Майчинството счетоводно - 96

• 42 992
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
Ше ИМАТЕ 6м неплатен отпуск, но вече отпуска ще е за ВТОРОТО дете. Питала съм няколко пъти в темата и са ми отговаряли, че за ВСЯКО дете се полагат по 6м неплатен отпуск на всеки родител от 2 до 8г възраст.  Ако имате едно дете са 6м на всеки родител.
 Ако имате и второ дете в последствие то получавате още 6м вече за второто дете. Не знам с близнаци ако са как стоят нещата, за това не съм чела/питала.

# 106
Здравейте. Имам въпроси, ако може някой запознат,да помогне.Дъщеря ми има бебче,което ще навърши 1г на 12.07.23г.В момента е бременна в 14г.с с второ бебе. Чета във форума ,че майчинството се изчислява от дохода 24м преди 45 дневния болничен .Как е най добре да постъпи- да излезе веднага в друг болничен от 23.07.23г/ понеже предния и термин беше 22.07-22г - но роди на 12.07/,ако разбира се това е възможно.Да се върне 1 ден на работа, и да излезе в болничен от 24.07. Или да си остане така до ноември,когато ще е 45 дневния болничен, но това означава ,че ще мине на МРЗ и това ще влезе в изчисленията за второто майчинство.

Последна редакция: пт, 07 юли 2023, 21:32 от cveti70

# 107
  • София-Младост
И трите варианта са възможни. АКо боличен е по-изгодно от обезщетение за гледане на дете, да позва болничен. Но е желателно да се върне в отпуск за гледане на дете преди 45 дневния за второто. Така ще има застъпване на двата отпуска и обезщетението за второто може да е в размера като за първото, ако това е по-изгодно.

Elicata
Нали затова съм написала за всяко дете. Т.е. и за второто отново ще имате право на неплатен 6 месеца. Просто той се ползва докато детето е на възраст между 2 и 8 години.

Последна редакция: сб, 08 юли 2023, 08:13 от Ала-Бала

# 108
Ала-Бала,благодаря.Но, ако може искам още малко пояснения.В момента тя взима майчинство да кажем над 1000лв, тъй като е осигурявана на добра заплата.Ако излезе в болничен от 23.07,неговата ставка на каква база ще е - като на първото майчинство ли?И какво значи да се върне в отпуск за гледане на дете-нали през втората година това е МРЗ и няма ли това да влезе в изчисленията за второто майчинство?

# 109
Здравейте. Имам ли право да ползвам 6 месеца неплатен отпуск за дете до 8 год., ако имам неизползван платен годишен отпуск? Благодаря

# 110
  • София-Младост
Здравейте. Имам ли право да ползвам 6 месеца неплатен отпуск за дете до 8 год., ако имам неизползван платен годишен отпуск? Благодаря
Да.

Ала-Бала,благодаря.Но, ако може искам още малко пояснения.В момента тя взима майчинство да кажем над 1000лв, тъй като е осигурявана на добра заплата.Ако излезе в болничен от 23.07,неговата ставка на каква база ще е - като на първото майчинство ли?И какво значи да се върне в отпуск за гледане на дете-нали през втората година това е МРЗ и няма ли това да влезе в изчисленията за второто майчинство?
Болничния ще се изчисли на база 18 месеца назад, от месеца предхождащ издаването на б.лист.
Ако се върне малко преди 45 дневния в отпуска (с обезщетение от 780, което ви стряска доста), то обезщетението за второто може да е в размера КАТО ЗА ПЪРВОТО ДЕТЕ...т.е. колкото е получавала до сега, ако това е по-изгодно за нея.

# 111
Съвсем изключих,че вече в юли. До кога беше срока за детските?

# 112
  • София-Младост
Съвсем изключих,че вече в юли. До кога беше срока за детските?
Кой срок? За подаване, всеки месец до края.

# 113
Ами имаше нещо за юни месец само...

# 114
Всяка година подаваш по едно и също време. Ако миналата си подала юли, тази отново. Ако закъснееш, губиш плащане за периода на закъснението.

# 115
Аа,ясно. Чудех се защо непременно юни съм си отбелязала... Благодаря!

# 116
Документи за детски не се ли подават, когато детето навърши годинка, две, три и т.н.

# 117
Не. Когато ти изтече решението или, когато доходите ти отговорят на критериите за подпомагане.

# 118
И аз да се включа с питанка за детските. До преди промяната при минаване на дохода на човек от семейството и шанса за 80% от детските да се взимат бяхме тотално аут. Сега обаче, този месец или най-късно началото на следващия ще станем 4ма вкъщи. Това, че ще е новородено бебе не пречи ако дохода не надвишава да се подадат документи за детски за двете деца нали? И освен бележка от работодателя  за таткото какво друго ми е нужно? Предполагам ще трябва и аз са си искам такава бележка за периода след като изтече 2рата година и докато не излязох 45 дневен болничен?  Да другия период НОИ си имат данни.  И може ли онлайн да се подадат, или само на място? Всеки месец ли се ходи или на 1 път? И другото - пречи ли, че имам някакъв приход от наложени платежи от продажба на лични вещи? Играчки, дрешки и тнт. Не е пишело лични вещи като съдържание като се изпращат, защото все искат куриерите какво е точно вътре да се пише. Не съм подавала декларации за тях миналата и по-миналата година защото нали се водят необлагаем доход, а другото е било само от НОИ преводите.

# 119
За детски подаваш, след като детето има ЕГН и избран педиатър, от който трябва да вземеш бележка за поставените имунизации (макар и само тези, които са поставени в родилното).

Общи условия

Активация на акаунт