Майчинството счетоводно - 96

• 43 007
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
За детски подаваш, след като детето има ЕГН и избран педиатър, от който трябва да вземеш бележка за поставените имунизации (макар и само тези, които са поставени в родилното).

И не пречи, че ще е от месец примерно родено? Защото доходите ги гледаха 12месеца назад май (1 път проучвах, като видях че сме пас и до там бях), а то тогава е било в корема ми още.

# 121
А да питам ако не подавам за първи път, какво се носи като документи?

# 122
Здравейте, имам един въпрос, защото какво ли не изчетох не мога да намеря отговор по темата. Ако някой от вас е запознат. Знаете ли как се изчислява болничен след изтичане на майчинство. Знам, че е на база 80% от брутната заплата, но дали се взима и някакъв период назад от майчинството. Среднодневното ми възнаграждение излезе много по-ниско от предполагаемото, затова и искам да знам как го изчисляват.благодаря за отговорите:)

# 123
80% за 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността. Цялата Ви втора година майчинство влиза в изчислението, което означава, че обезщетението значително ще падне.

# 124
  • София-Младост
За детски подаваш, след като детето има ЕГН и избран педиатър, от който трябва да вземеш бележка за поставените имунизации (макар и само тези, които са поставени в родилното).

И не пречи, че ще е от месец примерно родено? Защото доходите ги гледаха 12месеца назад май (1 път проучвах, като видях че сме пас и до там бях), а то тогава е било в корема ми още.
Не пречи. Напротив, помага;) Няма значение, че за периода, за който се гледат доходите, четвъртия член на семейството не е бил роден.

А да питам ако не подавам за първи път, какво се носи като документи?
Всичко като първия път, в самата декларация са описани документите. Не е необходимо само документ от банка, ако не променяте банковата сметка.

# 125
Здравейте,
Имам ли право да прекъсна неплатен отпуск за гледане на дете с болничен?

# 126
Здравейте момичета.Бременна съм и реших да ползвам 180 дни болничен..миналия месец взех първия болничен който е от 9.06 до 12.07...днес имам превод от НОИ,но болничния не е свършил още...та въпроса ми е този превод дали не е само за миналия месец без да включва тези 12 дни от този месец?

# 127
С ПИК може да проверите в сайта на НОИ. Винаги отбелязват за какъв период е плащането.

Здравейте момичета.Бременна съм и реших да ползвам 180 дни болничен..миналия месец взех първия болничен който е от 9.06 до 12.07...днес имам превод от НОИ,но болничния не е свършил още...та въпроса ми е този превод дали не е само за миналия месец без да включва тези 12 дни от този месец?

# 128
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Имам ли право да прекъсна неплатен отпуск за гледане на дете с болничен?
Да, имате.

# 129
  • Седмото небе
А важи ли същото и за платен отпуск? Годишен такъв полагаем имам предвид… Мога ли да го прекъсна с болничен отнасящ се мен или такъв за гледане на детенце?

# 130
Платеният отпуск винаги се прекъсва, ако излезеш в болничен.

# 131
Здравейте, момичета. На сайта на НОИ с ПИК проверих прогнозно дневно възнаграждение и съм малко учудена от справката. Не спазвам 45- дневния болничен преди термин и ще имам част от него на работа. Ако изляза в него от 31/7 ми дава с 4лв по-високо прогнозно дневно възнаграждение, от това, ако изляза от 1/8…
Не разбирам защо е така при положение, че ще имам реално още един месец пълен месец осигуряване на максимален праг и би следвало да се махне друг пък, който е бил на стария праг от 3000лв. 🙄

# 132
Здравейте! На 24.08 тази година изтича втората година от майчинството ми. Нямам намерение да се връщам на работа, понеже наскоро разбрах, че съм бременна отново. На първо време смятам да ползвам натрупаната ми от двете години отпуска и след това какво трябва да направя, за да премина директно в болничен заради нова бременност? Личната може ли да ми даде 14 дена първи болничен, който да премине след това в постоянен чрез комисия или просто да предоставя някакъв амбулаторен лист от преглед, че съм бременна? Идеята ми е да съм защитена от евентуално освобождаване.
Просто болничен лист ще ми свърши ли работа?
Благодаря!

# 133
До 3г. възраст на детето закона защитава от такова освобождаване. Това го знам със сигурност, тъй че от тази страна проблем нямате. До колкото знам трябват специални разрежения от министерството на труда (туй може да бъркам за от къде, но се искаше разрешение от държавата, за да освободят някой до 3г. възраст на детето).

Мога да Ви кажа моя опит тъй като съвсем наскоро бях в подобна ситуация. Реших да си пусна натрупаната платена отпуска и тогава уведомих и шефа лично (устно уведомление беше) като отидох да си подам молбата за отпуската след изтичане на 2рата година отпуск по майчинство. Вече бях в 5м и почваше да ми личи. Отделно си беше ясно, че поради естеството работата няма как да се върна при положение, че съм бременна (вдигане на тежко и тнт). На следващото ходене им занесох копие от амбулаторен лист от АГ, че съм бременна, който не го взеха така или иначе. 😅 При друг работодател може да не е така, не знам
 Само искаха да знаят от кога ще изляза в болничен, и пак малко изненадващо станаха нещата и по-от рано излязох, но не са ми правили проблем.

Не съм на 100% сигурна л, но ако като Ви изтече платената отпуска вече сте записана на ЖК, то тогава може би направо АГ да може да Ви издаде болничен и от отпуската направо в болничен да излезете. Иначе знам, че няма проблем и веднага в болничен след изтичане на майчинството стига да има кой да го издаде - ЛЛ, АГ и тнт. Само имайте в предвид, че доста пада болничния (независимо дали сте взели отпуската или не) тъй като се гледат 18м назад, а 1 цяла година е МРЗ. От тази гледна точка поне при мен беше по-изгодно финансово отпуската да пусна, докато наближя 45 дневния, но аз и бях доста напреднала с бременността.

Надявам се някой по- запознат да се включи и ако нещо съм объркала да ме поправи, но за освобождаване от работа до 3г. на детенцето Ви мисля, че няма за какво да се притеснявате. Simple Smile

Здравейте! На 24.08 тази година изтича втората година от майчинството ми. Нямам намерение да се връщам на работа, понеже наскоро разбрах, че съм бременна отново. На първо време смятам да ползвам натрупаната ми от двете години отпуска и след това какво трябва да направя, за да премина директно в болничен заради нова бременност? Личната може ли да ми даде 14 дена първи болничен, който да премине след това в постоянен чрез комисия или просто да предоставя някакъв амбулаторен лист от преглед, че съм бременна? Идеята ми е да съм защитена от евентуално освобождаване.
Просто болничен лист ще ми свърши ли работа?
Благодаря!

# 134
Много благодаря за подробния отговор! Смятам да използвам натрупаната отпуска и когато дойде време за болничния ще бъда вече в 6 месец. Тоест ще мога да изляза директно с болничен от АГ?

Общи условия

Активация на акаунт