Банята - тема 44

• 35 905
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
Ако не искаш душ-пита (т.е. можеш да минеш или си свикнал само с душ-слушалка), тогава и вариантите, които даваш, са ОК. В този случай, ако комплектът не включва слушалка с повече функции (вид струя), можеш да си поръчаш допълнително друга слушалка, с повече видове струи.

Виж и в българските магазини дали се предлага моделът, който си избереш. Ако разликата в цените не е голяма (до 100 лв.), тогава може би не си струва да се поръчва от чужбина. Но в моя случай разликата беше към 400 лв.

Благодаря на Драго, че се включи за гаранцията. Аз си спомням, че и преди беше писала за това, но нямаше как да ровя, за да намеря стар пост.

# 586
И височината на тръбата на душ-питата се регулира, т.е. може да се отреже, защото е 1,20 м. над батерията. При батерия, която сложихме на около метър над пода, ако не можеше да се скъси тръбата, питата щеше да опира в тавана.

Само тук искам да се намеся с уточнение, че този сет го има в различни конфигурации, различаващи се само по височината на душа. Сигурна съм, понеже търсех най-дългия душ. Просто трябва да се гледа.

П.П. На термостата не държах, и без него съм си ОК, но никога не бих взела нещо с две отделни врътки. Удобството на едната ръчка е огромно.

Последна редакция: сб, 09 сеп 2023, 20:59 от Черна станция

# 587
Гледах и български марки - Видима и Идеал Стандарт. Опцията с чучур, душ и слушалка на Видима е към 600 лв.
И реших, че е по-добре да дам 200-300 лв. и да купя Грое или ХансГрое.

# 588
  • Пловдив
Ако не искаш душ-пита (т.е. можеш да минеш или си свикнал само с душ-слушалка), тогава и вариантите, които даваш, са ОК.

Има опция за душколона без смесител

Grohe имат вариант за подобна. Тази на снимката е на Roca, но първо нея открих. Kludi имат такава с регулируема височина на питата. Мисля, че при всички се сменя ъгълът на питата.

# 589
И височината на тръбата на душ-питата се регулира, т.е. може да се отреже, защото е 1,20 м. над батерията. При батерия, която сложихме на около метър над пода, ако не можеше да се скъси тръбата, питата щеше да опира в тавана.

Само тук искам да се намеся с уточнение, че този сет го има в различни конфигурации, различаващи се само по височината на душа. Сигурна съм, понеже търсех най-дългия душ. Просто трябва да се гледа.

П.П. На термостата не държах, и без него съм си ОК, но никога не бих взела нещо с две отделни врътки. Удобството на едната ръчка е огромно.

За мивката мислех с врътки ( ще видя ) . Но искам по-висока батерия.

# 590
Поради субективни причини (независещи от мен), тръбите за водата за батерията на мивката във всичките ми бани и кухни са за стенни смесители. За първата баня, която вече беше ремонтирана, трудно открих стенна батерия с една врътка. Повечето модели вече са за батерия на мивката с меки връзки. На друга баня като временен вариант с удоволствие се отървах от батерия с 2 врътки (и извод за душ-слушалка) - на мен ми е супер неудобно всеки път като пускам-спирам-пускам-спирам водата, да нагласявам температурата и дебита. Що вода се излива излишно в канала в този процес, не е истина. Сложих една компромисна, временна, докато изремонтирам банята, но беше трудно да намеря нещо подходящо - да не е много скъпо (защото е временно), да е с 1 врътка и да не е с ретро дизайн.
Та така, моят съвет е, ако Константин държи на конкретен вид батерия, сега да си се разрови из нет-а и да си хареса нещо, за да знае на каква височина и как ще му пуснат тръбите за топлата и студената вода, ако ще слага стенен смесител.
И да си съобрази височината, на която ще му е мивката (това е според ръста, да не се връзва на приказките на майсторите за стандартна височина), колко над мивката иска да му батерията (гледа си схемите, колко см. под или над батерията е чучурът). Височината на мивката е важна и за каналната тръба под нея, при мен я сложиха на "стандартна" височина и се наложи да се реже малко отзад на шкафа, защото опираше в плоскост. Да не говорим за сифона, там вече беше голяма драма, накрая се наложи да сложа гофре (по принцип мразя гофрета).
Ако има физическа възможност и на Константин му харесва, има и вкопани смесители в стената, само чучурът и врътката/врътките стърчат от стената. Но са по-скъпи, а и не винаги може да се вкопаят. 
И още нещо - евтините батерии (почти винаги), някои са с ретро дизайн, са много шумни. От такива батерии в тази баня, която ремонтирах, се чуваше във всички останали помещения, когато се пусне водата. Сега, с новите батерии, има голяма разлика в шума.

# 591
Много отдавна се отървах от стенните батерии с 2 врътки и никога повече не бих сложила. Доста неудобно, особено за малки деца.

# 592
  • Варна
Мъжът ми имаше батерия с две ръкохватки в кухнята в стария апартамент и това беше първото нещо, което изхвърча от там, когато отидох да живея при него. Толкова изгаряния и караници за някаква тъпа батерия... айде в коша! Grinning Беше стояща, с монтаж на плота, та съвсем лесно намерих нова с една врътка, с размери, които да пасват на мивката. Модел на Тека с 5 години гаранция.
В новия апартамент батерията на кухнята също беше с две ръкохватки, но със стенен монтаж. Съвсем ретро. Освен че се разхищава много вода всеки път, ми бе и изклчително трудно да пускам и спирам водата, когато съм с насапунисани или мазни от готвенето ръце. Батерия с една ръкохватка се управлява буквално с връхчето на кутрето, тъй като само се докосва, не трябва да се хваща с цяла длан и да се върти.
Но наистина се оказа предизвикателство да намеря стенна батерия с една ръкохватка и с чучур с подходяща дължина и форма. След месеци търсене купих тази: https://www.vidima.bg/kolektsii/smesiteli-86210t/scorpio-326218c … -BC165-AA-247068p
Предстои и ремонт на банята, но там така или иначе всичко ще се разбива и ще се изгражда ново ВиК, ще се преправят тръбите за стояща батерия върху мивката. Даже вече е купена конкретна на Грое. С едно врътченце, разбира се.

# 593
Здравейте, възможно ли е на висяща тоалетна да се регулира височината - на по-ниско или на по-високо да е тоалетната чиния или височината е фиксирана от самата структура. Скоро правихме ремонт на банята, но висящата тоалетна ми идва висока. Сега предстои ремонт на друго помещение, което е само тоалетна и искам пак висяща чиния, но да е с 7-8 см по на ниско? Дали е възможно?

# 594
  • София
Може да я регулирате новата както ще ви е удобна, старата само с  разбиване.

# 595
  • София
Здравейте, възможно ли е на висяща тоалетна да се регулира височината - на по-ниско или на по-високо да е тоалетната чиния или височината е фиксирана от самата структура. Скоро правихме ремонт на банята, но висящата тоалетна ми идва висока. Сега предстои ремонт на друго помещение, което е само тоалетна и искам пак висяща чиния, но да е с 7-8 см по на ниско? Дали е възможно?

При монтажа на структурата се фиксира височината.Стандартно е 40см.

# 596
Поради субективни причини (независещи от мен), тръбите за водата за батерията на мивката във всичките ми бани и кухни са за стенни смесители. За първата баня, която вече беше ремонтирана, трудно открих стенна батерия с една врътка. Повечето модели вече са за батерия на мивката с меки връзки. На друга баня като временен вариант с удоволствие се отървах от батерия с 2 врътки (и извод за душ-слушалка) - на мен ми е супер неудобно всеки път като пускам-спирам-пускам-спирам водата, да нагласявам температурата и дебита. Що вода се излива излишно в канала в този процес, не е истина. Сложих една компромисна, временна, докато изремонтирам банята, но беше трудно да намеря нещо подходящо - да не е много скъпо (защото е временно), да е с 1 врътка и да не е с ретро дизайн.
Та така, моят съвет е, ако Константин държи на конкретен вид батерия, сега да си се разрови из нет-а и да си хареса нещо, за да знае на каква височина и как ще му пуснат тръбите за топлата и студената вода, ако ще слага стенен смесител.
И да си съобрази височината, на която ще му е мивката (това е според ръста, да не се връзва на приказките на майсторите за стандартна височина), колко над мивката иска да му батерията (гледа си схемите, колко см. под или над батерията е чучурът). Височината на мивката е важна и за каналната тръба под нея, при мен я сложиха на "стандартна" височина и се наложи да се реже малко отзад на шкафа, защото опираше в плоскост. Да не говорим за сифона, там вече беше голяма драма, накрая се наложи да сложа гофре (по принцип мразя гофрета).
Ако има физическа възможност и на Константин му харесва, има и вкопани смесители в стената, само чучурът и врътката/врътките стърчат от стената. Но са по-скъпи, а и не винаги може да се вкопаят. 
И още нещо - евтините батерии (почти винаги), някои са с ретро дизайн, са много шумни. От такива батерии в тази баня, която ремонтирах, се чуваше във всички останали помещения, когато се пусне водата. Сега, с новите батерии, има голяма разлика в шума.

Благодаря ти за всичката информация !!!!!

# 597

Ужас, за да искаш 7-8 см по-ниско от стандартната височина сигурно си доста дребна на ръст. Това не е проблем, разбира се. Обаче ако се наложи да я ползват и високи хора за тях ще е ужас да клякат почти до пода. Да не говорим мъжете колко ще уцелват от голяма дистанция.

# 598
Скрит текст:
При монтажа на структурата се фиксира височината.Стандартно е 40см.
Благодаря. Височината на шпилките ли е на 40 см по стандарт или на височината на тоалетната чиния? Може ли шпилките да се сложат по-ниско на структурата?
Черна станция, ниска съм, позна. 155 см. Не ми е удобна тоалетната чиния, краката ми са във въздуха. Затова се чудя за другата  какво да купя.
Сега ходих да меря.
Скрит текст:

# 599
  • София
Прекалено висока е.Обикновено като монтирам структура обсъждам със собственика на каква височина да е монтирам.

Общи условия

Активация на акаунт