Банята - тема 44

• 36 611
  • 739
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Това в никакъв случай не се прави така. Гофрираното събира мръсотия и ще се запушва, а така усукано изобщо няма да тече и няма как да се изчисти. Майсторите на Виега казваха - не позволявайте по тоалетни и мивки да се слага нищо гофрирано, защото се задържа и запушва от мръсотия много по - лесно

# 151
Ами не е сложно, сами да си го направите. Ако нямате опит - малко ютюб клипчета, само за ВиК може да викнете някой да ви ги направи и след това малко по-малко лепите плочки.
Реално труда е най-скъпата част. Друг вариант е някой приятел/познат от провинцията - плащате му наем/квартира или го приютявате при вас и така може да падне цената и на половина.

Не, не възразявам за труда, сумата от 4к, която бяха посочили за работата на майстор. Смутих се от сумата, от 5к за санитария, която бяха писали в коментар, но всеки си има изисквания. Моите са обикновени.

# 152
Привет група, предстои ни ремонт на банята и имам нужда от вашите препоръки и съвети… Вчера си избрахме плочки, като все още не сме решили кои от двата вида да вземем, ще ги кача по-долу, искам и пода и едната стена, която е срещу вратата(там е душа)  да я направим с тези плочки, които са тип паркет, но ще ви помоля за идеи или ако някой е правил баня с такива плочки, да качи снимки, защото все още не мога да си го подредя точно в мислите си…

# 153
Аз бях със сумата от 5 хил. за санитария. И да, имах си определени изисквания, за баня среден клас, т.е. изискванията ми бяха занижени.
Критериите ми бяха:
1) Плочки калибровани, среден размер, за да имам по-малко фуги за чистене. След дълго търсене на съчетание между размер и дизайн, се оказа, че са 33х100 см. Това за стените. За пода, изискването ми беше да са определен клас противохлъзгане, а заради малкия размер на банята и това, че сифонът е в средата, а не линеен, трябваше да са и те не повече от 45х45. Тези критерии доведоха до доста дълго търсене, но накрая успях. Пак са по 55 лв. на квадрат. И за двата вида плочки предпочитах да са калибровани, за да няма разлики в размера на плочките, съответно да няма разминаване и различни размери на фугите.  Цена от 55 лв. на квадрат, плюс-минус 2-3 лв., за мен е среден клас. 
2) Моноблок, а не вградена структура, за да е по-лесен евентуален ремонт на казанчето. Тоалетната чиния да не от класическите с много гънки и дупки за чистене. 407 лв. за моноблок е отново среден ценови клас, скъпите са по 700-800 лв. и отгоре.
3) Душ най-вече и батерия за мивката, които да са маркови, за да не се налага ремонт или подмяна след 2-3 години. Не искам да се занимавам отново скоро с майстори. Не искам и в цялото жилище да се чува, като се ползва банята - с евтини батерии, ама от най-евтините, като пуснеш водата и се будиш в съседното помещение, ако е тихо (като сутрин рано), се чува дори през едно помещение.
4) Хубав сифон - в случая, без да разбирам, все пак съм жена, заложих на марка (Виега), 97-98 лв. Имаше в магазина и подобен вид, Алка, казаха, че върши същата работа за цена около 30-40 лв., но аз не разбирам и на продавачите в магазина не вярвам, те гледат просто да си продадат дадена стока.
5) Мивка с по-модерен дизайн, а не класическата форма "мида", която хем ми е писнала на външен вид, хем не можеш да си сложиш дори сапунерка, без да се хлъзне (просто такъв е дизайна, да се изтича водата). Заради малките размери на банята и работата на майстора, който смали допълнително размерите с гипскартон за изправяне на ъглите, се оказа, че не мога да сложа мивка 60 см. (стандартната), а трябва да е 50-52 см. максимум. Тук с критерий за форма и ограничението в размера се оказа, че изборът е крайно малък.
6) Шкафът под мивката исках да е с чекмеджета по 2 причини - първо, шкаф с вратички за мен е почти напълно загубено пространство под мивката, и второ, вече не съм първа младост и навеждане и клякане, за да извадя нещо изпод мивката вече не ми е комфортно. Шкаф с чекмеджета и с мивка с този малък размер се оказа, че са на цени към 800-100 лв. при много малък избор, почти се бях отказала от шкаф и бях тръгнала към вариант рафтове, на които да слагам кошнички/кутии, когато намерих този комплект.
7) Вентилаторът за 97-98 лв. го избирах по препоръка от темата, като марка и модел. Исках просто да не е с видими перки (критерий красота) за 20-30 лв., а с плочка (като видим панел).

Нямам т.нар. аксесоари, не са ми нужни такива, които се закачат с дупки на стените. От това сигурно спестих към 150-200 лв.

Смятам тази новоремонтирана баня за сравнително обикновена, нищо особено, но все пак със сравнително модерен дизайн.

Не знам къде все още се намират плочки за 15 лв. на квадрат, но с тази цена ми се струват рискови като качество. Дизайнът (красотата) вече са въпрос на лично предпочитание.

# 154
...
https://www.masterhaus.bg/bg/product/192591-tryben-sifon-za-mivk … 2mm-s-gajka-1-1-4
..
Ето това са му размерите:
https://www.sanex.bg/sites/default/files/111298_2.jpg

Вземете рулетка, вижте къде е изходящата тръба (канализацията), вижте на каква височина е мивката (там където се монтира сифона) и преценете дали с рязане/напасване би станало.

Хоризонталната тръба (тази, където е посочена 170мм) се зауства (т.е. можете да я срежете/скъсите, ако е по-малко, а не се завива на резба). От другата страна вертикално 140-190, т.е. "телескопични" са и взлизат една в друга - може да се реже, може да се купи и удължение.

Така, че има някаква гъвкавост при металния сифон на viega. Сега, защо не може.. само майстора ви може да каже Simple Smile

Ходих мерих, според мен става с удължител за нагоре и рязане настрани..

Сега да видим майстора какво ще каже...
Тръбата за мръсната вода е доста ниско...
Т.к. няма да имам топла вода, това завитото, предполагам за топла вода, не може ли директно да се изреже? Ще го питам за какво стои там...

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 16:19 от Gallaa

# 155
  • Sofia
На пръв поглед така изглежда. Вероятно от снимките е, но вертикалната тръба все едно е под някакъв странен ъгъл. Надявам се, че е право като цяло.

За допълнителния маркуч - не знам защо стои - не би трябвало да е нужно да се реже, а по-скоро да се развие и махне. Не знам каква е идеята, че така е завит - доста грозно ми изглежда.

# 156
може да е роля на сифон за да не мирише канала

# 157
Някой има ли отзиви за тези https://viksofia.bg/%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b8/

Изобщо не ме интересува дали се прави реклама, ако знаете нещо за тях или за подобни, ми пишете тук или на лично.

# 158
И на мен ми изглежда, че гофрето не излиза вертикално от сифона на мивката.

Гъвкавата връзка, която е сгъната и хваната с кабел, е за водата, не за канал. Ако е била дълга, се купува по-къса. Не са хиляди левове.

# 159
Мисля, че е нагъната не защото е дълга, а защото има извод само за студена вода и втората връзка от смесителя остава ненужна. И тя е нагъната. Не знам защо просто не я е отвинтил, може би ще капе? Трябва с някакво винтче да се затапи?

# 160
А в тази баня няма ли въобще топла вода, независимо от ТЕЦ, газ, бойлер, нагревател?

Тапа или тапа-капа може би да се търси в случая, ако има нужда от затапване.

# 161
защо не си е изкарал връзка за топлата. И при нас при гостната тоалетна има само студена и ме е яд. В банята има и топла. Ако бяхме се навили да ракъртин пода в коридора и то немного и двете щяха да имат топла. Сега обаче ще е кофти. Точно коридора на партера.

# 162
А в тази баня няма ли въобще топла вода, независимо от ТЕЦ, газ, бойлер, нагревател?

Това е само тоалетна и има само студена вода. За топла трябваше още да кърти и аз реших,че и студена е окей. Преди въобще нямах мивка в тоалетната. Реално това е цялото помещение

# 163
И аз си мислих че студена стига и зимата се замислих , че май трябваше да дам да поизкъртят още. Нищо. Ще му дойде момента.
Вие ако нямате други кранове защо сте вдигнали плочките толкова нагоре? НЕ става ли по/малко помещението така? Аз сложих бщла боя над 1,25  / 1,20 и бордюр

# 164
И аз си мислих че студена стига и зимата се замислих , че май трябваше да дам да поизкъртят още. Нищо. Ще му дойде момента.
Вие ако нямате други кранове защо сте вдигнали плочките толкова нагоре? НЕ става ли по/малко помещението така? Аз сложих бщла боя над 1,25  / 1,20 и бордюр
Охх, болна тема..
Аз така си го представях, но за жялост живеем в панелен блок, едната стена е и стена на асансьорната шахта. Зимно време, температурната амплитуда е толкова голяма, че става нещо като конденз и по тази стената винаги е някак влажно. Не знам дали добре го обясних..Та от страх, че ще се озовем в мухъл реших да са си плочки до горе...

Общи условия

Активация на акаунт