Майчинството счетоводно - 96

• 43 016
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
Би трябвало да нямате проблем. Само говорете с АГ от кога да пуска болничния. Simple Smile Аз излязох края на 7м чак. Бяхме се разбрали, че като ми свърши отпуската ще кажа от коя дата да пускат вече болничен.

# 136
Тези 180 дни болничен през бременността са толкова,само ако няма прекъсване ли? След единия болничен ще се върна един ден на работа( налага се) и после излизам пак. Та трябва ли да внимавам дали ще ги натрупам или с този ден прекъсване не се броят по този начин?

# 137
Здравейте. Планирам да се върна от майчинство на работа на половин работен ден. Това намалено работно време влияе ли на евентуално следващо майчинство? Т.е. примерно ако взимам 1000лв заплата, има ли значение дали я взимам за 4-часов или за 8-часов работен ден?

# 138
  • Седмото небе
Доколкото знам не, важен е размера на дохода, а не часовете за които сте го взели.  То много зависи и кога ще се случи да ви е следващото майчинство… Ако се върнете на работа по време на втората година ще си получавате до края и изработената заплата плюс половината майчинство за втора година. Когато и тя приключи си получавате само основния доход.

# 139
Тези 180 дни болничен през бременността са толкова,само ако няма прекъсване ли? След единия болничен ще се върна един ден на работа( налага се) и после излизам пак. Та трябва ли да внимавам дали ще ги натрупам или с този ден прекъсване не се броят по този начин?
За календарната година могат да се ползват до 180 дни сумарно. Ако се наложи да са повече, се минава на ТЕЛК за разрешение.

# 140
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
180 дни непрекъснат болничен в рамките на календарната година или 360 дни разпокъсан за 2 години могат да се ползват през ЛКК.Ако се надвишат, се отива на ТЕЛК.
Във Вашия случай се започва нов първичен болничен.

# 141
  • Бургас
За календарната година могат да се ползват до 180 дни сумарно. Ако се наложи да са повече, се минава на ТЕЛК за разрешение.
Не е сумарно, а е непрекъснат.

# 142
На мен АГ ми обясни,че ако не ми стигнат 180 дни се връщам за един ден на работа и после мога отново да изляза...
Момичета пик за нап и НОИ един и същи ли е...аз имам от НАП и май не става за НОИ нищо не ми дава да проверя в НОИ с него

# 143
Различни са кодовете на НОИ и НАП.

# 144
Здравейте! Родих септември месец, но понеже нямах нужния трудов стаж, не ми се изплащаше майчинство. Стажа ми казаха, че го стигам юни месец и от юли вече ще ми се превеждат. Еми да, но все още няма никакъв превод. Миналата седмица звънях в НОИ, те викат не пише, че има наложено плащане, чуйте се със счетоводителката. Звънях й и на нея и тя каза, че всичко било наред и тази седмица ще имам превод (това беше понеделник ако не се лъжа). Вече е четвъртък и пари йок. Извадих си ПИК уж да видя в сайта, но така и не се ориентирах къде точно да гледам. Може ли някой да ми каже къде мога да си ги проверя плащанията.

# 145
https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

Ако не се отвори линка търсете в сайта където са справките - Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО.

Здравейте! Родих септември месец, но понеже нямах нужния трудов стаж, не ми се изплащаше майчинство. Стажа ми казаха, че го стигам юни месец и от юли вече ще ми се превеждат. Еми да, но все още няма никакъв превод. Миналата седмица звънях в НОИ, те викат не пише, че има наложено плащане, чуйте се със счетоводителката. Звънях й и на нея и тя каза, че всичко било наред и тази седмица ще имам превод (това беше понеделник ако не се лъжа). Вече е четвъртък и пари йок. Извадих си ПИК уж да видя в сайта, но така и не се ориентирах къде точно да гледам. Може ли някой да ми каже къде мога да си ги проверя плащанията.

# 146
Здравейте,
Предварително се извинявам,ако въпросът е малоумен,но при бременност с близнаци едно майчинство ли се взима?
Благодаря предварително !

# 147
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Предварително се извинявам,ако въпросът е малоумен,но при бременност с близнаци едно майчинство ли се взима?
Благодаря предварително !

Да, майчинството е едно.

# 148
Здравейте, минаха ми трите болничния(45 дни преди термин, за раждането и последния). Как да разбера дали са пуснати декларациите от фирмата и какво следва от тук нататък? Последния болничен ми изтича на 15.07, кога ще имам плащания след него? Благодаря ви

# 149
А Вие попълнихте ли си декларацията, която да предадат в НОИ?
Дните до 15.07 ще Ви бъдат изплатени до 5 работни дни.
Ако Вие си подадете нужните документи през юли към фирмата, то техният срок е 10 август, за да ги входират в НОИ. После още 10 работни дни, за да Ви изплатят дните от юли.

Общи условия

Активация на акаунт