Кандидатстваш с изпит и каквото сабя покаже. Догодина можеш отново.

# 502
Представи си имаш 3,20 на дзи бел. Дали може да влезнеш право в СУ някога? Защо да не се явиш пак, 1 година да работиш и учиш и следващата да можеш да следваш където ти е мечтата?

# 503
По принцип ако за 12 години не си научил особено, едва ли ще изкараш единия път 3,20, следващия 6,00 без никакви шашми. В общия случай. Не ми цитирайте някакви супер частни.
Единственото е здравословни проблеми, на матура, изпит... За съжаление сдобиване с документи е най-лесното, вероятно би имало злоупотреби, но все пак намирам за редно за шанс в такива случаи.
Но за просто повишаване на оценка, не. Айде стига вече с тия оценки, основа на държавата и икономиката ни, а всъщност кухи и безпочвени.
Във вузовете ни има достатъчно шансове и начини за прием. Не знам защо просто не приемат всички желаещи, както е в други държави. Достатъчно много отпадат за нула време. Даже от тия с шестички на матурите и много амбиция.

# 504
На мен не ми пречи ако някой има амбиция да има 6,00, а не 5,85 на дзи да си плати за изпит и да си се явява 100 пъти щом го влече. Дълбоко се съмнявам, че има такива хора, но тяхна си работа.
Възможността за повторно явяване не нарушава ничии права и е хубаво да я има и който желае, независимо от целите му, да си се яви.
По другия въпрос: според мен е възможно от 3,20 едната година след една година учене да изкараш 5,30. Имам конкретен пример с дете знаещо за 9т в началото на 7 клас, което изкара 82,25 на нво мат., та нищо не пречи и с дзи да се постигне успех (баш с мат пп сигурно такъв скок ще е труден, но с дзи бел си е напълно възможен).

# 505
  • София
По принцип ако за 12 години не си научил особено, едва ли ще изкараш единия път 3,20, следващия 6,00 без никакви шашми. В общия случай.

Това не. Но е напълно възможно на първата дата да изкараш 5,40, а на втората - 5,80. А това прави разликата между приет/неприет в желаната специалност в СУ например. Или покриването/непокриването на условията за условен прием в UK

# 506
Съжалявам, но явно наистина става дума за чужди университети и техните условия, а не както искат родителите, в случай на здравословен проблем, и то в седми клас, а не в дванайсети.
Мария, това дете да се е подготвяло в 12 клас, както си направила в седми. Тогава не е спряло да учи изобщо, та да се готви само за матура, нали.
Мечтите да си ги преследват с изпити или уроци, защо държавата да му организира матури, докато изкара колкото му трябва и миряса?

# 507
  • Отвъд алеята зад шкафа
То явяването няма ли да е на следващата година с матурата на настоящите 12-класници? Тогава държавата не организира специално за него, а за целия набор.

# 508
Погледнах правото в СУ. Никакви други опции освен ДЗИ. И не е проблем, че няма опции и едно време беше така. Изпит, ако не успееш и държиш на конкретен университет, пробваш догодина.
Как обаче сравняват пет кандидата, завършили в пет различни години. И не  говоря за сравнение на 3,20 и 5,40, а за тези да речем събрали се в интервал 5.40 и 5.80.
Какво лошо им имаше на изпитите, задължителни за всички не ми е ясно.
Иначе с възможности за повишаване преди КСК, направо си виждам как тази година матурата по математика щеше да се повтори. Ами, не ми е сериозно това.
И после почва едно сравнение ДЗИ мат1 по нам-си-какъв си коефициент сравняван с пробенХ по друг, наредено до ДЗИ2 МАТ, ДЗИ БЕЛ и хайде да видим кое е най-високо.
Иначе право сигурно има още опции да се учи не само в СУ.
Ако промените във ВУЗ тръгват в посока поставяне по-сериозна цедка на вход, тия щуротии ще трябва да ги махнат. С изключение на медицините сега е като в шегата за двата гущера, единият бил зелен, а другият бил надясно.

# 509
Кой говори за безплатно индивидуално организиране? Сесии на дзи има няколко. Държавата покрива едно явяване. Ако искаш второ е редно да си го заплатиш и да се явиш на която сесия от обявините от държавата искаш. Наистина не разбирам защо да е проблем ако някой иска да си се явява по 100 пъти на дзи? Имам пари, угаждам си Simple Smile

Мария, това дете да се е подготвяло в 12 клас, както си направила в седми. Тогава не е спряло да учи изобщо, та да се готви само за матура, нали.
Изобщо не разбрах какво ми казваш Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт