Банята - тема 44

• 36 604
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
Малка даже е по-връткаво. Всяка баня има мивка, душ, тоалетна, шкафче общо взето. Та единствено ще падне цената от по-малкото кв.м. плочки, а това е незначително перо. Да кажем около 4000 лв за труд  за София от-до без много засукани неща. Материалите от Вас.

# 136
Какво имате предвид под материали? Санитарията и плочките или тръбите, мазилките, лепилата?

# 137
Преди няколко месеца правихме баня-голяма.За труд майстора ни взе 2500
А той е скъпчия.Но става дума за провинцията.

# 138
  • София
Нещо като битум се слага и тук на тераси за хидро... Ама отгоре има и други слоеве, накрая и плочи🤣

# 139
  • Sofia
Труд, значи само труд. Другото всичко си е от вас. Лепило, силикони, хидроизолационни ленти.
Разбира се дадения майстор може да ти даде оферта (вероятно за повече пари), в която да се включат тези неща, които обикновено клиента не купува (примерно лепило за плочки) и за вас да остане да закупите само "видимите неща в банята" - плочки, санитария, може би лайстни.

# 140
Както са писали - минимум 4 хил. лв. само за труда на майстора е по-реалистично за София. Ако не е изкъртена старата баня - плочки, мивки, мозайка и т.н., сложете още поне 1000 лв. за къртенето (труда) и извозването на строителните отпадъци.
Вероятно и самата ВиК инсталация е за смяна - тръбите, което също добавя и за труд, и за материали (самите тръби не са чак толкова скъпи). Ако водомерите ви са стари и им остава 1-2 години до края на метрологичната проверка (т.е. са слагани преди 8-9 години), бих препоръчала да ги смените сега при ремонта и 10 години няма да имате грижа за тях.
Всички материали са за сметка на клиента - сифон на пода, лепило, хидроизолации, гипскартон, профили за гипсокартона, всичко-всичко, което е под плочките.
Плочки, тоалетна, мивка, батерия за мивката, душ, вентилатор, осветление, шкаф под мивката и над мивката (или само огледало), ревизионна вратичка за водомерите, разни аксесоари - сапуниера, държач за тоалетна хартия, държач за хавлия, и т.н. Слагането всяко от тези неща се таксува и като труд - монтаж на ....
Можете да спестите от плочки (по-евтини), за цялата баня ще бъдат около 18-20 квадратни метра. Вие си преценете - 20 кв.м. х 30 лв. на квадрат са 600 лв., а 20 кв.м. х 50 лв. са 1000 лв., т.е. от плочки спестявате към 400 лв. Душ по-евтин, не Грое/Хансгрое, мивка по-евтина (има и до 100 лв.), има шкаф с мивка за около 200 лв., тоалетна за 250 лв., вместо за 800-1000 лв., макар че вградените структури (механизмът зад тоалетната) са скъпата част, не толкова самата чиния, вентилатори има и за 30-40 лв. Батерия за мивката също има и доста евтини, макар че не е ясно с какво качество. Но пък е нещо, което се сменя лесно.

Преди месец и малко завърших ремонт на баня - тръбите бяха сменени преди това, нямаше и къртене, защото нямаше слагани плочки преди. За видимите материали - плочки по 55 лв., душ Хансгрое (т.е. марков) - 850 лв., мивка с шкаф - 850 лв. (пак скъпо), горен шкаф с огледало - 200 лв., моноблок - 400 лв., вентилатор-96 лв., сифон на пода Виега (т.е. пак скъпо) - 98 лв., батерия за мивката - 150 лв. (Идеал Стандарт), лампи - 200 лв. И тоталът излезе към 5100 лв. Само за тези неща, но могат да се купят и по-евтини варианти.

Последна редакция: пт, 14 юли 2023, 18:10 от man_darin_ka

# 141
Добре, благодаря. Със сигурност ще се спести от материали, защото съм си взела плочки по 15 лв. кашончето, мивка за 250, тоалетната 250, душ за 100, хигиенен душ за 50 и това е. Плочки няма за къртене. ВИК инсталацията ми е най-важна, слагане на плочки и монтиране на санитарията. Нищо повече. Живея в панелка, не в къща, не в мезонет. Да дам 10 Хил. за баня ( една стая) е абсурд.

# 142
  • Sofia
Ами не е сложно, сами да си го направите. Ако нямате опит - малко ютюб клипчета, само за ВиК може да викнете някой да ви ги направи и след това малко по-малко лепите плочки.
Реално труда е най-скъпата част. Друг вариант е някой приятел/познат от провинцията - плащате му наем/квартира или го приютявате при вас и така може да падне цената и на половина.

# 143
Значи, нашата баня и тоалетна са почти готови, да не кажа готови. Сметката за всички материали до тук е почти 5000. Ама всичко от тръби, лайстни, лепило, вентилатор, мивки 2бр., ревизия, смесители, шкаф, плочки, тоалетна, структура..и др дребни. Все още не съм платила на майстора.. Следващите дни ще се видим и коментираме, че аз не съм доволна.. който следи групата знае за моите драми 😁 За труда бяхме говорили около 3хл. Като предстои евентуално да сложа стъклен параван за около 600лв, ама започнах да се двоумя, че много тясно ми стана нещо..
Дайте ми идея, дали това под мивката може ли по-друг начин да се направи, прилагам снимки

Аз бях харесала това
Но майстора каза, че не можело...

# 144
  • Sofia
Не знам какво да ви кажа, трудно е да преценя какво е разстоянието.
Принципно ето това го има навсякъде:

https://www.masterhaus.bg/bg/product/192591-tryben-sifon-za-mivk … 2mm-s-gajka-1-1-4

Може да се реже (скъсява), може и да се удължи ето с това:
https://www.masterhaus.bg/bg/product/192593-tryba-udylzhitel-za- … -f32mm-200mm-hrom

Ето това са му размерите:
https://www.sanex.bg/sites/default/files/111298_2.jpg

Вземете рулетка, вижте къде е изходящата тръба (канализацията), вижте на каква височина е мивката (там където се монтира сифона) и преценете дали с рязане/напасване би станало.

Хоризонталната тръба (тази, където е посочена 170мм) се зауства (т.е. можете да я срежете/скъсите, ако е по-малко, а не се завива на резба). От другата страна вертикално 140-190, т.е. "телескопични" са и взлизат една в друга - може да се реже, може да се купи и удължение.

Така, че има някаква гъвкавост при металния сифон на viega. Сега, защо не може.. само майстора ви може да каже Simple Smile

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 19:15 от julian

# 145
Не мога да видя добре, но както гледам, проблемът с красивия сифон може би е в разместването по вертикала на канала на мивката и заустването в стената. Затова не става предполагам. Нужно е някакво коляно пот сорта на това:
https://formabania.bg/image/cache/data/ALCAPLAST/SIFONI/Za%20miv … -a434-800x800.png

Иначе може да се поръча някакво ъглово шкафче, евентуално с по-широк плот под мивката за да покрие и ревизията.

# 146
От мивката до стената няма достатъчно място, за да се побере U-то на сифона, може би това е имал предвид майсторът.
Обикновено тръбите могат да се скъсяват/режат, изключвам там, където има резби.

Че има разминаване във вертикала - сигурно има. Но за мен проблемът е усуканото гофре. И меките връзки нещо ми се виждат усукани, дори са вързани с кабел.

Ако имате останал фугин, разбъркайте малко в кофичка от кисело мляко, например, и с шпакла запълнете някои фуги, аз виждам на снимката, сигурно има и още. Не е трудно.

# 147
  • София
Аз нещо не мога дали наистина може да стане, ако ти е грозно не може ли с полуботуш да се покрие да не се гледа или защото е ъглова не става?... Ужас са ми на мен ъглови мивки🙄🤣
Всъщност не виждам защо не може да направи какво то искате
тази не изглежда по-голяма.... Ама това не се ли говори преди да е направил банята?
явно си има сифони за малки ъглови мивки.

Последна редакция: сб, 15 юли 2023, 19:34 от Angel_Dust

# 148
Да, това навиване и усукване на меката връзка ми е мнооого странно. То само пречи. И според мен сифонът май не е добре затегнат, защото стои малко крив. Не капе ли? Май го е залепил със силикон, ако не капе. Но има измъчен вид.

# 149
И аз имах проблем със сифона на мивката. Въпреки че не е ъглова, пак е малка, 38 см. до стената. Съответно точно U-то не се събира. Купих сигурно 7-8 сифона за мивки и накрая нагодих нещо. Не е както трябва, но с женски сили - толкова. Като тръгнеш да търсиш сифон и разбираш колко е ограничен изборът. При мен няма естетически проблем, защото е в шкаф и не се вижда. Само функционален е въпросът. Освен сифон, купих и няколко колена (ъгълчета им казвам, по женски), с различни ъгли.

Общи условия

Активация на акаунт