Банята - тема 44

• 36 582
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
Има значение в коя държава е банята и правят ремонта - и вкусовете на потребителите са различни, и майсторите се съобразяват с вкуса на потребителите, и начинът им на работа е различен, и различни материали ползват. Под материали разбирам разни довършителни неща, включително и ревизии, лайстни, лампи и т.н.
Ей нА, по ТВ-то, гледам американските бани - масово се слагат стенни лампи около огледалото, практически не съм виждала огледало/шкаф с вградено лед осветление. На тавана често слагат едни полЮлеи с висулки...това в банята. Така са си свикнали, това харесват, майсторите и дизайнерите се съобразяват с този вкус.

# 121
А как ламтят на двойна мивка...
И никога не видях конзолни тоалетни, все са моноблокове.

# 122
  • София
😂 😂 😂 Мани ги американците, там масово няма сифон на пода.

# 123
Здравейте,
От къде ще ни препоръчате да си вземем стъклен параван - нищо особено. Едно отваряемо и едно неотваряемо крило.
Благодаря.

# 124
  • София
Здравейте,
От къде ще ни препоръчате да си вземем стъклен параван - нищо особено. Едно отваряемо и едно неотваряемо крило.
Благодаря.

Бани Нео

# 125
Двойна мивка е чудесно, ама трябва място. А в нашите бани ню-ню по американските стандарти няма място. Често слагат градена пейка в душ-зоната, ама пак трябва място за това. Повечето им душове са вградени.
Няколко пъти засичам как правят хидроизолацията под душ-зоната - едно време му казвахме дзифт, онова черно разтопено нефтено нещо, което при нас го слагат/слагаха за хидроизолация на покриви.
Ей такива примери за национални особености при баните си има.

# 126
man_darin_ka цялата баня се измазва с хидро , а в мокрите области сложиха едно мате ... върху него вече вана и пр.
Аз съм чувала , че при нас затова на толкова блокове толкова активно пада мазилката или ако са с изолации отнякъде избиват мухли вътре. Защото заради лошо изолирани мокри помещения се мокри плочата ...

# 127
И при нас ВЕЧЕ съвестните майстори си слагат изолации по всички правила. Но някога направо се лепяха плочки и затова в много стари сгради си тече.

https://www.youtube.com/watch?v=S5PlN9S2Jmw

# 128
Аз имах предвид, че в Щатите гледам, че слагат битум като хидроизолация под душ-кабината. Битум тук се слага на покриви, други хидроизолации има за баня.

В старите апартаменти без хидроизолация първите 20 и повече години нямаше течове. Или поне течове е имало по изключение. Без лепило за плочки, без специални разтвори за фуги, без силикон, само с цимент и кофти (сравнени със сегашните) плочки. И с мозайка на пода. След 20-30 години вече може и да протече... То и баня вече се ремонтира на 10-ина години, обаче.

Не че рекламирам стария начин на правене на баня, да не ме разберете погрешно. Дори напротив, много харесвам всякакви новости в техниката. Просто всяко нещо с времето си...

# 129
  • Пловдив
Мандаринка,слагат битум на пода ,защото под него има дърво ,не плоча .И с вана е най-лесно .Там направо сифона в тръбата и готово Simple Smile

# 130
  • Sofia
Не, не това с битума е нещо, което е направо абсурд - няма почистване, не мога даже да си го представя кой в Америка го прави това в баня и с какъв аргумент?!? Това е нещо, което за баня не вярвам някой да сложи - при следващ ремонт ще трябва да къртиш.

Това, което се слага масово, по мои наблюдения, са мембрани (от типа на Schluter Ditra) тъй като разделят пода от дървото отдолу, но се ползва лепило за плочки. Понякога слагат от по-простия вид PP-PE композитна хидроизолационна мембрана (може да изглежда като битумна ролка но НЕ е), но е по-подходяща за твърда повърхност (здрав бетон) и пак се лепи най-често с лепило за плочки.

# 131
при нас беше нещо такова под мокрите места в банята и зад и около душ
https://beha-web.de/abdichtbahnen-dichtbahn-30100?number=30100&a … pla&network=x

# 132
Джулиан, не знам какъв е точно материалът, т.к. серийките са за ремонти и интериор, тип "как от дупка да ремонтираме като за Пинтерест!". Но беше мазно черно, полутечна фракция, която се залива и разстила, и казаха, че мирише гадно. Май видях веднъж и горелка. Казаха, че трябва да съхне 1 ден преди да почнат да слагат лепило (за плочките). На мен точно на битум ми заприлича.

Но не е важно какво е, идеята беше да илюстрирам с пример как в различни държави ползват различни материали.

# 133
  • Sofia
@bella-ciao
Да, точно това са от втория тип - от двете страни е с власинки (fleece - като вълна) от полипропилен за да може лепилото да направи контакт, а средния слой е разтеглив полиетилен.

Това нещо може да издържи на пукнатини в повърхността до около макс 3мм. За това и не е подходящо за много лоши основи, не е подходящо и за дървен под, но е ОК за нормална бетонна основа или за тухлена стена. При мен точно от този бранд ми е хидроизолационната лента ( https://www.amazon.de/gp/product/B071WSSZ9M ), а мембраната за стените в банята ми е Saxoboard ( https://www.amazon.de/gp/product/B07V238X6K/ ), което е абсолютно същия тип продукт. Както писах по-горе с нормално лепило за плочки се полага (ако се ползва за контакт с пластмасови сифони, се ползва хибридно MS лепило, което е като гъст силикон), защото там няма да хване цимента изобщо.

За подa (слагах подово) и е с мембрана на Schluter Ditra - което принципно е най-добрия вариант, при проблемна основа и пази от спукване на плочки (при компрометирана основа или нискокачествена замазка).

@man_darin_ka от американските канали за бани до сега не съм виждал някой да го ползва - а и честно казано не мога да се сетя за нито една причина, поради която някой би искал - може би са обяснили какъв е конкретния случай и защо се налага - но както казваш - мирише лошо и пропива в основата - това лесно чистене и махане няма.

# 134
Здравейте, дайте ми ориентация какви са цените за цялостен ремонт на баня в панелно жилище? Банята е малка, нищо луксозно не се иска, но цялата е за ремонт от до, тръби, стени, всичко.

Общи условия

Активация на акаунт