Изследване на ХОРМОНИ – 26 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 43 683
  • 737
  •   2
Отговори
# 105
  • София
Здравейте, днес си пуснах хормони на 2 ри ден от цикъла
Скрит текст:
и  нито един не ок. На 42 г съм и се опитвам да забременея. Имам час чак края на август.
Здравей!
Показват пременопауза (ЛХ и ФСХ).
Е2 е нисък - показва че МЦ може да е ановулаторен или МЦ да е по-дълъг.
Провери ЯР (АМХ и Инхибин В, точно на 3 ден от МЦ) и се консултирай със специалист по репр. медицина.
Действай по-бързо, не губи време.
От мен, успех! - шанс винаги има, така че смело напред Peace

Здравейте, на 23 години съм, моля за тълкуване на резултатите ми, направени са в 3ти ден от МЦ.

Скрит текст:
Благодаря предварително
Здравей!
ФСХ е малко висок за годините ти... може да е имало киста, ЗФ...?!
Е2 е нисък - показва, че МЦ може да е по-дълъг или да е ановулаторен... ако е имало ЗФ, е нормално - нищо страшно ЗФ-ли търпят обратно развитие.
ТСХ е висок - имаш Хипофункция на ЩЖ. Добре е да се консултираш с Ендокринолог.

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 15:29 от denis©

# 106
Скрит текст:
и  нито един не ок. На 42 г съм и се опитвам да забременея. Имам час чак края на август.
Здравей!
Провери ЯР (АМХ и Инхибин В, точно на 3 ден от МЦ) и се консултирай със специалист по репр. медицина.

Здравейте, на 23 години съм, моля за тълкуване на резултатите ми, направени са в 3ти ден от МЦ.

Скрит текст:
Благодаря предварително
Здравей!
Е2 е нисък - показва, че МЦ може да е по-дълъг или да е ановулаторен... ако е имало ЗФ, е нормално - нищо страшно ЗФ-ли търпят обратно развитие.

Много благодаря за отговора, всичко което казваш е много точно. Последния МЦ беше с продължителност 41 дни, и изследванията са по повод постоянно образуване на кисти на яйчниците, в момента пак имам. Преди година си правих пълни изследвания при ендокринолог, отново поради завишено ТСХ, но казаха че за момента нямам проблем с щитовидната жлеза и проблемът е гинекологичен. Гинеколозите пък ме прехвърлят към ендокринолози и става омагьосан кръг. Искам да попитам възможно ли е ЩЖ да влияе на образуването на кистите, страдам и от акне още от пубертета. Какви други изследвания трябва да си направя за да намеря от къде произлиза проблемът?

# 107
Здравейте,

Бременна съм в трети месец и по препоръка на д-р Начев следя ТСХ и ФТ4 на 40 дни.

Малко съм притеснена, защото първоначалните стойности на ТСХ и ФТ4 са ми по-високи от тези измерени вчера. Или може би така ми се струва понеже са с различни мерни единици. Д-р Начев ми каза, ако фт4 ми падне под долна граница да отида на преглед и сега се чудя дали да ходя въпреки че не е под долна граница, но е близо до долната. Денис, какво мислиш?

# 108
Здравейте, отново пиша моя резултат с молба за тълкуване на нисък DHEA-s. Какво следва оттук нататък?

# 109
  • София
Скрит текст:

Скрит текст:
Благодаря предварително
Здравей!
Много благодаря за отговора, всичко което казваш е много точно. Последния МЦ беше с продължителност 41 дни, и изследванията са по повод постоянно образуване на кисти на яйчниците, в момента пак имам. Преди година си правих пълни изследвания при ендокринолог, отново поради завишено ТСХ, но казаха че за момента нямам проблем с щитовидната жлеза и проблемът е гинекологичен. Гинеколозите пък ме прехвърлят към ендокринолози и става омагьосан кръг. Искам да попитам възможно ли е ЩЖ да влияе на образуването на кистите, страдам и от акне още от пубертета. Какви други изследвания трябва да си направя за да намеря от къде произлиза проблемът?
Koсвено ЩЖ може да създава проблеми на МЦ и О.
За ЩЖ - трябва да си на  терапия... ТСХ да е под 2.0, а ако се цели зачеване, да е в границите 0,5-1,0.
Пролактинът е малко висок... вероятно от по-високия ТСХ - трябва да го следиш... ако Пролактина е висок, потиска О.... той е хормон и може да варира - или ако сега е добре, след 15-20 дни може да е и по-висок. При теб е на горна граница и се приема за малко висок...т.е. с тенденция да е по-скоро висок.
Тестостеронът е добре, но трябва да се проверят и другите андрогени - посочени са в нулевия пост на темата.
Добре е да направиш тест за ИР и да провериш за дефицити на витамини и минерали... и ако има - да се попълнят.
Причина за акне - андрогените и проблем с нивата на цинк, мед, селен... ИР също може да е причина.
Не се притеснявай - не е страшно, причините са много елементарни и лесно се коригират/контролират.
Ако имаш повече кг., трябва да се редуцират... спортувай, храни се правилно, с полезни храни ( повече протеин, по-малко мазнини и въглехидрати)

# 110
Здравейте. Може ли мнение ако има по-запознати? Резултатите добри ли са за моята възраст, почти 35г.Правим опити да забременея, но ми предстои лапароскопска миомектомия и се притеснявам дали ще окаже влияние на яйчниковия резерв 😕?

# 111
  • София
Здравейте,
Бременна съм в трети месец и по препоръка на д-р Начев следя ТСХ и ФТ4 на 40 дни.
Скрит текст:
Малко съм притеснена, защото първоначалните стойности на ТСХ и ФТ4 са ми по-високи от тези измерени вчера. Или може би така ми се струва понеже са с различни мерни единици. Д-р Начев ми каза, ако фт4 ми падне под долна граница да отида на преглед и сега се чудя дали да ходя въпреки че не е под долна граница, но е близо до долната. Денис, какво мислиш

?
Здравей!
ТСХ 0,382 предполагам е второто изследване?!
Т4 е нисък, по-добре се консултирай с лекар.
На терапия ли си? Каква доза? Спазваш ли правилата на прием на медикамента? ... има някакво разминаване на ТСХ и Т4... ако скоро си била болна, може да е от това. Друга причина - да имаш дефицити - вит. Д, желязо, ФК, В12, цинк, мед, селен...
Ще чакам да споделиш, какво е мнението на д-р Начев, моля.
И не се притеснявай - при бременност се случват какви ли не аномалии ( моментни) с тези хормони.
Следи и трите хормона - тълкуването е по-точно ( ТСХ, Т3 и Т4)

Здравейте, отново пиша моя резултат с молба за тълкуване на нисък DHEA-s. Какво следва оттук нататък?
Скрит текст:

Здравей!
Добре е да изследваш и другите андрогени - 17ОН Прогестерон ( на 3 ден от МЦ) и да се консултираш с Ендокринолог ( за оценка функцията на НбЖ).
Ако искаш повтори DHEA -  за да се изключи лабор. грешка.
ЛХ ( ако е правен на 3 ден от МЦ) е висок и показва ПКЯ

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 18:44 от denis©

# 112
Здравейте,
Скрит текст:
Малко съм притеснена, защото първоначалните стойности на ТСХ и ФТ4 са ми по-високи от тези измерени вчера. Или може би така ми се струва понеже са с различни мерни единици. Д-р Начев ми каза, ако фт4 ми падне под долна граница да отида на преглед и сега се чудя дали да ходя въпреки че не е под долна граница, но е близо до долната. Денис, какво мислиш

?
Здравей!
На терапия ли си? Каква доза? Спазваш ли правилата на прием на медикамента? ... има някакво разминаване на ТСХ и Т4... ако скоро си била болна, може да е от това. Друга причина - да имаш дефицити - вит. Д, желязо, ФК, В12, цинк, мед, селен...
И не се притеснявай - при бременност се случват какви ли не аномалии ( моментни) с тези хормони.

Здравей,

Второ изследване е ТСХ 0,382. Приемам само фолиева киселина, не съм била болна скоро. А има ли основание да се притеснявам за самата бременност след като ТСХ е било по-високо на първото изследване?

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 18:50 от Belle25

# 113
  • София
Здравейте. Може ли мнение ако има по-запознати? Резултатите добри ли са за моята възраст, почти 35г.
Правим
Скрит текст:
опити да забременея, но ми предстои лапароскопска миомектомия и се притеснявам дали ще окаже влияние на яйчниковия резерв 😕?
Здравей!
ЛХ и ФСХ са високи ... дано да е инцидент, следи ги.
АМХ и Инхибин В са малко ниски, но шанс има.
Дано да успеете и скоро да ни си похвалиш с хубава новина Peace

Скрит текст:
Здравейте,
Скрит текст:

?
Здравей!
Здравей,
Второ изследване е ТСХ 0,382. А има ли основание да се притеснявам за самата бременност след като ТСХ е било по-високо на първото изследване?
За самата бременност - не. Бебето си дърпа каквото му е нужно Simple Smile, а дефицита си остава за теб Simple Smile
При бременност, ТСХ е водещ, но е само коректив, докато Т4 и Т3 са най-важни... Т4 трябва да е на горна граница, в горните 25% - това е хормона за теб и за бебето. Ако е нисък - за бебето има, но не и за теб.
Т3 също не трябва да е нисък... това е активния хормон, който се използва от почти всяка клетка на тялото -  сърцето, костите, мозъка, дори настроението ( модулира нивата на серотонин и т.н. ) и т.н.

Последна редакция: пн, 17 юли 2023, 19:03 от denis©

# 114
Денис, здравей! Simple Smile Мога ли да те помоля за съвет относно резултатите ми? Според теб има ли данни и за дефицит на желязо? Феритинът е близо до долна граница, но не знам дали трябва да включа Сорбифер Дурулес отново? (Април-юни 2022 го приемах заради феритин, който беше под долна граница в следствие на няколко преболедувани Ковида + грип). Как ти се струва и този завишен пролактин? Не успявам да разбера от къде идва тежката умора, която изпитвам в последните няколко месеца + натрупани килограми. Отделно от това се чудя дали вече да не се насоча към репродуктивен специалист вместо да продължавам с консултациите с АГ и напразни надежди всичко да се получи по естествен начин. Sad
Здравейте, излязоха първите лабораторни резултати за хормони. Предстои ми изследване за ИР, функция на ЩЖ и прогестерон.
За следните резултати пробите са взети на 3ти ден от МЦ. Продължителността на цикъла ми е около 34 дни. На 28 години съм и от 16-годишна зная, че имам СПКЯ. Интересно ми е дали има нещо тревожно към момента със завишения пролактин и вит Б6?
За пролактина - бях в покой поне 30 мин преди пробата, а за вит Б6 - в момента не приемам добавки с Б-комплекс. Единствено магнезиев бисглицинат 200мг вечер спорадично.

# 115
  • София
Денис, здравей! Simple Smile Мога ли да те помоля за съвет относно резултатите ми? Според теб има ли данни и за дефицит
Скрит текст:
на желязо? Феритинът е близо до долна граница, но не знам дали трябва да включа Сорбифер Дурулес отново? (Април-юни 2022 го приемах заради феритин, който беше под долна граница в следствие на няколко преболедувани Ковида + грип). Как ти се струва и този завишен пролактин? Не успявам да разбера от къде идва тежката умора, която изпитвам в последните няколко месеца + натрупани килограми. Отделно от това се чудя дали вече да не се насоча към репродуктивен специалист вместо да продължавам с консултациите с АГ и напразни надежди всичко да се получи по естествен начин. Sad
Здравейте, излязоха първите лабораторни резултати за хормони. Предстои ми изследване за ИР, функция на ЩЖ и прогестерон.
За следните резултати пробите са взети на 3ти ден от МЦ. Продължителността на цикъла ми е около 34 дни. На 28 години съм и от 16-годишна зная, че имам СПКЯ. Интересно ми е дали има нещо тревожно към момента със завишения пролактин и вит Б6?
За пролактина - бях в покой поне 30 мин преди пробата, а за вит Б6 - в момента не приемам добавки с Б-комплекс. Единствено магнезиев бисглицинат 200мг вечер спорадично.

Здравей!
Феритинът е нисък - трябва да е над 100. Трябва да приемаш желязо. Нямаш Хемоглобин, а той е важен за тълкуването на желязото. Дефицитът на желязо - може да е причина за безсилие, липса на тонус, апатия, постоянна умора и т.н.
ТСХ е добре, но Т4 и Т3 са ниски - показват Хипофункция на ЩЖ... това също може да е причина за умора, липса на тонус и мотивация.
В12 трябва да е по-висок, да е на горна граница - 900, ... това също може да е причина за тези симптоми.
ФК е ниска - трябва да я приемаш.
Имаш сериозен дефицит на вит. Д - това те хвърля направо в депресия, освен другите неприятни симптоми (мускулна слабост, крампи, проблем със СЧТ, проблем с коса и кожа, болки в костите, проблем с теглото ( качване на кг), неправилен метаболизъм,  ... трябва да е около 50ng/ml
Пролактинът е висок - има вероятност да е от Хипофункцията на ЩЖ... ако я контролираш, възможно е, това да повлияе и него - положително.
ЯР е много добре, шанса за зачеване е висок.
17ОН Прогестеронът е висок... трябва да се проследи и да се консултираш с Ендокринолог. Има вероятност, причината да е някоя киста, защото ФСХ е висок, но тъй като Е2 не е висок, ако е имало, то тя търпи обратно развитие. Хубаво е да те видят и на УЗ.
Другите са добре. Хомоцистинът е малко висок, но той ще падне от В12 и ФК ( ако ги приемаш).
По-високия В6 не е проблем.
За кг.-те - трябва да се направи тест за ИР - най-често тя е причината за качването на кг.
Най-общо нищо притеснително, ... защото това може да се коригира/контролира.
Да, консултирай се със специалист по репр. медицина - за да се случат нещата по-бързо, по-лесно и по най-добрия начин.

# 116
Здравей Денис ! Пия убиквинол , нас, биостерон дхеа, витамин Е, Д,  омега 3 , мета фолиева и едни турски комбинирани витамини. Нещо дали мога да добавя да пия до като ми дойде часа за преглед в Надежда в края на август. Пускам снимка със съдържанието на турските витамини. Благодаря 😊

Скрит текст:
Здравей!

Скрит текст:
Благодаря предварително
Здравей!

# 117
Здравей, Денис. Би ли коментирала следните резултати на 3ти ден от цикъла. Благодаря

# 118
  • София
Здравей, Денис. Би ли коментирала следните резултати на 3ти ден от цикъла. Благодаря
Скрит текст:
Здравей!
Е2 е доста висок - възможно е да има киста, ЗФ... добре е да те видят на УЗ.
Пролактинът е висок - консултация с Ендокринолог.
Другите са добре

# 119
Здравей, Денис,
моля за коментар на хормоните ми. В инвитро процедура на естествен цикъл съм и това са ми изследванията при
Скрит текст:
наличие на фоликул 13 мм на 3ти ден и 17 мм на 5ти. Чудя се дали показателите са за яйцеклетка с добро качество. АМХ ми е ниско - 0.52. Имам ИР, която боря.

Здравей!
Това са доста големи размери за Ф. на 3-5 ден от МЦ. Да не би да е ЗФ от миналия МЦ?
Какъв е коментара на лекаря?
ПП.
Ако е ЗФ - той няма да овулира, а ще претърпи обратно развитие ( ако не се превърне в киста)

Докторката каза, че може да е задържан и пусна хормоните през 2 дни и премери размера на фоликула. Каза, че е добър и не е задържан. Извадиха яйцеклетката от него на 7ми ден и я оплодиха. На следващия ден ембриолозите казаха, че има оплождане и добре се е активирала. Предстои да разбера как се развива. Аз съм с къс мц - 26 дни. По принцип тези размери фоликул имам с 2 дни по-късно. И съответно пункция на 9ти - 10ти ден. Но този път всичко беше още по-рано и се зачудих изобщо изгърмях ли този опит..

В продължение: разви се до 6ти ден с много добра оценка, според ембриолозите. Изследваха го генетично и замразиха, чакам резултатите до месец.

Общи условия

Активация на акаунт