Банята - тема 44

• 35 890
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
Alia1  не разбирам как подът е равен в цялата баня, като има понижаване? Или има други лайстни, които не знам, би ли ги споделила?

# 631
Ами тази лайсна дели двете зони. Тя е с триъгълна форма. Всъщнос наклонът е само в душ зоната, в посока линейния сифон. На снимката изглежда много голя, но всъщност дали има и 2 см. разлика. Има лява и дясна в завсисимост къде ти върви налконът. От страна към банята лайсната е права и там си редиш плочките нормално. Наклонът е само от вътрешната страна, към душа. Почва от 1 см (колкото е размерът на плочката) и завършва към сифона към 2 см. Не знам дали стана много ясно. Докато не я видях на живо и аз трудно си предствях как точно става тая работа. Виж тук:

Има и специална лайсна за наклон в душ зоната.

Веднага я потърсих в нет-а ... Благодаря! Перфектно решение е това за мен.
Само да намериш майстор, който да не казва, че досега не е ползвал такива "измишльотини", много е добър и без тях... Т.е. майстор, който е склонен да възприема новости.

Ние такава сложихме. Още не е напълно готово, но изглежда много добре. И подът е равен, освен лекия наклон към линейния сифон, разбира се. Но това не се усеща.

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 16:26 от Alia1

# 632
  • София
2см никак не е малко.

# 633
Май не е два. Мъча се да намеря чертежа. Ето тук намерих един чертеж.

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fbauhaus.bg%2Fp … DFQAAAAAdAAAAABAo

Но наистина, става много изистено и красиво.

# 634
И аз погледнах чертеж - 12,5 е от едната страна, а от другата - 25,8. Това за 1000 мм. (1 м.). Практически наклон по учебник (доколкото съм чела - 1 см. на всеки метър.

Аз винаги гледам не само красотата - първо да е практично и здраво, второ - да е красиво. Мога да жертвам красота заради практичност.

# 635
Е, разбира се, че трябва да е практично и е такова. Това въобще не го коментирам. Много добре е измислено.

# 636
Ами значи има разминаване в нивата.

Иначе нашите с обикновена лайстна са правени всички, но нивото е изцяло смъкнато с 1 см като оформено корито и затова въобще не го и предлагам.

# 637
Драго, а доволни ли сте така със смъкнато ниво 1 см?

# 638
Драго, а доволни ли сте така със смъкнато ниво 1 см?
Да, много. Всичката вода от банята отива към този сифон. Ето една снимка, ама не личи май много.

# 639
  • Sofia
Корито, поддушово корито и всякакви "пластмасови" гадости категорично не слагам. Колкото е по-сложно едно нещо в банята толкова по-бързо мухлясва Grinning
При мен всичко е максимално изчистено, без излишни елементи по пода, които могат да задържат вода.
Съответно сифона е един линеен от край до край, като има два наклона (от душ зоната) и от вратата към него.

Ако нямам наклони в цялата баня (които при мен разбира се са грубо 1см на метър и не се "усещат"), то трябва да мисля резервни варианти, ревизионен сифон и т.н.т. в случай на теч в банята или забравен кран. Няма нужда всичко да излизене от банята и да наводни апартамента, заради липса на наклон.

# 640
Е, то няма по-изчистено от каменното поддушово корито - нито фуги, нито снадки. Стъпваш на стабилна основа, не кънти от водата...

# 641
  • Sofia
Не, не ЧС, точно този пример е едно от нещата които мразя - сега в тази баня има още 3 ръба за поддържане, сушене и чистене. Сифона към коритото и коритото към стената.

Поне това, което показа Alia1 на рекламната снимка го спестява това, но не съм убеден какви повърхности се създават от лайсната, стъкления параван и пода. Това нещо ми изглежда по подразбиране проблемно, освен ако не се изпипа много добре.

Аз това което най-вече визирам са пластмасовите корита в душкабините - винаги се разлепват, винаги избива мухъл и трудно се чистят. Ако се направи от каменар от А до Я, може да се получи наистина добре.

# 642
На тези ръбове няма какво да им се суши и чисти, защото са плътни, а не с фугин. Но всеки си знае за себе си.

# 643
  • Sofia
За фабричните - това че няма фуги не означава че не се натрупва сапун, остатъци от косми, био "филм", мазнини, мръсотия, прах и т.н.т и т.н.т.

В една баня реално всичко чистиш, но едно е да имаш една повърхност която да минеш с моп и съвсем друго е да трябва да се заиграваш на ръка за всяка чупка.

# 644
На мен също ми хареса на картинка показаното от ЧС, в сайта от Драго също го има.
Само 2 неща ме притесняват:
- сайтът на Драго е само онлайн, аз бих искала да пипна на живо как е повърхността, как са ръбовете за наклона (харесах варианта с 4 наклона към обикновен сифон в края на коритото, не в средата),
- "каменен" трябва да е в кавички, защото от много скромното описание става дума за някаква синтетична повърхност, нямам представа как се държи във времето, дали е устойчива.

Общи условия

Активация на акаунт