Майчинството счетоводно - 96

• 43 022
  • 741
  •   1
Отговори
# 150
Попълних да, благодаря ви 🤗

# 151
Здравейте, колко дни след раждане може да се върна на работа и да получавам 50% от болничния за майчинство?
Благодаря ви!!!

# 152
  • София-Младост
Здравейте, колко дни след раждане може да се върна на работа и да получавам 50% от болничния за майчинство?
Благодаря ви!!!
От болничния получавате или всичко или нищо...т.е. болничен лист може да бъде прекъснат само от лекар. След раждането имате два болнични, този от лечебното заведение и последния от ЛЛ на детето. СЛед това можете да се върнете на работа и да получавате 50 % от обезщетението.
Здравейте! Родих септември месец, но понеже нямах нужния трудов стаж, не ми се изплащаше майчинство. Стажа ми казаха, че го стигам юни месец и от юли вече ще ми се превеждат. Еми да, но все още няма никакъв превод. Миналата седмица звънях в НОИ, те викат не пише, че има наложено плащане, чуйте се със счетоводителката. Звънях й и на нея и тя каза, че всичко било наред и тази седмица ще имам превод (това беше понеделник ако не се лъжа). Вече е четвъртък и пари йок. Извадих си ПИК уж да видя в сайта, но така и не се ориентирах къде точно да гледам. Може ли някой да ми каже къде мога да си ги проверя плащанията.
Щом НОИ не ги вижда, не мисля, че вие ще ги видите...За това обезетение се гледа осигурителен стаж, а не трудов.
Колко осигурителен стаж имахте миналата година?
Тези 180 дни болничен през бременността са толкова,само ако няма прекъсване ли? След единия болничен ще се върна един ден на работа( налага се) и после излизам пак. Та трябва ли да внимавам дали ще ги натрупам или с този ден прекъсване не се броят по този начин?
На мен АГ ми обясни,че ако не ми стигнат 180 дни се връщам за един ден на работа и после мога отново да изляза...
Момичета пик за нап и НОИ един и същи ли е...аз имам от НАП и май не става за НОИ нищо не ми дава да проверя в НОИ с него
То за можене може, но дали ще има плащане понякога е въпроса;)

# 153
Даде, за осигурителния става дума, той трудовия ми е повече. Започнах работа януари миналата година, като преди това съм имала 2 месеца стаж, бях на трудов договор, не знам дали ми се води осигурителен стаж. Та до март работих на 8ч, след което от април минах на 4, от което осигурителния ми се счита наполовина. Като звънях преди няколко месеца и ми казаха, че нужния стаж за майчинство го придобивам юни, демек от юли ще получавам пари. Та не знам къде се корени проблема, като казват, че всичко си е така, пък нищо.
Друго казват да се обърна към териториалното поделение на НОИ Варна и там да ми кажат защо няма плащане.

Здравейте! Родих септември месец, но понеже нямах нужния трудов стаж, не ми се изплащаше майчинство. Стажа ми казаха, че го стигам юни месец и от юли вече ще ми се превеждат. Еми да, но все още няма никакъв превод. Миналата седмица звънях в НОИ, те викат не пише, че има наложено плащане, чуйте се със счетоводителката. Звънях й и на нея и тя каза, че всичко било наред и тази седмица ще имам превод (това беше понеделник ако не се лъжа). Вече е четвъртък и пари йок. Извадих си ПИК уж да видя в сайта, но така и не се ориентирах къде точно да гледам. Може ли някой да ми каже къде мога да си ги проверя плащанията.
Щом НОИ не ги вижда, не мисля, че вие ще ги видите...За това обезетение се гледа осигурителен стаж, а не трудов.
Колко осигурителен стаж имахте миналата година?

# 154
Моля да ме насочите, при подаване на 45-дневния болничен преди раждане, трябва ли да се изпращат и някакви други документи към счетоводството (декларации или молба за отпуск)?

# 155
Моля да ме насочите, при подаване на 45-дневния болничен преди раждане, трябва ли да се изпращат и някакви други документи към счетоводството (декларации или молба за отпуск)?

Не, с 45 дневния нищо друго. Декларация и молба като изтече третия болничен (този от ЛЛ на бебето или Вашия ЛЛ).

Tracck ако юни придобивате стаж и от юли ще получавате пари, да не би плащането да е за юли месец? Да е грешно разбрано от кога ще е плащането, защото то е месец назад при майчинството. Юли се плаща за Юни, и тнт. Ако чак за юли ще имате плащане в такъв случай Август очаквайте превод.

# 156
И аз с въпрос за 45 дневният болничен - заплаща ли се , на мен ми искат 50 лв.

# 157
С тази бременност, не са ми искали пари. С предната си плащах за болничните, но и тогава по-рано излязох в тях. По-принцип мисля, че не би трябвало да се заплащат.

# 158
Не знам, никой нищо не ми казва. От работата твърдят, че трябва юли да се преведат. Всичко било подадено както трябва. Има го и това като вариант - да се изплаща август 🤷‍♀️ и то първата година мина...

Не, с 45 дневния нищо друго. Декларация и молба като изтече третия болничен (този от ЛЛ на бебето или Вашия ЛЛ).

Tracck ако юни придобивате стаж и от юли ще получавате пари, да не би плащането да е за юли месец? Да е грешно разбрано от кога ще е плащането, защото то е месец назад при майчинството. Юли се плаща за Юни, и тнт. Ако чак за юли ще имате плащане в такъв случай Август очаквайте превод.

# 159
  • София-Младост
Юни има 30 дни, важно е на коя дата става това "придобиване" на стаж. Ако е към 30.06, плащане за юни няма да има, според мен. От следващия месец, вече да.

# 160

Не мисля, че би трябвало да Ви искат пари (освен ако не са пари под масата). Особено ако сте записана на ЖК, не би трябвало нито стотинка да Ви искат. Не че е такъв случая винаги- с предната бременност ми искаха всеки път по 10лв за ехограф въпреки, че бях по НЗОК. И 1 път бон не съм получила за тези пари.  С тази бременност единствено 3лв в лабораторията са ми взимали. Дори ФМ вече има по НЗОК.

# 161
Аз всеки един болничен си го плащах, но аз бях в болнични почти шест месеца. Точно 45 дневния обаче, не съм, е лекарката ме одруса 50 лева за прегледа тогава, та може да се каже че съм си го платила отново.

# 162
  • Бургас
Здравейте! Благодаря предварително за отговорите!
Ще пусна заявление за втората година майчинство. Въпросът ми е: може ли да прехвърля остатъка от него /да речем 6 месеца до края на изтичане втората година на детето/ на лице, което отговаря на условията, а аз "връщайки" се на работа, да си пусна заявление да ползвам натрупаната ми отпуска /която е над 100 дни, работя в сферата на образованието/? Работодателят ми и счетоводителят не са сигурни, че не е нарушение, да съм си прехвърлила майчинството, а де факто да не съм на работа и щели да се допитат до адвокат чак. Аз звънях в НОИ, откъдето ми казаха, че за тях е важно да съм в трудови правоотношения и осигурена и моята отпуска не ги интересува. До добрата воля на работодател ли е, или?

# 163
  • София-Младост
Можете. Прехвърляйки отпуската вариантите са да се върнете на работа или да ползвате друг вид отпуск, платен , неплатен, за временна неработоспособност, ако се наложи.

# 164
Нямаше кой да ми го издаде днес.
От Селена мога ли да взема?

Общи условия

Активация на акаунт